Latvijas Futbola federācijas (LFF) Futbola attīstības nodaļas vadītājs Renārs Krīgers (attēlā pirmais no labās) veiksmīgi noslēdzis apmācības Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) organizētajā futbola pārvaldības jeb CFM (Certificate in Football Management – angļu val.) izglītības programmā.

Programmas apmācības ilga kopš februāra un noslēdzās šomēnes Tallinā ar mutisko eksāmenu un rakstiskā gala darba aizstāvēšanu. Dalībai šajos izglītības kursos UEFA aicināja visu dalībvalstu pārstāvjus, pirms tam veicot rūpīgu atlasi, ar mērķi padziļināt nacionālajās federācijās strādājošo profesionāļu izpratni par Eiropas un pasaules futbola uzbūvi. No 35 studijas uzsākušajiem dalībniekiem tās veiksmīgi absolvēja 22 speciālisti.

Šie apmācības kursi norisinājās Lozannas Universitātes paspārnē un ļauj dalībniekiem iekļauties Eiropas kredītpunktu pārneses un uzkrāšanas sistēmā (ECTS). Apmācību dalībnieki piedalījās vairākās klātienes praktiskajās un tālmācības sesijās, aptverot tādu tēmu loku kā pasaules futbola uzbūve, federācijas stratēģiskā pārvaldība un menedžments, futbola mārketings un sponsoru piesaiste, sabiedriskās attiecības futbolā, pasākumu vadība un darbs ar brīvprātīgajiem, kā arī stadionu pārvaldība.

Kā izceļ Renārs Krīgers, dalība šajā izglītības programmā ir skaidri izkristalizējusi LFF vēlmi tuvākajā nākotnē strādāt pie šādu kursu norises arī Latvijā. Tas LFF darbiniekiem un Latvijas futbola ģimenes locekļiem dotu unikālu iespēju skaidrāk saredzēt mijiedarbības stīgas, kas vieno dažādos futbola segmentus.

"Šo kursu augstā pievienotā vērtība ir kas tāds, ko vēlamies ļaut saskatīt un izjust pēc iespējas lielākam skaitam Latvijas futbola dzīves cilvēku. Strādājot jebkurā arodā un sfērā, cilvēks ikdienā koncentrējas savu mazo zobratiņu sakārtošanā, tomēr ne vienmēr izdodas saredzēt, kā šie zobratiņi darbojas lielajā mehānismā. Arī futbolā – strādājot savā futbola šūnā, ir grūti apjaust, cik liels un plašs ir viss futbola organisms. Šī izglītības programma vieš apziņu un izpratni par katras mazās futbola sastāvdaļas lielo nozīmi kopējā darba panākumiem. Katram futbola segmentam ir sava nenovērtējama nozīme, un darbs pie kāda no tiem ir svarīgs visa kopējā futbola organisma kontekstā," skaidro Renārs Krīgers.

Ar programmas dalībniekiem strādāja pasniedzēji no Londonas Universitātes, Barselonas Biznesa skolas, Koventri Universitātes, Glāzgovas Universitātes, Puatjē Universitātes un Bocconi universitātes Milānā, kā arī eksperti no UEFA un Lozannas Universitātes.

Bez Renāra Krīgera Latviju šajā kursu modulī, kurā piedalījās arī Turcijas, Igaunijas un Lietuvas nacionālo futbola federāciju darbinieki, veiksmīgi pārstāvēja arī Rīgas Futbola federācijas (RFF) izpilddirektors Eduards Borisevičs.


Latvijas Futbola federācija