Vairumam Latvijas futbola līdzjutēju, izdzirdot vārdu ”Portugāle”, droši vien prātā nāk divas spilgtas asociācijas - portugāļu triumfs šovasar Eiropas čempionātā, kur finālā 10. jūlija vakarā Parīzē ar rezultātu 1:0 tika pārspēta turnīra saimniece Francija, kā arī 2004. gada Eiropas čempionāta finālturnīrs Portugālē, kas Latvijas futbola vēstures lapaspusēs ierakstīts ar zelta burtiem!

"EURO 2004" finālturnīrā mūsu komanda tika ielozēta vienā grupā ar Čehijas, Vācijas un Nīderlandes izlasēm. Pirmajā spēlē galvenā trenera Aleksandra Starkova vadītā komanda piekāpās Čehijai ar 1:2, taču otrajā izcīnīja vēsturisku neizšķirtu 0:0 pret Vāciju. Grupas trešajā un pēdējā spēlē Latvija zaudēja Nīderlandei ar 0:3. Tikmēr Portugāles izlase savās mājās toreiz aizkļuva līdz pat finālam, kurā gan atzina Grieķijas valstsvienības pārākumu (0:1). Daudziem par pārsteigumu Grieķija toreiz kļuva par čempioniem, savukārt Portugālei sapnis par Eiropas troni bija jāatliek uz vēlāku laiku... Līdz 2016. gadā tas tika sasniegts.

2018. gada FIFA Pasaules kausa kvalifikācijas turnīru portugāļi iesāka ar zaudējumu 0:2 izbraukumā Šveicē. Šajā mačā Eiropas čempioni bija spiesti iztikt bez kapteiņa Krištianu Ronaldu, kurš tobrīd turpināja ārstēties pēc “EURO 2016” finālā gūtā savainojuma. Izlases rindās visvairāk spēles aizvadījušais (135 spēles) un rezultatīvākais (66 vārti) futbolists atgriezās oktobrī, kad Portugāle vispirms savā laukumā ar 6:0 pārspēja Andoru un tad izbraukumā ar tādu pašu rezultātu pieveica Fēru salas. Turnīra tabulas kopvērtējumā Portugāle ar sešiem punktiem pašlaik ieņem 2. vietu, par uzvaras tiesu atpaliekot no līderes Šveices.

Portugāles nacionālo futbola izlasi vada pieredzējušais pašmāju speciālists Fernandu Santušs (Fernando Santos - portugāļu val.). Latvijas futbola cienītāji šo treneri jau iepazina spēlēs ar Grieķiju, kad viņš vadīja šīs valsts izlasi. Santušam Latvijas futbols un mūsu valstsvienība nav sveša.

Portugāle ir regulāra Eiropas čempionātu (7 reizes) un Pasaules kausa finālturnīru dalībniece (6 reizes; labākais panākums ir 3. vieta debijas turnīrā 1966. gadā). Šajā valstī dzimuši un ir uzauguši daudzi pazīstami pasaules līmeņa futbolisti. Tomēr lielākais panākums Portugāles futbola vēsturē ir kļūšana par Eiropas čempioniem šogad, kas nešaubīgi ir liels Fernandu Santuša darba nopelns.

"Santuša vadītās komandas nozīmīga panākuma sastāvdaļa Francijā bija balanss starp jaunajiem un pieredzējušajiem futbolistiem,” ar Portugāles izlases galvenā trenera galvenajām atziņām pēc "EURO 2016" finālturnīra treneru konferencē Parīzē un intervijā LFF.lv iepazīstināja Latvijas izlases galvenais treneris Marians Pahars. ”Santušs atzina, ka Eiropas čempionāta finālturnīra laikā komandā neviens nerunāja par individuālām personībām. Gan pēc sekmīgām, gan neveiksmīgām spēlēm treneris runāja visas komandas kontekstā, neizceļot nevienu futbolistu. Tātad šāds komandas gars, kopējs noskaņojums kopā ar vadošo spēlētāju un jauno kvalificēto spēlētāju sniegumu Portugāles izlasei beigās deva uzvaru arī visā finālturnīrā.”

Nākamgad 9. jūnijā Portugāles izlase viesosies Latvijā. Interesanti, ka tieši pēc tā mača Portugāles futbolisti pirmo reizi Eiropas čempiones godā dosies uz FIFA Konfederāciju kausu, kas notiks Krievijā.

PORTUGĀLE - LATVIJA: nacionālo izlašu savstarpējās spēles

Portugāles un Latvijas valstsvienības savā starpā tikušās četras reizes. Divreiz tas notika 1996. gada UEFA Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra ietvaros, bet vēl divas - 2006. gada FIFA Pasaules kausa kvalifikācijas ciklā. Visos četros mačos uzvarēja portugāļi. Latvijas izlases rindās vārtus portugāļiem iesituši divi futbolisti – uzbrucēji Vīts Rimkus (2 vārti) un Jevgeņijs Miļevskis.

1996. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā Latvijas izlase spēja sīvi cīnīties pret Eiropas spēcīgākajām komandām. Tolaik tika pieveiktas spēcīgās Austrijas un Ziemeļīrijas izlases, taču spilgti atmiņā palicis arī zaudējums Portugāles izlasei izbraukumā ar rezultātu 2:3. Pirmajā puslaikā portugāļi izvirzījās vadībā ar 3:0, taču otrajā mūsu komandas uzbrucējs Vīts Rimkus guva divus vārtus, panākot minimālu deficītu 2:3. Rimkus šajā kvalifikācijas turnīrā piecās spēlēs guva piecus vārtus, kļūstot par tā laika valstsvienības uzbrukuma līderi. Latvijas izlases galvenais treneris šajā ciklā bija Jānis Gilis.

2006. gada FIFA Pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīrā Latvijas izlase tieši ar mājas spēli pret tā laika Eiropas vicečempioniem uzsāka jauno atlases ciklu. "Skonto" stadions bija izpārdots un pašmāju līdzjutēju ticība savai izlasei pēc "EURO 2004" panākumiem acīmredzami augusi. Toreiz Latvijas izlase visas spēles garumā izrādīja cienīgu pretestību, taču tad 57. un 58. minūtē portugāļi tā laika galvenā trenera Luiša Felipes Skolari vadībā divas reizes pārspēja Aleksandru Koliņko, nodrošinot uzvaru ar 2:0. Šis mačs futbola līdzjutēju atmiņā palicis ar vēl diviem notikumiem – Zemenes (toreiz vēl 18 gadus jaunā meitene Liene Buldure) izskriešana laukumā neilgi pirms abiem zaudētajiem vārtiem, kā arī valstsvienības galvenā trenera A. Starkova noraidījumu un tam tālāk sekojošo sešu spēļu diskvalifikāciju. Vēlāk intervijās Latvijas žurnālistiem A. Starkovs atzina, ka, viņaprāt, piešķirtais noraidījums bija nepamatots.

Atbildes spēle 2005. gada oktobrī notika speciāli iepriekšējam Eiropas čempionāta finālturnīram atvērtajā “Dragao” stadionā Portu pilsētā. Portugāles izlase toreiz, pateicoties Pauletas diviem gūtajiem vārtiem (kopā pret Latvijas izlasi viņš ir guvis trīs vārtus), pirmā puslaika vidū, izvirzījās vadībā, savukārt trešos vārtus Latvijai toreiz iesita Ugu Viana. Šajā spēlē laukumā uz maiņu devās tobrīd “Skonto FC” pārstāvošais pussargs Aleksejs Višņakovs – vienīgais futbolists, kurš arvien vēl pārstāv Latvijas nacionālo izlasi kā spēlētājs. Valstsvienības kontā Aleksejam pirms 13. novembra spēles Portugālē ir 72 spēles un deviņi vārti.

PORTUGĀLE – LATVIJA: savstarpējo spēļu protokoli (LFF.lv arhīvs)

126. spēle (UEFA Eiropas čempionāta kvalifikācija)
09.10.1994. LATVIJA – PORTUGĀLE 1:3 (0:1)
Rīga, ”Daugavas” stadions, 5400 skatītāji.
Tiesnesis: E. Blarē (Beļģija).
Latvija: Karavajevs, Troickis, Astafjevs, Zemļinskis, Ševļakovs, Sproģis (Monjaks, 66.), I. V. Stepanovs, V. Ivanovs, Babičevs, Glazovs (Miļevskis, 46), A. Semjonovs.
Portugāle: Baija, Žoau Pintu, Rodrigess, Madeira, Nelu, Paulu Souza, Paneira (Paulu Alvešs, 61.), Žoau Vieira Pintu, Figu (Tavaress, 81.), Rui Košta, Domingušs.
Vārtus guva: Žoau Vieira Pintu (31., 69.), Figu (70.), Miļevskis (87.).
 Spēles video apskats

134. spēle (UEFA Eiropas čempionāta kvalifikācija)
03.06.1995. PORTUGĀLE – LATVIJA 3:2 (3:0)
Portu, ”Antas” stadions, 40 000 skatītāji.
Tiesnesis: Zorans Petrovičs (Dienvidslāvija).
Portugāle: Baija, Nelsons Vieira Alvešs (Barbosa, 81.), Paulinju, Žorže Košta, Silva Koutu, Paulu Souza (Paulu Futre, 46.), Figu, Sekretariu, Oliveira, Rui Košta, Folja.
Latvija: R. Laizāns, Troickis, Astafjevs, Zemļinskis, Ševļakovs, Monjaks, V. Ivanovs, Zeiberliņš, Rimkus, Teplovs (Sproģis, 61.), Bleidelis (Babičevs, 38.).
Vārtus guva: Figu (5.), Sekretariu (19.), Oliveira (21.), Rimkus (50., 73.).
 Spēles video apskats

232. spēle (FIFA Pasaules kausa kvalifikācija)
04.09.2004. LATVIJA - PORTUGĀLE 0:2 (0:0)
Rīga, ”Skonto” stadions, 9500 skatītāji.
Tiesnesis: G. Pols (Anglija).
Latvija: Koliņko, I. N. Stepanovs, Astafjevs, Zemļinskis, J. Laizāns, V. Lobaņovs, Isakovs, Bleidelis, M. Verpakovskis, Rubins, Prohorenkovs (Rimkus, 76).
Portugāle: Rikardu, Paulu Fereira, Andrade, Koštinja, Pauleta, Simau (Boa Morte, 68.), Nunu Valente (Marko Kaneira, 73.), Rikardu Karvalju, Krištianu Ronaldu (Petī, 82), Maniše, Deku.
Vārtus guva: Krištianu Ronaldu (57.), Pauleta (58.).
Brīdinājumi: Koštinja (12.), J. Laizāns (47.), Zemļinskis (58.), Prohorenkovs (61.).

249. spēle (FIFA Pasaules kausa kvalifikācija)
12.10.2005. PORTUGĀLE – LATVIJA 3:0 (2:0)
Portu, ”Dragao” stadions, 35 000 skatītāji.
Tiesnesis: P. Froidfelds (Zviedrija).
Portugāle: Kvims, Migels, Meira, Andrade, Maniše, Tiagu, Kaneira, Pauleta (Poštiga, 57), Deku, Figu (Ugu Viana, 80), Ronaldu (Nunu Gomešs, 46).
Latvija: Koliņko, I. N. Stepanovs, Astafjevs, Zakreševskis, Morozs, Isakovs, Zirnis, Soloņicins (Višņakovs, 57), Rimkus (Kalniņš, 57), M. Verpakovskis (Blanks, 73.), Rubins.
Vārtus guva: Pauleta (19.), Pauleta (21.), Ugu Viana (85.).
Brīdinājumi: Тiagu (27), Zakreševskis (60.).


Portugāles un Latvijas nacionālā futbola izlase 13. novembrī “Estadio Algarve” stadionā, netālu no Faru pilsētas savā starpā tiksies jau piekto reizi.

Futbola līdzjutējiem no Latvijas ir iespēja doties uz Portugāli un atbalstīt Latvijas nacionālo futbola izlasi mačā pret pašreizējiem Eiropas čempioniem, izmantojot arī Latvijas Futbola federācijas (LFF) un “Gulliver Travel” kompānijas kopīgo tiešā lidojuma piedāvājumu (7. – 13. novembris). Plašāka informācija pieejama LFF.lv mājaslapā šeit.

Tie futbola līdzjutēji, kas uz Portugāli dosies paši, tiek aicināti pieteikties biļetēm uz šo maču Latvijas fanu sektorā un iegādāties tās līdz 28. oktobrim LFF.lv mājaslapā šeit.

Uz tikšanos Portugālē! Mūsu mērķis – UZVARA!


FOTO - Latvijas futbola izlases līdzjutēji un spēlētāji Portugālē 2004. gada UEFA Eiropas čempionāta finālturnīrā (bilde no LFF arhīva)

Informācija pirms spēles starp Portugāli un Latviju (13.11.2016.)

Latvijas Futbola federācija