Kopumā 16 Latvijas futbola treneri no dažādiem valsts reģioniem laikā no 13. līdz 15. oktobrim viesojās FK Ventspils futbola akadēmijā ar pieredzes apmaiņas semināru.

Pieredzes apmaiņas brauciena ietvaros treneri veica FK Ventspils akadēmijas U-12 vecuma grupas komandas spēles situāciju novērošanu, spēļu problēmu noteikšanu un treniņu uzdevumu uzstādīšanu, treniņu monociklu plānošanu grupās, treniņu nodarbību vadīšanu grupās un monociklu analīzi, kā noslēgumā prezentēja savu futbola 8:8 treniņu filozofiju, izklāstot akcentus, vīzijas un taktiskās idejas.

Seminārā piedalījās treneri J. Pučinsks, S. Diguļovs, I. Kičigins,  K. Vītoliņš, A. Trukšāns, E. Kļenausks, R. Aleksandrovs, Ņ. Kulmanakovs, A. Kronis, K. Dzintars, J. Rukmanis, A. Medvedevs, A. Smurovs, M. Doiņikovs, K. Mitins un M. Smirnovs.

 Foto no treneru viesošanās Ventspilī

Edgars Kļenausks: "Esmu pateicīgs Latvijas Futbola federācijas (LFF) Izglītības nodaļai par iespēju piedalīties šajā seminārā. Pirmo reizi piedalos semināra, kas tiek rīkots nelielai treneru grupai, kuri strādā dažādos Latvijas reģionos. Šo semināru vērtēju ļoti pozitīvi, jo bija iespēja iepazīties ar, manuprāt, vienu no spēcīgākajām futbola akadēmijas struktūrām Latvijā, ka arī iepazīties ar dažādu treneru skatu un pieeju mūsdienu un nākotnes futbolam. Savā treneru grupā risinājām vienu no aktuālākajām problēmām Latvijas bērnu un jauniešu futbolā – bumbas izspēle no vārtiem jeb uzbrukuma pirmajai fāzei. Domāju, ka sekmīgi savu uzdevumu izpildījām, pievēršot iesaistīto treneru uzmanību, šim - vienam no svarīgākajiem – elementiem mūsdienu futbolā."

Aldis Trukšāns: "Šis seminārs lika man no jauna atvērties. Lika saprast to, ka daudz darba vēl priekšā, lai kaut ko sasniegtu. Jūtu, ka esam uz pareizā ceļa. Seminārā mūsu grupas uzdevums bija atrisināt U-12 komandas problēmas, kas tika novērotas Latvijas kausa izcīņas finālturnīrā. Šoreiz pilnveidojām bumbas pieņemšanu un apturēšanu, kā arī attīstījām jauno futbolistu kustību koordināciju. Domāju, ka treniņš izdevās un jaunie futbolisti guva jaunas emocijas."

Raimonds Aleksandrovs: "Bija interesanti iepazīties ar FK Ventspils akadēmijas darbību. Varu secināt, ka Ventspils klubs ar savām iespējām un mērķtiecīgo darbu var kļūt par vienu no vadošajām akadēmijām, kas spēj sagatavot konkurētspējīgus spēlētājus arī elites līmenim. Strādājot darba grupās ar saviem kolēģiem, pārliecinājos, ka esam uz pareizā ceļa. Visos reģionos ir mērķtiecīgi, enerģiski treneri ar savu unikālo futbola filozofiju un, pats galvenais, vēlmi attīstīties. Mums ir nedaudz jāpaciešas, bet domāju, ka drīz Latvijas futbols izjutīs šo pienesumu. Manuprāt, līdz 13 gadu vecumam galvenie akcenti treniņprocesā ir individuālā tehnika, individuālā taktika, komandas taktikas pamati, domāšanas ātruma attīstīšana, lēmumu pieņemšanas attīstīšana, pārslēgšanās ātruma attīstīšana no vienas darbības uz otru, kā arī kreativitātes un drosmīgu lēmumu pieņemšanas veicināšana."

Īpaša pateicība šāda semināra realizēšanā pienākas FK Ventspils akadēmijas direktoram Aleksandram Kohanam un kluba U-12 vecuma komandas galvenajam trenerim Aleksejam Medvedevam, kā arī kluba galvenās komandas galvenajam trenerim Polam Ašvortam, kurš semināra noslēdzošajā dienā ar tā dalībniekiem dalījās savā pieredzē.


Latvijas Futbola federācija