Šajā nedēļas nogalē starts tiks dots Rīgas Futbola federācijas (RFF) un Futbola Turnīru asociācijas (FTA) organizētajam tradicionālajam "SynotTip" 2016./2017. gada Rīgas telpu futbola čempionātam, kas šogad līdzīgi kā pērn pulcēs dalībniekus trijās dažādās līgās. Kopumā sacensībās piedalīsies 47 komandas, kas ir par septiņām vienībām vairāk nekā sezonu iepriekš.

Kaut arī līgu skaits palicis skaita ziņā nemainīgs, nelielas pārmaiņas skārušas abu zemāko līgu sacensību norisi - Otrā un Trešā līgas apvienota Izaicinājuma līgā, kā pavisam jauna ieviesta Alternatīvā līga, savukārt Rīgas čempionāta strukturālās turnīru sistēmas augstākais pakāpiens līdzīgi kā pērn būs prestižākā jeb Elites līga.

Elites līgā, kā ierasts, startēs astoņas dalībnieces, un laureāti tiks noteikti divos posmos. Vispirms pēc divu apļu cīņām pēc tā sauktās riņķa sistēmas tiks noskaidrotas četras labākās komandas, kuras savstarpēji aizvadīs viena apļa turnīru, tādā veidā sadalot vietu izkārtojumu no pirmās līdz ceturtajai, savukārt vājākais kvartets līdzīgā veidā cīnīsies par 5.-8. vietu.

Līdzīgi kā pērn starp dalībniecēm redzēsim abas iepriekšējā gada spēcīgākās komandas "JakoSport&Graanul Pellets" un "FREE", kā arī FC "INTER STAR" un "Garāža". Savukārt klāt nākušas divas labākās pērnās sezonas Otrās līgas vienības "Olaine" un "UNICEF", pirms gada Latvijas Pirmās līgas čempionātā startējusī "DSV Transport", kā arī Virslīgas kluba FK "RABA" fārmklubs. Jāpiebilst, ka pēdējais līdzīgi kā FC "INTER STAR" un "UNICEF", kas ir Virslīgas vienību FC "Petrow" un SK "Monarhs" fārmklubi, sacensībās piedalīsies ārpus konkurences.

Visas Elites līgas spēles risināsies svētdienās starp plkst. 16:30 un 20:30 Rīgas 15. vidusskolas sporta hallē, Visvalža ielā 9 laika periodā no 16. oktobra līdz nākamā gada 12. martam. Komanda, kas izcīnīs zelta godalgas, nākamajā sezonā varēs pretendēt uz dalību Latvijas Pirmās līgas čempionātā.

Rīgas čempionāta Izaicinājuma līgā (agrāk Otrā un Trešā līga), kā ierasts, dažādās Rīgas un tās tuvākās apkārtnes sporta zālēs šosezon startēs 27 dalībnieces, kas sadalītas trijās apakšgrupās pa deviņām katrā. Čempionāta izspēles formāts palicis līdzīgs kā iepriekš – spēles notiks divos posmos pēc kalendāra, kas saskaņots atbilstoši dalībnieču vēlmēm. Pirmā posma izspēle tiek plānota līdz 15. janvārim, un tajā visas komandas trijās grupās aizvadīs divu apļu cīņas, tiekoties ar katru pretinieci mājās un viesos.

Deviņas spēcīgākās vienības jeb pa trim no katras apakšgrupas turpinās cīņu par medaļām otrajā posmā, kas tiks aizvadīts orientējoši līdz nākamā gada 19. martam. Visu grupu 4.-5. vietu ieguvējas līdzīgā veidā sadalīs izkārtojumu līgā no 10. līdz 15. vietai, 6.-7. vietu īpašnieces sacentīsies par 16.-21. vietu, kamēr 8.-9. pozīciju ieguvējas sadalīs 22. līdz 27. vietu.

Komandām, kas saskaņā ar 2016./2017. gada čempionāta rezultātiem ieņems pirmo, otro un trešo vietu Izaicinājuma līgā, nākamajā sezonā būs obligāti jāspēlē Rīgas čempionāta Elites līgā.

Savukārt pirmo reizi Rīgas čempionāta pastāvēšanas vēsturē dalībniekiem durvis vērusi jaunā Alternatīvā līga, kur 12 dalībnieces uzvarētāju noskaidros pēc viena apļa sistēmas izspēlēšanas jau minētajā Rīgas 15. vidusskolā piektdienās starp plkst. 20:00 un 22:30 no 21. oktobra līdz 2017. gada 24. martam. Komandām, kas saskaņā ar gaidāmās sezonas rezultātiem ieņems pirmās trīs vietas šajā līgā, nākamajā sezonā būs obligāti jāspēlē Izaicinājuma līgā.

Jāpiebilst, ka Alternatīvā līga domāta jaunizveidotām komandām, kurām vēl nav tik liela turnīru pieredze un kas vēl tikai sper pirmos soļus savā telpu futbola attīstībā.


Informāciju sagatavoja:
Rīgas Futbola federācija