Latvijas U-21 izlase 2017. gada UEFA Eiropas čempionāta kvalifikācijas ciklu noslēdza ar uzvaru Beļģijā (1:0). Mūsu U-21 izlases galvenais treneris Dainis Kazakevičs cer, ka šis panākums kalpos kā grūdiens karjerā tiem spēlētājiem, kam vecuma ierobežojuma dēļ gaitas U-21 izlasē noslēdzas.

 U21 BEĻĢIJA - U21 LATVIJA (0:1) spēles video apskats

INTERVIJA AR DAINI KAZAKEVIČU

“Vai to var saukt par vēsturisku uzvaru? Domāju, ir bijušas arī vēsturiskākas, taču šajā ciklā tā noteikti ir nozīmīgākā spēle un lielākā uzvara,” sarunā ar LFF sacīja Kazakevičs. “Ceru, ka daudziem no puišiem, kas beigs pārstāvēt U-21 izlasi vecuma ierobežojuma dēļ un nākamajā ciklā vairs nevarēs spēlēt, tas būs papildus grūdiens tālākai karjerai, arī motivācija un pārliecība, ka var izaugt līdz nacionālās izlases rindām.”

Latvijas U-21 treneris Kazakevičs izstāstīja, ka spēles uzstādījums bijis organizēti spēlēt aizsardzībā, bet tiklīdz iegūstam bumbu un varam doties pretuzbrukumā, to darīt daudzskaitlīgāk par vienu diviem spēlētājiem: “Bija uzdevums aizsardzību veidot laukuma vidusdaļā, nespiesties pie saviem vārtiem, būt aktīviem. Mēs diezgan augstu izveidojām presinga līniju, kur izdarījām spiedienu uz pretinieku aizsargiem, lai viņiem būtu vairāk jāspēlē ar tālām piespēlēm.”

“Mūsu iepriekšējais mačs pret beļģiem pērn septembrī Latvijā mācīja, ka bijām organizēti aizsardzībā, taču mums pietrūka kvalitatīvas pretspēles,” turpināja Kazakevičs. “Taču nākamajā spēlē ieguvām punktu pret čehiem. Un tā spēle bija veiksmīga tieši tādēļ, ka daudz kvalitatīvāk izveidojām pretspēli. Tāpēc šajā spēlē pret beļģiem bija uzdevums – ikreiz, kad iegūstam bumbu un mums parādās iespēja pretuzbrukumam, jādomā par to, lai tajā piedalās četri pieci spēlētāji, nevis viens vai divi. Bija skaidrs - lai mēs varētu pretendēt uz punktiem, mums ir jāgūst vārti.”

Mačs Beļģijā notika tikai dažas dienas pēc sāpīgā 0:1 zaudējuma Maltā. Kazakevičs norādīja, ka par spīti tam komanda ticējusi, ka pret beļģiem iespējams iegūt punktus. “Vai tas neizšķirts, vai uzvara, to var parādīt tikai spēle. Nekad jau nevar zināt, kā viss iegrozīsies,” sacīja treneris. “Tas, kas mūsu U-21 izlasei šajā ciklā raksturīgi, diemžēl - izņemot spēles pret Maltu, ka pret visām pārējām komandām grupā guvām punktus. Tai skaitā pret Čehiju, kas ieņēma pirmo vietu tabulā. Ar viņiem nospēlējām neizšķirti mājās, bet viesos, kur tika piedzīvots zaudējums ar 1:2, līdz pēdējam cīnījāmies, lai iegūtu punktus.“

uefa.com mājaslapa vēstī, ka beļģi izpildīja 31 sitienu pa Latvijas U-21 izlases vārtiem un deviņas reizes trāpīja taisnstūrī, bet mūsu komanda atbildēja ar diviem sitieniem un vienu trāpījumu rāmī. Kazakevičs norādīja, ka bumbas kontrolē un sitienu skaita ziņā mājiniekiem nudien bijis pārsvars, bet pārspīlēti esot teikt, ka beļģiem bijis tikpat labu vārtu gūšanas iespēju cik sitienu: “Viņiem bija četri ļoti labi vārtu gūšanas momenti, mums – viens.”

Vienīgos vārtus uzvarā pār beļģiem guva Antonijs Černomordijs spēles 88. minūtē pēc stūra sitiena. Aizsargam tie bija pirmie vārti 14 spēlēs mūsu U-21 izlases rindās. Stūra sitienu nopelnīja uzbrucējs Ņikita Ivanovs, bet to izpildīja un ar rezultatīvu piespēli izcēlās pussargs Eduards Tīdenbergs. Abi pēdējie bija nākuši uz maiņu attiecīgi 75. un 86. minūtē.

“Parasti līdz fināla svilpei nav skaidrs, kāds būs scenārijs, jo tas var pagriezties kā uz vienu, tā uz otru pusi. Taču tad, kad guvām vārtus, bija pilnīgi skaidrs – kā minimums mēs šo spēli nezaudēsim,” Kazakevičs neslēpa, ka tā ir viņa nozīmīgākā uzvara pie U-21 izlases stūres.

“Runāsim reāli - mums pēdējo reizi uzvara pār lielajām komandām vai pat punkti pret tām – pret pirmo otro vietu grupā nav bijuši ļoti sen. Manuprāt, jau kopš trenera Genādija Šitika laikiem, kad tika uzvarēta Rumānija. Tas, ko parādīja šis cikls – jā, mūsu sniegums ne vienmēr bija stabils, pēdējos divos mēnešos bija ļoti liels spēlētāju iztrūkums, kas ietekmēja darbības uzbrukumā, taču par spīti tam esam ieguvuši punktus pret visām trijām mūsu grupas līdervienībām. Domāju, mačā pret beļģiem tas kalpoja kā papildus pārliecības iegūšanas instruments. Protams, mums visiem tā ir liela uzvara! Liels prieks, ka ar šādu pozitīvu noti - īpaši tagadējā situācijā, spējām pabeigt ciklu.”

Sešu komandu konkurencē kvalifikācijas 1. grupā Latvijas U-21 izlase ieņēma 5. vietu ar deviņiem punktiem 10 spēlēs. Tajās gūtas divas uzvaras, trīs neizšķirti un piedzīvoti pieci zaudējumi, gūto un zaudēto vārtu bilance bija 10:13. Grupā uzvarēja Čehijas vienaudži, kuru kontā 23 punkti.

UEFA.com: U-21 kvalifikācijas turnīra tabula un rezultāti


Latvijas Futbola federācija