Latvijas Futbola federācijas (LFF) jurists un Sacensību nodaļas speciālists Artūrs Saļņikovs septembrī sekmīgi noslēdzis apmācības UEFA Futbola tiesību programmā (UEFA Football Law Programme), kas ilga teju vienu gadu un skoloja UEFA biedrus ar futbolu saistītajās juridiskajās novitātēs.

Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) rīkotajā konkursā dalībai programmā no vairāk nekā 60 pieteikumiem tika izvēlēti 24 pārstāvji, kuri gada laikā aizvadīja četras nedēļu ilgas apmācības sesijas Turcijā, Itālijā, Spānijā un Šveicē. Programmas dalībniekiem ikdienā ir jāstrādā UEFA dalībvalsts juridiskajā blokā, jāpilda ar tieslietām saistītie pienākumi futbola klubā, līgā vai spēlētāju arodbiedrībā vai jābūt ar futbolu saistītas juridiskas firmas darbiniekam.

Pats Artūrs Saļņikovs neslēpj, ka šīs programmas absolvēšana viņam ir liels gods gan kā sporta speciālistam juridiskajā jomā, gan kā personībai, kā arī ļoti svarīgs solis pretim jauniem izaicinājumiem ikdienas darbā.

"Esmu ieguvis nenovērtējamu pieredzi, komunicējot ar ļoti spēcīgiem sporta juristiem no visas Eiropas, kā arī ar vairākiem Sporta arbitrāžas tiesas (CAS) tiesnešiem. Kā vislielāko ieguvumu uzskatu iespēju iepazīties ar citu valstu pieeju un kopējo filozofiju par to, kā tiek risinātas un organizētas tās lietas, kuras Latvijā ir jaunas vai šobrīd netiek praktizētas, taču ir nepieciešamas," izceļ Artūrs Saļņikovs. "Pateicoties pasniedzēju augstajai kvalitātei, tika izzinātas vairākas noderīgas lietas attiecībā, piemēram, uz "Fair Play" principu ieviešanu, spēlētāju transfēru, trenēšanas un sagatavošanas kompensāciju regulējumu, strīdu risināšanu un citiem būtiskiem jautājumiem."

Katrs no četriem semināriem programmas ietvaros bija ar savu ievirzi, bet programmas pasniedzēju sastāvs bija ļoti plašs - Eiropas futbola federāciju juristi, UEFA juristi, kā arī CAS tiesneši.

"Mūsdienās nozīmīga loma ir federāciju sadarbībai, un šī programma palīdzēja iepazīties ar juristiem no citām federācijām, kas vienmēr būs noderīgi gadījumos, kad būs nepieciešama citu valstu pieredze. Kā zināms, normatīvajos aktos nekad nevar paredzēt pilnīgi visas iespējamās situācijas, līdz ar to, futbolam attīstoties, nākas meklēt risinājumus arvien jaunām situācijām, ar kurām saskaras LFF, tās biedri, spēlētāji un citas futbolā iesaistītās personas," skaidro Artūrs Saļņikovs, piebilstot, ka programmas vadība atzinīgi novērtēja visu dalībnieku personīgo pienesumu programmai, jo liela daļa semināru tika organizēti diskusiju veidā, kopīgi risinot juridiskās problēmsituācijas futbolā un izmantojot dažādas juridiskas metodes.

LFF pievienojas Artūra sveicēju pulkam un pauž lepnumu par federācijas darbinieku tiekšanos uz izaugsmi!


Latvijas Futbola federācija