Latvijas WU-17 meiteņu futbola izlase (2000. gadā dzimušās un jaunākas spēlētājas) uzsākusi treniņnometni pirms UEFA Eiropas čempionāta kvalifikācijas kārtas turnīra, kas laika posmā no 2. līdz 7. oktobrim risināsies Rīgā un Ogrē.

LFF.lv piedāvā interviju ar valstsvienības galveno treneri Romānu Kvačovu, kurš vienlaikus atzīmēja, ka spēle ar tādu komandu kā Vācija ir liels notikums Latvijas sieviešu un meiteņu futbolā, un mūsu komandai tas būs nopietns pārbaudījums, kā arī milzīga pieredze nākotnei.

Intervija ar Romānu Kvačovu

LFF.lv | Ar kādu noskaņojumu komanda sagaida kvalifikācijas turnīra spēles? Kāds būs Jūsu galvenais uzstādījums komandai pirms mača ar Vāciju?

Romāns Kvačovs: “Pirmkārt, vēlos pateikt, ka šobrīd ir jūtams neliels, taču pozitīvs uztraukums. Ne jau katru dienu mēs spēlējam pret tādām nopietnām komandām kā Vācija, kas reitingā atrodas pirmajā trijniekā. Šī komanda pagājušajā sezonā uzvarēja UEFA Eiropas WU-17 meiteņu futbola čempionātā. Tiešām būs interesanti paskatīties, kā mēs izskatīsimies uz šādas stipras komandas fona... Arī meitenēm pirms šīs spēles ir labs noskaņojums un vēlēšanās sevi parādīt spēlē ar spēcīgu pretinieku.

Šajā turnīrā mēs gribam parādīt to, ka mēs varam spēlēt labu futbolu. Protams, mēs vēlamies iekļūt Elites raundā. Pagājušajā sezonā mums Kazahstānā mazliet pietrūka... Saka, ka savās mājās sienas palīdzot, tāpēc varbūt tieši mūsu mājas un mūsu līdzjutēju atbalsts palīdzēs šogad sasniegt šo mērķi!”

LLFF.lv | Pret kādiem pretiniekiem meiteņu futbola komandu ir vieglāk motivēt?

Romāns Kvačovs: “Es domāju, ka dalīt pretiniekus pēc stipruma nevajag. Šodien visi māk spēlēt futbolu. Visi māk gan aizsargāties, gan uzbrukt. Mūsu komandai katra spēle šajā turnīrā būs nopietns pārbaudījums! Mēs centīsimies katru spēli uzvarēt! Kā tas izdosies laukumā, to mēs redzēsim... Bet katrs pretinieks ir nopietns. Pret katru vajadzēs parādīt labu un skaistu futbolu ar galveno mērķi – uzvarēt!”

LFF.lv | Kāds bija Latvijas izlases sastāva komplektācijas process šogad? Vai šajā turnīrā vienkopus sapulcinātas visas, Jūsuprāt, labākās spēlētājas?

Romāns Kvačovs: “Ja mēs skatāmies, kā bija agrāk – iepriekš katru turnīru sastāvs mainījās. Ne būtiski, bet tomēr tas mainījās. Meitenes sevi ikdienā pierāda tieši Latvijas čempionātā, jo gandrīz visas mūsu meitenes ikdienā spēlē Sieviešu 1. līgas čempionātā. Ir futbolistes, kas spēlē arī Sieviešu Futbola līgā. Protams, kopā ar saviem palīgiem mēs, izlases treneri, ejam uz spēlēm un sekojam futbolistēm.

Ja paskatīsimies aktuālo sarakstu, uz šo kvalifikācijas turnīru mēs paņēmām, piemēram, vienu meiteni, kas pirmo reizi iekļauta Latvijas WU-17 izlasē. Jo viņa sevi ļoti labi parādīja tieši spēlēs klubā. Mums bija ļoti laba treniņnometne 17. un 18. septembrī, kuras ietvaros notika arī viena pārbaudes spēle, kurā šī spēlētāja bija uzaicināta. Viņa sevi labi parādīja, tāpēc viņa šobrīd ir iekļauta sastāvā arī kvalifikācijas turnīram.

Attieksmes ziņā man visām meitenes nav, ko pārmest. Visu šo gadu tieši attieksmes, trenēšanās ziņā viss bija super, meitenes visu dara ar pilnu atbildību. Izlasē es labprāt katru reizi braucu un strādāju. Šeit jūtos ļoti labi, mums ir super kolektīvs. Visi ir atvērti ar labām emocijām, esam kā ģimene. Ceru, ka arī meitenēm ir tāpat. Viņas ļoti bieži visas ir kopā, viena otrai palīdz. Skaidrs, ka kapteine ir galvenais cilvēks un līdere. Visi viņu klausās gan laukumā, gan ārpus tā.

Es domāju, ka uz doto brīdi mums turnīrā ir izvēlēts optimāls sastāvs. Man ir patīkami, ka mūsu domas sakrita ar pašmāju klubu treneru domām. Tātad, tās spēlētājas, kas regulārās sezonas laikā ir izcēlušās savos klubos, šobrīd viņas atrodas Latvijas izlasē. Vienīgi, ļoti žēl, ka kvalifikācijas turnīrā mums nevarēs palīdzēt vārtsardze Dajana Čubreviča, kura guva traumu UEFA Attīstības turnīra spēlē pret Ziemeļīrijas komandu.”

LFF.lv | Vai varat padalīties, kādas ir darba metodes ar šī vecuma futbolistēm, lai pārvarētu uztraukumu pirms tik nozīmīga turnīra spēlēm?

Romāns Kvačovs: “Es uzskatu, ka mūsu dzīvē uztraukums – tā ir normāla lieta. Mēs uztraucamies, kad, piemēram, dodamies 1. septembrī uz skolu pēc vasaras brīvdienām... Futbolists arī nevar dzīvot bez uztraukuma pirms spēles. Kad sākas spēle, tad jau spēlētājs sāk domāt par citām lietām un aizmirst par uztraukumu. Es domāju, ka mums pašreizējais uztraukums pirms turnīra sākuma ir patīkams. Viņš netraucēs komandai spēlēt. Ar šo uztraukumu arī nevajag cīnīties.

Pirms turnīra sākuma mums plānoti pieci treniņi, notiks arī teorētiskās nodarbības, tāpēc līdz pirmajai spēlei mēs ar meitenēm visu mierīgi izrunāsim... Domāju, ka jau 1. oktobrī mēs arī zināsim komandas pamatsastāvu, kas spēlēs ar Vāciju, tāpēc šobrīd mums nav pamata uztraukties par uztraukumu.

Kā jau teicu, ne katru dienu mūsu futbolistes spēlē pret tādām komandām kā Vācija... Šogad U-19 izlase spēlēja ar Spāniju. Tā ir milzīga pieredze! Šādā vecumā nospēlēt pret tādu pretinieku, tas ir ļoti labi. Šādās spēlēs mēs uzreiz arī redzam, kādā virzienā mums ir jāiet nākotnē!”

LFF.lv | Vai jau šādā vecumā WU-17 izlasē ir vērojams, kuras futbolistes ir līderes komandā? Kādu pienesumu no viņām sagaidāt?

Romāns Kvačovs: “Protams, ir meitenes, kuras jau ir līderes. Tās ir mūsu komandas atslēgas spēlētājas – mūsu kapteine un centra aizsargs Karlīna Miksone, centra pussargs Viktorija Zaičikova, malējais uzbrucējs Jeļena Tarasova. Viņas gan dzīvē, gan laukumā ir līderes. Karlīna kā kapteine arī man ļoti daudz palīdz daudzās sadzīviskās lietās. Šīs spēlētājas ir līderes ar lielo burtu “L”.

Karlīna un Jeļena jau ir spēlējušas arī Latvijas nacionālajā izlasē, priekš šīm meitenēm tas ir tikai pluss. Spēlēt un trenēties kopā ar Latvijas nacionālo izlasi un arī WU-17 izlasi – tas ir ļoti labi spēlētājām tieši pieredzes ziņā, jo viņām tādējādi ir iespēja novērtēt, kādi ātrumi ir dažādu līmeņu sacensībās... Pārnesot šo pieredzi uz WU-17 izlasi, manuprāt, viņām būs vieglāk spēlēt savā vecumā. Trenēšanās kopā ar vecākām spēlētājām un spēlēšana savā vecumā ir normāla prakse. Kā zināms, arī puišiem šāda prakse notiek.”

LFF.lv | Kāds ir Jūsu novēlējums mūsu līdzjutējiem pirms turnīra spēlēm?

Romāns Kvačovs: “Spēles ar tādu komandu kā Vācija ir liels notikums mūsu futbolā. Es jau zinu, ka uz turnīra spēlēm klātienē nāks gan mūsu draugi, gan radinieki, gan arī pašmāju klubu treneri. Tas ir ļoti labi, ka Latvijā ir iespējams vērot šādas spēles. Protams, mēs arī savās spēlēs gribam redzēt pilnas Hanzas vidusskolas stadiona tribīnes. Skatītāju atbalsts mums būs kā 12. spēlētājs laukumā. Atbalsts kvalifikācijas turnīrā mājās mūsu komandai un it īpaši meitenēm ir ļoti svarīgs! Viņas redz, ka viņas atbalsta un ir cilvēki, kas ir gatavi iet uz stadionu jebkuros apstākļos... Tas mums noteikti palīdzēs. Aicinu visus uz turnīra spēlēm!”

Intervija ierakstīta 28. septembra vakarā.

UEFA EIROPAS WU-17 ČEMPIONĀTA KVALIFIKĀCIJAS OFICIĀLĀ PROGRAMMA

 

Latvijas Futbola federācija