Latvijas U-19 jauniešu futbola izlase 3. oktobrī treniņnometnē Jūrmalā uzsāks gatavošanos 2016. / 2017. gada UEFA Eiropas čempionāta kvalifikācijas priekšsacīkšu turnīra spēlēm, kas laika posmā no 6. līdz 11. oktobrim risināsies Ukrainā. Par komandas gatavību pirms sezonas svarīgākā turnīra intervijā LFF.lv stāsta valstsvienības galvenais treneris Aleksandrs Basovs.

Intervija ar Aleksandru Basovu

LFF.lv | Ar kādu noskaņojumu Jūs un komanda gatavojas gaidāmajām UEFA EČ kvalifikācijas priekšsacīkšu turnīra spēlēm Ukrainā?

Aleksandrs Basovs: "Komandā šobrīd ir darba noskaņojums. Mēs sekojam līdzi spēlētāju sniegumam klubu rindās. Ceram, ka puišiem nebūs problēmu ar traumām. Treniņnometne sāksies 3. oktobrī, mums Latvijā plānoti divi treniņi, bet uz Ukrainu dosimies 4. oktobrī."

LFF.lv | Kāda līdz šim bija šī sezona Latvijas U-19 izlasei? Vai visu, ko Jūs kā treneris plānojāt, izdevās realizēt?

Aleksandrs Basovs: "Šī bija interesanta sezona. Komanda startēja gan V. A. Granatkina piemiņas turnīrā, gan Federācijas kausa izcīņā, gan arī Baltijas Kausa izcīņā un noslēdzošais sagatavošanās posms bija septembrī Liepājā divas pārbaudes spēles ar Krieviju. Mūsu puišiem spēlēs pret tādām komandām kā Azerbaidžānu, Slovēniju, Bulgāriju, Slovākiju, Ukrainu, Norvēģiju, Poliju, Igauniju, Lietuvu, Somiju un Krieviju bija iespēja sevi pārbaudīt pret laba līmeņa pretiniekiem. Tika gūta liela pieredze, puiši tagad apzinās šo līmeni, zina, kā spēlēt... Uzskatu, ka kopumā mēs kā komanda labi nospēlējām šīs spēles. Protams, neiztika arī bez kļūdām, taču tie visi ir normāli darba momenti, kurus centīsimies novērst pirms Eiropas čempionāta kvalifikācijas.

LFF.lv | Kādus secinājumus par komandas / konkrēto spēlētāju gatavību pirms UEFA EČ kvalifikācijas turnīra spēlēm sniedza septembra pārbaudes spēles Liepājā ar Krievijas izlasi?

Aleksandrs Basovs: "Uz šo dienu visi gatavi spēlēt, bet diemžēl turnīrā Ukrainā traumas dēļ nevarēs palīdzēt viens no komandas atslēgas spēlētājiem Kristaps Liepa. Šis mūsu komandai ir zaudējums. Mēs novēlam Kristapam ātrāku izveseļošanos! Būs grūtāk, taču futbolā jābūt vienmēr gatavam gan spēlētāju savainojumiem, gan kartiņām utt.

Manuprāt, Krievija bija mūsu spēcīgākais pretinieks pārbaudes spēlēs šogad, jo šī vecuma komanda pagājušajā gadā izcīnīja bronzas medaļas Eiropas čempionātā, šie puiši spēlēja arī FIFA Pasaules U-18 čempionātā. Tas bija kā mazs un svarīgs eksāmens mūsu komandai pirms Eiropas čempionāta spēlēm.

Taču principā mūsu komanda ir gatava. Spēles ar Krieviju parādīja, ka mēs varam spēlēt arī ar šāda līmeņa pretiniekiem. Ja nebūs kļūdu, nebūs zaudējumu, un viss būs kārtībā. Spēlēs pret augsta līmeņa pretiniekiem kļūdas cena ir ļoti augsta, un stipra komanda vienmēr soda par pieļautajām kļūdām.”

Interesanti, ka Krievijas izlase pirms spēlēm ar Latviju 2. septembrī pārbaudes spēlē pārspēja Vāciju ar rezultātu 1:0.

LFF.lv | Cik ļoti jūtams mūsu komandai varētu būt arī uzbrucēja Marka Kurtiša trūkums spēlēs Ukrainā?

Aleksandrs Basovs: "Protams, ka Marka trūkums ir jūtams. Viņš ir viens vadošajiem U-19 izlases spēlētājiem. Protams, viņa neesamība mūsu komandai ir zaudējums, taču tāda ir dzīve. Marks ir malacis. Viņš sekmīgi nospēlēja iepriekšējās spēles Latvijas U19 izlases kreklā, tāpēc tikai likumsakarīgi, ka Latvijas U-21 izlases galvenais treneris Dainis Kazakevičs vēlas stipru spēlētāju redzēt savas vadītās valstsvienības rindās. Tas ir normāls mūsu darba moments. Esam priecīgi, ka spēlētāji aug un dodas uz augstāku līmeni. Mēs attiecīgi turpināsim strādāt, cīnīties par nostādītajiem saviem mērķiem un gatavot citus spēlētājus, neskatoties uz mūsu komandas līderu iztrūkumu!"

LFF.lv | Kuras šī gada spēles vai to nogriežņi, Jūsuprāt, bija veiksmīgākie mūsu komandai tieši parādītā snieguma ziņā?

Aleksandrs Basovs: "Šogad varu atzīmēt uzreiz trīs notikušos turnīrus - V. A. Granatkina piemiņas turnīru, Federācijas Kausa izcīņu un Baltijas Kausa izcīņu. Visos turnīros kopā mūsu komanda bija gatava spēlēt, bija jūtama pašatdeve, bija kvalitāte, laba aizsardzība un pozitīvas darbības uzbrukumā tieši komandai kopumā. Principā visās spēlēs šogad komanda labi nospēlēja.

Tāpat no pozitīvās puses varu atzīmēt spēles šogad pret Slovēniju (1:1), pret Bulgāriju (1:0), pret Slovākiju (2:2), pret Ukrainu (2:2), pret Poliju (0:0), tāpat arī pirmo puslaiku pret Somiju [spēle noslēdzās 4:3 – LFF.lv]. Kopumā šī bija līdzīga sezona bez lieliem kritumiem. Komandā ir perspektīvi futbolisti, kuri pie ieguldītā darba nākotnē var sasniegt ievērojamu progresu karjerā!

Arī spēles ar Krieviju, pat neskatoties uz abiem zaudējumiem, bija ļoti nozīmīgas, jo šajos mačos mums bija iespēja pārbaudīt arī tuvākos rezervistus. Mums kā treneriem jāzina, uz ko visi futbolisti ir spējīgi, kad būs tāda nepieciešamība palīdzēt komandai, dodoties laukumā Eiropas čempionāta spēlēs Ukrainā."

LFF.lv | Kas šobrīd zināms par mūsu komandas pretiniekiem UEFA EČ kvalifikācijas priekšsacīkšu turnīrā - TURCIJA, UKRAINA, ISLANDE?

Aleksandrs Basovs: "Mums šobrīd ir informācija par katru komandu. Visas trīs komandas ir spēcīgas. Manuprāt, grupā nav izteikta favorīta. Būs grūti, bet vienlaikus ļoti interesanti! Ja mēs šajā turnīrā spēlēsim ar disciplīnu, pašatdevi, bumbas kontroli, tad visam vajadzētu būt kārtībā. Mēs zinām mūsu komandas spēles stilu un savas stiprās puses. Mūsu futbolisti var spēlēt tehnisku futbolu."

LFF.lv | Kāds būs Latvijas U-19 izlases uzdevums šajā Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā?

Aleksandrs Basovs: "Protams, šis ir galvenais turnīrs sezonā. Katrā spēlē mūsu uzdevums būs spēlēt par uzvaru! Mūsu mērķis ir nospēlēt cienīgi un pacīnīties par iekļūšanu Elites raundā!

Galvenais moments mūsu komandā šobrīd, lai sasniegtu mērķi, ir izvairīties no traumām un nepelnīt nevajadzīgas kartiņas spēles laikā. Protams, nozīmīgs faktors sekmīga rezultāta sasniegšanai būs arī mūsu komandas gatavība turnīra spēlēm tieši fiziskās sagatavotības ziņā. Pirmā spēle ar Turciju šajā ziņā būs rādītājs. Protams, arī nevarēsim iztikt bez sportiskās veiksmes turnīra spēlēs. Arī tas nav mazsvarīgi. Kā zināms, veiksme parasti stāv klāt stiprākajam! Uzskatu arī, ka citas komandas šajā turnīrā Latvijas izlasi neuzskata par favorītiem. Tas savukārt būs mūsu trumpis!"

Latvijas U-19 jauniešu futbola izlases kandidātu saraksts


Latvijas Futbola federācija