Latvijas WU-15 meiteņu futbola izlase (2002. gadā dzimušās un jaunākas spēlētājas) šodien, 4. augustā Baltijas Kausa izcīņas turnīra pirmajā spēlē tiksies ar Lietuvas vienaudzēm. Gatavojoties šim startam, galvenās treneres Tatjanas Šaļimovas vadītā komanda aizvadīja triju dienu treniņnometni Rīgā. Turnīra spēlēm pieteiktas 18 futbolistes, turklāt šī vecuma Latvijas meiteņu futbola izlasei šis turnīrs kļūs par pirmajām starptautiskajām sacensībām viņu karjerā.

 Latvijas WU-15 meiteņu futbola izlases treniņš un kopbilde (02.08.2016.)

 2016. gada Baltijas Kausa izcīņas PRESES MAPE

Pēc komandas treniņa trešdienas vakarā Tatjana Šaļimova intervijā LFF.lv pastāstīja plašāk par gatavošanos Baltijas Kausa spēlēm, veikto komandas selekcijas procesu un gaidāmajām pretiniecēm. Izlases galvenā trenere vienlaikus piebilda, ka šajā turnīrā WU-15 meitenes klātienē noteikti dosies atbalstīt arī Latvijas nacionālo sieviešu futbola izlasi, jo atbalsts un savstarpējās saiknes veidošana jaunajām futbolistēm kalpo par motivāciju tiekties uz augstākiem mērķiem futbolā.

Intervija ar Tatjanu Šaļimovu

LFF.lv: Ar kādu noskaņojumu komanda un Jūs personīgi gatavojaties pirmajai spēlei ar Lietuvu?

T. Šaļimova: "Pirms katra oficiālā turnīra jūtams uztraukums. It īpaši tas jūtams šāda vecuma meitenēm, ņemot vērā to, ka viņām kā komandai starptautiskās spēles savā vecumā uz lielā laukuma būs pirmo reizi. Protams, tādējādi jūtams uztraukums. Ar katru spēlētāju pirms šī turnīra mēs individuāli izrunājāmies. Uzzinājām, cik ļoti katra no meitenēm ir gatava spēlēt, cik lielu darba apjomu katra no viņām ir gatava izpildīt laukumā. Burtiski katra spēlētāja atbildēja, ka viņa ir gatava nospēlēt veselu spēli. Futbolistēm vēlēšanās spēlēt tādējādi netrūkst!

Treniņnometnes laikā no mums viņas saņēma lielu informācijas devu. Jo valstsvienībā spēles modelis laukumā 11 pret 11 tomēr ir atšķirīgāks no kluba komandas ikdienas spēles. Attiecīgi mūsu futbolistēm bija jāiegaumē sava pozīcija laukumā, kā arī tas, kā netraucēt vai tieši otrādi - palīdzēt citām komandas biedrenēm... Mēs sniedzām meitenēm daudz informācijas un saņēmām pozitīvas atbildes, ka meitenes saprot, ko vismaz uz papīra no viņām vēlas redzēt treneri.

Attiecīgi mēs kā treneri šobrīd paši saprotam, ka ap 50% kopējās informācijas tiek izprasta. Viss tas, par ko mēs ar futbolistēm runājam teorētiskajās nodarbībās, treniņos laukumā tas viņām izdodas. Taču tas viss treniņos notika bez pretiniekiem.

Kas attiecas uz teorētisko zināšanu apguvi, tad mēs kā treneri šobrīd esam apmierināti gan ar paveikto darbu, gan arī meiteņu attieksmi un centību izpildīt visus treneru dotos uzdevumus. Kā to visu mums izdosies apliecināt gaidāmā turnīra spēlēs, to mēs redzēsim laukumā. Uz šo brīdi komanda ir gatava. Atkārtošos, ir jūtams uztraukums un arī neliels nogurums, jo šo dienu laikā realizētais treniņprocess meitenēm kopumā nebija viegls. Regulāri treniņi arī ir ievērojama slodze jaunajām meitenēm. Lai gan neviena futboliste ne par ko mums nesūdzējās.

Protams, pēc treniņiem un slodzēm nedaudz kādai arī varbūt sāp kājas, taču tas netraucēs spēlēt laukumā. Tāpēc, kopumā vērtējot nometni, šobrīd viss rit pozitīvi, un mēs gaidām ar nepacietību spēles!"

LFF.lv: Kā notika komandas kopējas selekcijas process pirms Baltijas Kausa izcīņas?

T. Šaļimova: “Pirmkārt, es kā komandas galvenā trenere selekcijas procesā balstījos uz to, cik spēlētājas ir pieejamas mūsu rīcībā no pagājušā gada Baltijas Kausa izcīņas šajā vecumā. Reāli skatoties, tās ir sešas spēlētājas. Otrkārt, visas sezonas laikā arī sekoju līdzi arī citām 2002. un 2003. gadā dzimušajām futbolistēm, kas ikdienā spēlē Sieviešu Futbola 1. līgas turnīrā jeb futbolā 11 pret 11. Tas savukārt jau nozīmē, ka komandas rindās vairāk nekā puse spēlētāju ir iepazinusies ar “lielo futbolu” un māk to spēlēt. Tālāk jau klāt pie šīm futbolistēm selekcijas procesā tika piesaistītas tās meitenes, kas ir jaunākas gan vecuma ziņā, gan arī kurām varbūt vēl nav tādas pieredzes, bet kuras ir gatavas spēlēt “lielo futbolu” un kuras neizkrīt no kopējā mūsu komandas spēles līmeņa. Šīs meitenes tādējādi papildina mūsu komandas pamatkodolu.

Mums šoreiz nepaveicās ar vārtsargiem. Uz pirmo selekcijas nometni mēs aicinājām trīs vārtsardzes, no kurām viena meitene guva savainojumu. Mums tobrīd palika divas vārtsardzes - Agnese Mandrika un Līga Kiršbauma. Līgai gan šobrīd vēl nav tik lielas pieredzes un nepieciešamo tehnisko iemaņu, spēlējot šajā pozīcijā. Ņemot vērā to, ka Latvijas meiteņu čempionātā spēles notiek ar mazāka izmēra bumbām un sitienu spēks ir citādāks, valstsvienības treniņos viņa diemžēl savainoja roku, tādējādi viņa nespēs mums palīdzēt Baltijas Kausa izcīņā. Šajā situācijā mēs jau nometnes laikā izsaucām citu vārtsargu - Kristiānu Rancāni no Rēzeknes BJSS kluba.

Kopumā nometnē sākotnēji izsaucām 19 futbolistes, bet turnīram pieteicām stabilas 18 spēlētājas. Jo ir meitene, kas dzimusi 2004. gadā un mēs uz viņu skatāmies perspektīvā vairāk uz nākotni.”

LFF.lv: Kāda stila komandas mums stāsies pretim Baltijas Kausa izcīņā? Kam mūsu komandai jābūt gatavai šajā turnīrā?

T. Šaļimova: “Nometnē mēs vairāk balstījāmies uz mūsu tuvāko pretinieču - Lietuvas un Igaunijas komandu spēles analīzi. Jo savstarpēji mēs katru gadu ar viņām spēlējam un lieliski zinām šo komandu spēles stilu. Lietuvas futbols balstās uz ātru spēli un cīņu laukumā. Tikmēr Igaunijas meiteņu futbola izlase allaž cenšas sekmīgi izmantot standartsituācijas, viņas vairāk izmanto gara auguma spēlētāju stiprās puses, veic tālās piespēles brīvajās zonās no savas laukuma puses utt. Šāds spēles stils vērojams praktiski katra vecuma meiteņu izlasē šajā valstī.

Turpretim par Fēru salām un viņu WU-15 izlasi šobrīd konkrēti neko daudz nevaru pateikt. Zinām to, ka gan zēnu, gan meiteņu futbols tur attīstās. Noteikti, ka futbola darba metodes šajā valstī gan zēniem, gan meitenēm ir līdzīgas. Bet šodien [3. augustā – LFF.lv] mēs redzējām Fēru salu komandu klātienē viņu treniņā Rīgā, mums bija tāda iespēja, tāpēc zināms priekšstats par šo komandu mūsu rīcībā jau ir. Skaidrs, ka Baltijas Kausa izcīņas gaitā mums vēl būs iespēja tuvāk iepazīt šo komandu. Esam ieplānojuši, ka mūsu komandas treneris dosies klātienē skatīties pirmo spēli starp Igauniju un Fēru salām, tāpēc līdz savstarpējai spēlei ievāktā informācija būs plašāka arī par mūsu otro un trešo pretinieku turnīrā.

Mēs tikmēr šobrīd noskaņojamies pirmajai spēlei ar Lietuvu. Mums šodien jau notika komandas sapulce, kurā izrunājām taktiskos jautājumus, kā spēlēsim ar Lietuvu. Spēles dienas rītā nedaudz iepazīstināsim komandu arī ar gaidāmo pretinieku. Pirms spēles sagatavosim spēlētājas mačam ar Lietuvu, tostarp, arī emocionāli.”

LFF.lv: Vai Latvijas WU-15 meiteņu futbola izlase Baltijas Kausa laikā klātienē plāno atbalstīt arī nacionālo sieviešu futbola izlasi? Cik svarīgs, Jūsuprāt, ir pieredzes, zināšanu un savstarpējā atbalsta faktors šāda turnīra ietvaros starp abām komandām?

T. Šaļimova: “Manuprāt, protams, ir tikai pozitīvi tas fakts, ka nacionālās un WU-15 meiteņu futbola izlases Baltijas Kausa izcīņā spēlē vienā un tajā pašā laikā. Iespēja klātienē vērot spēles un atbalstīt vecākās meitenes – tā mūsu jaunajai paaudzei ir liela motivācija. Mēs noteikti klātienē dosimies atbalstīt arī nacionālo sieviešu futbola izlasi. Esam parūpējušies par visu, lai mums pēc savas spēles būtu operatīvāka iespēja doties uz dabīgā zālāja stadionu.

Mūsu jaunās meitenes ar lielāko prieku gaida iespēju vērot nacionālo izlasi darbībā laukumā. Arī mēs, treneri, viņām sakām, ka jums jau šodien ir jālepojas ar to, ka esat iekļuvušas WU-15 izlasē.

Meitenes apzinās, ka pēc šīs izlases līdz nacionālajai valstsvienībai seko nākamie soļi – WU-17, WU-19 izlase. Mēs sakām, ka jau šajā turnīrā katrai no jums jācenšas parādīt savu labāko sniegumu laukumā, lai augtu un attīstītos. Priecē, ka meitenes tiecas to izdarīt. Viņas patiesi mīl futbolu.

Atkārtošos, ka uztraukums komandā jūtams, un meitenēm pirms spēlēm tas noteikti tikai pieaugs. Protams, šo uztraukumu pirms spēles vairo arī līdzjutēju, draugu un radinieku klātbūtne tribīnēs. Taču parasti ir tā, ka līdz ar spēles sākumu uztraukums uzreiz pāriet un meitenes koncentrējas parādīt savu iespējami labāko spēli.”

Novēlam Latvijas WU-15 meiteņu futbola izlases spēlētājām pārvarēt uztraukumu un izbaudīt sekmīgu debiju starptautiskajā arēnā Baltijas Kausa izcīņas ietvaros!


Latvijas Futbola federācija