Latvijas futbola klubi FK Ventspils, FK Spartaks Jūrmala un FK Jelgava ceturtdien, 30. jūnijā, uzsāks UEFA Eiropas līgas sezonu, aizvadot pirmās kvalifikācijas kārtas pirmās spēles. Kamēr ventspilnieki pirmo maču aizvadīs savā laukumā, jūrmalniekus un jelgavniekus gaida izbraukuma spēles.

FK Ventspils – Víkingur Gøta

Seškārtējie Latvijas čempioni FK Ventspils turnīra pirmajā atlases kārtā mērosies spēkiem ar Fēru salu klubu Víkingur Gøta. Pirmais mačs plkst. 18:00 sāksies Ventspils OC stadionā.

Ventspilniekiem šī ir jau 19. Eirokausu sezona pēc kārtas. Iepriekšējos divus gadus Kurzemes pārstāvji piedalījās UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas sacensībās, bet UEFA Eiropas līgā viņu labākais sasniegums ir 2009./2010. gada sezonā sasniegtais grupu turnīrs. Bez uzvarām Eirokausu mačos FK Ventspils ir kopš 2013./2014. gada sezonas UEFA Eiropas līgas otrās atlases kārtas.

Víkingur Gøta tikmēr ir Fēru salu šībrīža trešais spēcīgākais klubs, kas iepriekšējos četrus gadus pēc kārtas izcīnījis Fēru salu kausa izcīņas trofeju. Klubs iepriekš piecas reizes piedalījies UEFA Eiropas līgas sacensībās, 2014./2015. gada sezonā pārvarot divas atlases turnīra kārtas. Tajā sezonā Fēru salu pārstāvji pirmajā kārtā summā ar 3:2 uzvarēja Latvijas pārstāvjus Daugavpils FC Daugava.

Spēles sadaļa uefa.com mājaslapā

FC Dinamo Minsk – FK Spartaks Jūrmala

Pašreizējie "SynotTip" Virslīgas čempionāta līderi FK Spartaks Jūrmala kvalifikācijas sacensības uzsāks Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā, kur plkst. 19:00 pēc Latvijas laika tiksies ar vietējo FC Dinamo Minsk komandu.

Jūrmalnieki pagājušo sezonu noslēdza kā Latvijas piektais spēcīgākas klubs, bet šosezon jau aktīvi cīnās par Virslīgas čempionāta medaļām, kā arī pirmoreiz kluba pastāvēšanas vēsturē spēlēja Latvijas kausa izcīņas finālā. Pirms gada spartakieši debitēja Eirokausos, kad UEFA Eiropas līgā pārvarēja vienu atlases sacensību kārtu.

FC Dinamo Minsk ir iepriekšējo divu sezonu Baltkrievijas vicečempioni, bet valsts labāko komandu trijniekā šis klubs nemainīgi atrodams kopš 2012. gada. Iepriekšējās divās sezonās pēc kārtas Minskas pārstāvji kvalificējušies UEFA Eiropas līgas grupu turnīram, bet ar kādu no Latvijas klubiem vienība pēdējoreiz tikusies 2007./2008. gada UEFA kausa izcīņas pirmajā atlases kārtā, kad summā ar 3:1 tika pārspēti Skonto FC futbolisti.

Spēles sadaļa uefa.com mājaslapā

Breiðablik UBK – FK Jelgava

Latvijas kausa izcīņas trofejas īpašnieki no FK Jelgava komandas turnīra pirmajā kvalifikācijas kārtā tiekas ar Islandes komandu Breiðablik UBK. Pirmais mačs plkst. 22:15 pēc Latvijas laika sāksies Koubavogiras pilsētas stadionā Islandē.

Jelgavniekiem šī ir trešā Eirokausu sezona pēc kārtas, un iepriekšējā klubam padevās salīdzinoši veiksmīga, jo, četrās spēlēs piedzīvojot tikai vienu zaudējumu, tika pārvarēta viena UEFA Eiropas līgas atlases kārta. Virslīgas čempionātā FK Jelgava iepriekšējās divās sezonās bija starp četrām labākajām komandām.

Tikmēr Breiðablik UBK komanda no Koubavogiras pilsētas ir esošā Islandes vicečempione, kas ko vairāk par valsts čempionāta sudraba medaļām ieguvusi vien 2010. gadā, kad kļuva par čempioni. Komanda līdz šim startējusi trīs Eirokausu sezonās, kādu no kārtām pārvarot tikai 2013./2014. gada UEFA Eiropas līgas sacensībās, kad tik sasniegts trešais atlases posms.

Spēles sadaļa uefa.com mājaslapā

Atbildes spēles komandas aizvadīs pēc nedēļas. Nākamajā kārtā iekļūs uzvarētāji divu spēļu summā.

Pārvarot UEFA Eiropas līgas pirmo kvalifikācijas kārtu, otrajā kārtā FK Ventspils pretiniekos būs Skotijas klubs Aberdeen vai Fola no Luksemburgas, FK Jelgava varēs sacensties ar Albānijas komandu Tirānas Partizani vai Bratislavas Slovan no Slovākijas, bet FK Spartaks Jūrmala tiksies ar Īrijas vienības Dublinas St Patrick's Athletic un Luksemburgas komandas Jeunesse pāra uzvarētājiem.


Latvijas Futbola federācija