Latvijas Speciālā Olimpiāde (LSO) bija iesaistījusies Speciālās Olimpiādes (Special Olympics) un UEFA organizētajā Eiropas futbola nedēļā, speciālo skolu audzēkņiem rīkojot futbola turnīrus un pasākumus visos Latvijas reģionos. Pasākumu programmas kulminācija bija 24. maijā "Elektrum" Olimpiskajā centrā Rīgā, kad LSO sadarbībā ar Latvijas Futbola federāciju (LFF) rīkoja īpašu futbola nedēļas noslēguma pasākumu.

 Noslēguma pasākuma video

Futbola nedēļas noslēguma pasākumā piedalījās vairāk nekā 100 jauniešu, aizvadot īpašu svētku turnīru. Šajās sacensībās startēja paši jaunākie speciālo skolu audzēkņi – astoņus līdz divpadsmit gadus vecie futbola draugi. Tikmēr Eiropas futbola nedēļas pasākumi speciālo skolu audzēkņiem norisinājās arī Kurzemē, Latgalē, Zemgalē un Vidzemē, aptverot kopumā 21 futbola komandu.

LSO izceļ, ka šāda mēroga pasākums tās vēsturē tika rīkots pirmoreiz.

Starptautiskā Speciālās Olimpiādes Eiropas futbola nedēļa norisinās no 21. līdz 29. maijam. Pēdējo 16 gadu laikā Speciālā Olimpiāde sadarbībā ar nacionālajām futbola federācijām organizējusi vairāk nekā 5500 tautas futbola aktivitātes. Šīgada Eiropas futbola nedēļas mērķis ir aktivizēt it īpaši U-12 vecuma jauniešus Speciālās Olimpiādes futbola aktivitātēs. Nedēļas turnīri Latvijā norisinājās pēc "Unified" grupas principa, kad kopīgās komandās pulcējas gan attiecīgo skolu audzēkņi, gan viņu līdzgaitnieki ar garīgas dabas traucējumiem. Tādējādi tiek veicināta šo cilvēku integrēšanās sabiedrībā un savu vienaudžu rindās.

LSO ir organizācija, kuras darbība ir vērsta uz speciālo skolu audzēkņu - bērnu, kuriem ir intelektuālās jeb mentālās attīstības traucējumi - integrēšanu sabiedrībā, organizējot un iesaistot viņus dažādās sporta spēlēs reģionālā, nacionālā, Eiropas un pasaules līmenī. Organizācijas pamatuzdevums ir pievērst sabiedrības uzmanību problēmai, kas skar mūs visus, neatkarīgi no materiālā un sociālā stāvokļa. Galvenais uzdevums ir integrēt sabiedrībā bērnus, kuri mācās 43 Latvijas speciālajās internātpamatskolās. Šie bērni pārsvarā nāk no nelabvēlīgām ģimenēm, kurās viens vai abi vecāki lieto alkoholu, kurās ir ļoti slikti sociālie un ekonomiskie apstākļi. Daudzi bērni nāk no nepilnām ģimenēm, kurās ir tikai viens no vecākiem vai tikai vecvecāki.

Šobrīd Latvijas speciālajās internātpamatskolās mācās aptuveni 4300 bērni, kuriem visiem ir tiesības uz pilnvērtīgu dzīvi mūsdienu sabiedrībā. LSO galvenais mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību un veicināt bērnu tiesību aizsardzību, ļaujot skolu audzēkņiem pierādīt sevi un attīstīt bērnu pašapziņu ar sporta palīdzību. LSO devīze ir "Ļaujiet man uzvarēt. Ja es nevaru uzvarēt, ļaujiet man būt drosmīgam šajā mēģinājumā".

Kopumā Latvijā ar futbolu regulāri nodarbojas 1794 LSO jaunieši un bērni, tai skaitā 184 meitenes no visas Latvijas.


Latvijas Futbola federācija