Latvijas Futbola federācijas (LFF) un telpu futbola treneru delegācija laika posmā no 25. līdz 29. aprīlim Moldovas galvaspilsētā Kišiņevā piedalījās UEFA rīkotajos telpu futbola treneru instruktoru kursos (UEFA Course for Futsal Coach Educators – angļu val.). Šie bija pirmie šāda līmeņa instruktoru kursi, ko rīkoja UEFA. LFF vienlaikus izsaka pateicību Latvijas Telpu futbola asociācijai (LTFA) par aktīvu iesaisti pašmāju telpu futbola treneru izglītības veicināšanas jomā.

LFF delegācijas sastāvā uz Kišiņevu devās Jurijs Andrejevs (LFF Izglītības nodaļas vadītājs), Kirils Buravcevs (LFF Izglītības nodaļas metodiķis, Telpu futbola kursu vadītājs), Artūrs Šketovs (Latvijas telpu futbola izlases un FK "RABA" galvenais treneris), Aleksandrs Dibrivnijs (FK "Nikars" direktors), Jurijs Trofimovs (Latvijas telpu futbola izlases un FK "RABA" vārtsargu treneris). Dalībnieku statusā bija pārstāvji arī no tādām valstīm kā Moldova, Armēnija, Azerbaidžāna, Baltkrievija, Gruzija, Kazahstāna, Lietuva, Krievija un Ukraina.

 Foto no treneru instruktoru kursiem Moldovā

Šajā seminārā uzstājās tādi pasaules telpu futbola aprindās pazīstami instruktori kā José Venancio Lopez Hierro (Spānijas telpu futbola izlases galvenais treneris), Javier Lozano Cid (Spānijas telpu futbola izlases bijušais galvenais treneris), Roberto Menichelli (Itālijas telpu futbola izlases galvenais treneris), Mićo Martić (Somijas telpu futbola izlases galvenais treneris), Benjamin Meurs (Belģijas telpu futbola izlases galvenais treneris), César Arcones de la Calle (Spānijas telpu futbola izlases vārtsargu treneris), Antonio Bores Cerezal (Spānijas telpu futbola izlases fiziskās sagatavotības treneris) un Óscar Callejo Mardomingo (Spānijas Futbola federācijas treneru izglītības vadītājs).

"Šie bija pirmie UEFA rīkotie kursi speciāli telpu futbola instruktoriem. Gan teorētiskās, gan praktiskās nodarbības tika rīkotas ļoti augstā līmenī. Šajā seminārā vairāki Eiropas telpu futbolā pazīstami speciālisti un treneri dalījās ar savām zināšanām un pieredzi. Tāpat par svarīgu semināra sastāvdaļu kļuva iespēja parunāt un apmainīties viedokļiem ar pārstāvjiem no deviņām citām valstīm, starp kuriem bija arī attiecīgo valstu telpu futbola izlašu galvenie treneri. Ceru, ka gūtā pieredze palīdzēs pašmāju treneru sagatavošanā gan C-LFF, gan B-UEFA telpu futbola kategorijas kursos," ar gūtajiem iespaidiem dalās Latvijas telpu futbola izlases galvenais treneris Artūrs Šketovs.

"Šī bija mana pirmā reize UEFA oficiālajos kursos. Protams, tie man ļoti patika. Līdz šim esmu piedalījies pazīstamu telpu futbola treneru vadītajos semināros, braukāju uz stažēšanos labos klubos. Seminārs Kišiņevā atšķīrās no tā, ko pieredzēju iepriekš, un tur ieguvu vērtīgu informāciju, paaugstināju savu zināšanu līmeni. Personīgi man Moldovas galvaspilsētā pavadītais laiks bija kā nebeidzams informācijas plūsmas maratons. Pasniedzēju lomā uzstājās vadošie pasaules treneri - UEFA lektori. Manuprāt, viņi šo dienu laikā parādīja to, kā organizēt treniņus ar pamatuzdevumiem. Taču es arī domāju, ka lektori varētu sniegt mums vairāk vērtīgu zināšanu un iemaņu, kas nepieciešamas tieši mūsu sporta veidā, jo tie nebija tikai treneru kursi. Seminārs bija domāts instruktoriem. Gribētos, lai mums, topošajiem instruktoriem, tādējādi sniegtu vairāk tādus uzdevumus, kuri vēlāk tiktu analizēti un testēti. Iespējams, šoreiz laika trūkuma dēļ netika veikta pilna apmācību programma, tāpēc UEFA noteikti var noorganizēt vēl vienus šādus kursus. Noslēgumā vēlos pateikties LFF par to, ka es tiku izvēlēts kā topošais instruktors, lai apmācītu jaunos telpu futbola trenerus-iesācējus, kā arī par sniegto iespēju doties uz UEFA rīkotajiem kursiem Kišiņevā," pēc atgriešanās no Moldovas izteicās Aleksandrs Dibrivnijs.

"Papildus kolēģu sacītajam vēlos vēlreiz atgādināt, ka šāda līmeņa UEFA telpu futbola instruktoru kursi mūsu valstij un citām Austrumeiropas valstīm tika rīkoti pirmo reizi. Būšu priecīgs padalīties ar saviem kolēģiem un treneriem Latvijā par šī brauciena laikā gūtajām zināšanām un informāciju," gatavību nodot Moldovā gūto informāciju tālāk Latvijas telpu futbola treneriem pauda Jurijs Trofimovs.


Latvijas Futbola federācija