No 3. līdz 13. maijam Rīgā notiks uzreiz divi UEFA Attīstības turnīri puišiem un meitenēm. Četru komandu turnīrā Latvijas izlase tiksies ar Fēru salām, Igauniju un Ziemeļīriju. Visas turnīra spēles notiks Hanzas vidusskolas mākslīgā seguma futbola stadionā, Grostonas ielā 5, Rīgā. Ieeja skatītājiem uz visām spēlēm – bez maksas.

Atbilstoši UEFA izstrādātajam nolikumam, šīs vecuma grupas turnīrā komandas sastāvā var tikt iekļauti spēlētāji, kas dzimuši 2000. gada 1. janvārī un jaunāki, savukārt meitenēm šī turnīra ietvaros iekļauts vecuma ierobežojums līdz 2001. gada 31. decembrī dzimušajām futbolistēm. 

UEFA Attīstības turnīru mērķis nemainīgi ir sniegt attiecīgā vecuma futbolistiem iespēju aizvadīt konkurētspējīgas spēles starptautiskā līmenī. Šie vecumi izvēlēti, jo UEFA tic, ka tas ir ļoti nozīmīgs posms spēlētāju individuālajā attīstībā ceļā uz elites līmeni. Gaidāmās turnīra spēles, kā arī sagatavošanās process pirms tām veicinās spēlētāju un treneru izaugsmes procesu. Izaugsmes un starptautisko spēļu prakses vairošanas nolūkos turnīru apkalpos arī pašmāju jaunie talantīgie tiesneši. Šie turnīri turpina 2012. gadā uzsākto pilotprojektu, kurš šobrīd ir atvērts visām UEFA dalībvalstīm. Plašāka informācija par Attīstības turnīriem pieejama UEFA.com mājaslapā.

SPĒĻU KALENDĀRS

UEFA ATTĪSTĪBAS TURNĪRS U-16 PUIŠIEM (RĪGĀ)

Otrdiena, 3. maijs

Ceturtdiena, 5. maijs

Sestdiena, 7. maijs

UEFA ATTĪSTĪBAS TURNĪRS WU-16 MEITENĒM (RĪGĀ)

Pirmdiena, 9. maijs

Trešdiena, 11. maijs

Piektdiena, 13. maijs

NOLIKUMS

Atbilstoši šī vecuma turnīra Nolikumam, katram spēlētājam turnīra laikā jānospēlē vismaz 80 minūtes. UEFA rekomendē, ka katrs spēlētājs turnīra laikā nospēlē ne vairāk kā 120 minūtes 48-stundu laika periodā. Vienas spēles laikā atļautas deviņas spēlētāju maiņas, kas jāveic ne vairāk kā trijās pauzēs.

Spēles laiks šī vecuma grupas komandām ir 2 x 40 minūtes (pārtraukums - 15 minūtes). Ja pamatlaiks noslēdzas neizšķirti, uzvarētājs tiek noskaidrots 11 metru soda sitienu sērijā. Par katru uzvaru pamatlaikā komanda saņem trīs punktus, par uzvaru pēcspēles soda sitienu sērijā - 2 punktus, par zaudējumu pēcspēles sitienu sērijā - 1 punktu, par zaudējumu pamatlaikā - 0 punktus.

Atbilstoši FIFA starptautiskajiem spēļu noteikumiem, turnīra laikā tiesneši drīkst spēlētājiem par attiecīgajiem pārkāpumiem parādīt dzeltenās un sarkanās kartiņas. Tikmēr eksperimenta kārtā UEFA nolēma turpināt iepriekšējo UEFA Attīstības turnīru laikā ieviesto "balto kartiņu" jeb "sin bin" sistēmu, kas paredz atsevišķas baltās kartiņas piešķiršanas iespēju spēlētājam(-ai) (arī vārtsargam) par nenozīmīgiem pārkāpumiem, kas tādējādi spēlētājam(-ai) kalpotu kā audzinošs faktors.

Par katru šādu nopelnīto brīdinājumu (balto kartiņu), futbolists(-e) tiek noraidīts uz 8 minūtēm. Šādas kartiņas ieviešanas mērķis UEFA Attīstības turnīros paredz audzināt spēlētāju uzvedību sportiskā un godīgas spēles garā. Turnīra spēles klātienē vēros arī UEFA nozīmētais tehniskais inspektors (UEFA Technical observer – angļu val.), kura pienākumus šoreiz pildīs LFF Sporta direktors Dainis Kazakevičs.

Informācija par komandu sastāviem būs pieejama LFF.lv mājaslapā neilgi pirms attiecīgā turnīra sākuma.


Latvijas Futbola federācija