Pirms jaunās Latvijas Sieviešu pirmās līgas futbola čempionāta sezonas sākuma turnīra dalībnieku rindas papildinājušās par vienu komandu, kas nozīmē, ka 2016. gada turnīrā spēkiem mērosies deviņas komandas, kas aizvadīs divu apļu sacensības.

Iepriekš bija plānots, ka turnīrā startēs apvienotā Rēzeknes novada BJSS/Preiļu BJSS komanda, tomēr vēlāk Preiļu novada BJSS izteica gatavību turnīrā startēt ar individuālu komandu, ko Latvijas Futbola federācija (LFF) akceptējusi.

"Dodot zaļo gaismu Preiļu novada BJSS iniciatīvai un gatavībai Sieviešu pirmās līgas čempionātā tomēr piedalīties ar atsevišķu komandu, ņēmām vērā, ka pašmāju sieviešu futbola kontekstā Preiļiem ir liela sieviešu futbola komanda, turklāt tajā ikdienā spēlē vairākas Latvijas jauniešu izlašu kandidātes. Tāpēc ir gandarījums par to, ka turnīra dalībnieku skaits ir pieaudzis un paplašinājies," skaidro LFF Sieviešu futbola nodaļas vadītāja Ņina Travkina. "Redzam, ka turnīrā ir liela Latgales reģiona pārstāvniecība, kam jākalpo kā motivācijai arī citu Latvijas reģionu aktīvam darbam sieviešu futbola lauciņa attīstīšanā. Sagaidām ļoti interesantu un saistošu sezonu, jo uz vietu labāko trijnieku var pretendēt jebkura no deviņām čempionāta dalībniecēm."

Līdz ar to, salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, Sieviešu pirmās līgas čempionāta dalībnieku sastāvs ir palielinājies par vienu komandu. Cita būtiska izmaiņa, par ko bija ziņots jau iepriekš, ir Riga United FC komandas pievienošanās čempionātam, dalībnieču rindās stājoties Rīgas Futbola skolas otrās komandas vietā. Riga United FC pagājušajā sezonā piedzīvoja savu debiju valsts spēcīgākajā sieviešu futbola turnīrā - Sieviešu Futbola līgā -, bet šosezon klubs, pateicoties meiteņu skaita pieaugumam tā treniņos, jau ir pārstāvēts visos Latvijas sieviešu futbola augstākā līmeņa turnīros.

Sieviešu futbola pirmās līgas čempionāta 2016. gada sezonā līdz ar to spēkiem mērosies AFA Olaine, BFC Daugavpils, Preiļu novada BJSS, Rēzeknes BJSS - SK Progress, Rēzeknes novada BJSS, Riga United Reserves FC, Rīgas Futbola skola, SK Imanta un Talsu NSS komandas.

Jaunās sezonas komandu sastāvi

Pagājušajā sezonā turnīrs tika izspēlēts divos posmos - gan viena apļa pamatturnīrā, gan grupu sacensībās -, bet šosezon čempionāts risināsies pēc līgas principa, komandām spēkojoties divos apļos. Pakāpeniskas izmaiņas šī turnīra formātā, kas vēl aizpagājušajā sezonā norisinājās pēc sabraukumu principa, LFF ievieš ar mērķi fiziski un taktiski sagatavot spēlētājas ērtākai pārejai uz Sieviešu Futbola līgu, kā arī veiksmīgi sagatavot spēlētājas Latvijas jaunatnes izlasēm. Tieši šī mērķa labad gaidāmās sezonas Sieviešu pirmās līgas labākā komanda pēc gada spēlēs Sieviešu Futbola līgas turnīrā.

Izceļams, ka 2016. gada pirmās līgas čempionātā var piedalīties jaunietes, kuras ir dzimušas 2001. gadā un vecākas, bet sastāvā var iekļaut ne vairāk kā trīs 2002. - 2003. dzimšanas gada jaunietes. Gadījumā, ja jaunietes ir vecākas par 1998. dzimšanas gadu, attiecīgi viņas var piedalīties tikai vienā LFF rīkotā čempionātā, bet uz kalendāro spēli protokolā nedrīkst būt vairāk par četrām 1998. - 2000. gadā dzimušām futbolistēm no Sieviešu Futbola līgai pieteiktajām.

Jaunās Sieviešu pirmās līgas čempionāta sezonas pirmās spēles tiks aizvadītas 16. un 17. aprīlī Rīgā un Rēzeknē.

Sieviešu futbola pirmā līga norisinās sadarbībā ar Latvijas sieviešu futbola patronu - "Bella" zīmolu pārstāvošo "TZMO Latvija" kompāniju, kas ir Eiropas vadošā higiēnas, kosmētikas un medicīnas preču ražotāja "TZMO SA" meitas uzņēmums Latvijā.


Latvijas Futbola federācija