Latvijas WU-17 meiteņu futbola izlase satikusies kopā, lai gatavotos no 4. līdz 8. aprīlim Igaunijas galvaspilsētā Tallinā paredzētajam UEFA Attīstības turnīram. Sestdien notika arī komandas kopējā fotosesija, pēc kuras beigām RTU stadionā notika arī otrais treniņš šajā nometnē.

 Latvijas WU-17 izlases treniņš Rīgā (02.04.2016.)

LFF.lv piedāvā interviju ar valstsvienības galveno treneri Romānu Kvačovu, kurš stāsta par šī vecuma izlases potenciālu un kopējo atmosfēru komandā pirms došanās uz Tallinu.

Intervija ar Romānu Kvačovu

LFF.lv | Kā notika Latvijas WU-17 izlases komplektācijas process pirms šīs treniņnometnes? Kāds ir komandas kopējais potenciāls?

Romāns Kvačovs: “Pirmkārt, šajā nometnē sapulcinātas, mūsuprāt, visas labākās šī vecuma futbolistes. Iepriekšējā gada novembrī un decembrī tika apzvanīti klubu treneri un mēs sastādījām paplašināto kandidātu sarakstu tieši pēc klubu treneru ieteikumiem. Ar šīm futbolistēm mēs februārī tikāmies selekcijas treniņos Rīgā. Bija divi treniņi, kuros kopā divās grupās piedalījās 60 spēlētājas. Tas bija pirmais selekcijas posms.

Otrais posms bija martā, kad arī notika divu dienu treniņnometne. Atšķirība bija tā, ka februārī mēs spēlējām 8 pret 8, bet martā meitenes jau spēlēja uz lielā laukuma, proti, 11 pret 11. Gribu pateikt, ka pašreizējā kandidātu sarakstā jau ir ap 30 spēlētājām. Žēl, ka nevarējām uz šo UEFA Attīstības turnīru paņemt visas futbolistes. Izvēlējāmies 18 spēlētājas. Tomēr, tas liecina, ka konkurence šajā vecumā Latvijā ir. Mūs kā trenerus tas ļoti priecē, jo šeit esošajām futbolistēm nav nepieciešams stāstīt, ka aiz durvīm savu iespēju parādīt sevi tieši izlasē gaida citas 2000. un 2001. gadā dzimušās meitenes.

Kopējais līmenis ļoti iepriecināja. Es savā trīs gadu pieredzē darbā ar meitenēm izlasē vēl neesmu redzējis tik daudz interesantas meitenes! Potenciāls ir. Tagad nepieciešams ar viņām trenēties un attīstīt tieši futbola ziņā.”

LFF.lv | Ar ko, Jūsuprāt, saistīts pieaugums attiecīgā vecuma spēlētāju skaita ziņā Latvijā?

Romāns Kvačovs: “Neapšaubāmi, jo lielāka ir spēlētāju izvēle, jo lielāka kopējām konkurence, jo vairāk futbolistēm nepieciešams sevi pierādīt. Tas ir liels plusiņš. Cik es esmu strādājis izlasē, vēl nekad nebija tik daudz kandidātu kā šogad... Protams, tas ir visas Latvijas Futbola federācijas un īpaši arī Sieviešu futbola nodaļas, galvenokārt, tās vadītājas Ņinas Travkinas personā darba rezultāts. Tā ir masveidība, tie ir visi sieviešu futbola popularizācijas pasākumi, tostarp, valstsvienības spēlētāju vizītes dažādos Latvijas klubos.

Ja paskatīsimies uz ģeogrāfiju, tad šajā nometnē iekļautas meitenes no 13 dažādiem klubiem. Ir futbolistes no Preiļiem, no Daugavpils, no Talsiem, no Rēzeknes un Rēzeknes novada. Ļoti daudz spēlētājas nāk no Rīgas. Pirmo reizi valstsvienībā iekļauta futboliste no Iecavas komandas. Ir meitenes arī no Liepājas, Ludzas, Viļāniem. Ģeogrāfija ir plaša.

Mūsu treneri klubos ir malači! Pirmkārt, viņi piesaista meitenes futbolam, stāsta, kas šis ir par sporta veidu. Šeit izlasē jau redzams, ka meitenes teju visu laiku domā par futbolu. Manuprāt, tas ir ļoti ļoti svarīgi.”

LFF.lv | Kādi ir galvenie uzdevumi šajā treniņnometnē? Pie kā strādājat treniņos?

Romāns Kvačovs:

“Pirmkārt, vēlos pateikt, ka šī turnīra laikā mums būs 13 futbolistes, kas debitēs Latvijas valstsvienības rindās. Tas ir ļoti svarīgs notikums dzīvē pašām spēlētājām. Protams, viņām būs uztraukums... Cik liels, vēl nezinām, taču tas, manuprāt, būs svarīgākais moments šajā nometnē.

Piektdien mums bija sapulce, kurā iepazīstinājām ar komandas kopējo filosofiju. Runājām arī par to, kā mēs gribam spēlēt, kāds būs taktiskais zīmējums, ko darīsim pie standartsituācijām utt. Šodien no rīta bija pirmais treniņš. Tas bija vairāk tehniski – taktiskais treniņš ar bumbām. Paskatījāmies, kā meitenes kustas, kā strādā ar bumbu. Otrajā treniņā jau uzspēlējām deviņi pret deviņi. Futbolistēm šī bija iespēja izjust laukuma plašumu un garumu. Protams, mums priekšā vēl daudz darba. Tas, galvenokārt, ir tieši taktiskais darbs.

Gribu arī teikt, ka mūsu meitenes ir ļoti gudras, ātras un diezgan tehniskas. Tagad mums laukumā jāpiestrādā pie taktiskajām niansēm. Nebūs viegli, bet pamazām iesim uz priekšu. Nekur nesteigsimies. Domāju, ka viss būs labi.”

LFF.lv | Vai arī šādā vecumā jau ir redzamas līderes komandā gan laukumā, gan ārpus tā?

Romāns Kvačovs: “Protams. Uz šo turnīru esam uzaicinājuši piecas futbolistes, kuras bija komandā arī pagājušajā gadā – vārtsargs Dajana Čubreviča, spēlētājas Karlīna Miksone, Viktorija Žaičikova, Valērija Gudkova un Paula Liniņa, kura jau spēlēja Latvijas izlasē Baltijas Kausa izcīņā 2015. gadā. Atklāšu, ka Karlīna Miksone vakardien notikušajā sapulcē tika apstiprināta par šīs komandas kapteini.

Protams, ka mēs gaidām no šīm spēlētājām kaut ko vairāk gan laukumā, gan ārpus tā, bet kopumā es varu pateikt, ka šeit ir 18 futbolistes un katrai no viņām ir ļoti labs raksturiņš. Esmu ar visām futbolistēm runājis, viņas arī savos klubos ir līderes.

Pēc otrās dienas nometnē varu pateikt, ka kolektīvs ir labs. Sajūta ir tāda, ka mēs visi esam kopā. Tas redzams gan sapulcēs, gan sadzīvē, gan arī dodoties, piemēram, uz laukuma treniņos.”

LFF.lv | Ar ko Jūs kā treneris būsiet apmierināts pēc šī turnīra?

Romāns Kvačovs: “Pirmās komandas sapulces laikā pateicu meitenēm, ka mums ir jākoncentrējas, pirmkārt, uz savu spēli. Mums primāri nav jādomā par to, kā spēlē pretinieks, kādas ir to stiprās un vājās puses. Koncentrācija būs tikai uz savu spēli. Kā treneris vēlos redzēt, kā mēs laukumā kontrolējam bumbu un tādējādi arī pašu spēli.

Centīsimies spēlēt kombinacionālu futbolu! Kā tas izdosies, to redzēsim... Bet galvenie momenti būs sava spēle un bumbas kontrole.”


Intervija ierakstīta 02.04.2016. plkst 19:00

Latvijas Futbola federācija