Turpinot iepriekš iesākto Latvijas Futbola federācijas (LFF) tradīciju, viesojoties dažādās Latvijas vietās un futbola klubos ar sieviešu futbola attīstības braucieniem, LFF delegācija īsi pirms Lieldienām tikās ar FK "Dinamo Rīga" jaunās paaudzes futbolistēm un viņu treneriem. Šis bija pirmais 2016. gada LFF sieviešu futbola attīstības brauciens, ievadot kampaņas "Es spēlēju futbolu, nāc arī Tu" šīgada aktivitātes.

 Video no viesošanās pie FK "Dinamo Rīga"

 Foto no viesošanās pie FK "Dinamo Rīga"

Šis attīstības brauciens bija veltīts jaunizveidotās FK "Dinamo Rīga" meiteņu futbola komandas atbalstīšanai. Viesošanās notika Rīgas Ķengaraga vidusskolā, kur jaunās futbolistes piedalījās paraugtreniņā, kā arī iesaistījās citās futbolu popularizējošās aktivitātēs – autogrāfu sesijās, foto un video apskatu veidošanā. FK "Dinamo Rīga" pasākumā pārstāvēja 24 jaunās 2004.-2006. dzimšanas gada futbolistes. Kopā ar LFF Sieviešu futbola nodaļas vadītāju Ņinu Travkinu pie viņām viesojās Latvijas nacionālās sieviešu futbola izlases kapteine, Latvijas U-19 meiteņu izlases galvenā trenera asistente un Rīgas Futbola skolas trenere Anastasija Ročāne.

Ar jaunajām FK "Dinamo Rīga" meitenēm ikdienā strādā Latvijas sieviešu futbolā jau zināmais treneris Vladimirs Draguns, kura trenētās meitenes šajā braucienā parūpējās par draudzīgu un pozitīvu gaisotni. Izceļams, ka tik liels dalībnieču skaits līdz šim līdzīgos attīstības braucienos nebija pieredzēts.

Treniņa ievadā Ņ. Travkina pastāstīja un iepazīstināja meitenes ar LFF darbību, kā arī uzdāvināja klubam īpaši sarūpētu treniņu inventāra komplektu, kas ļaus atvieglot kluba ikdienas treniņprocesu. Neizpalika arī pārsteiguma balvas jaunajām censonēm. Atklāto treniņu vadīja A. Ročāne, kura speciāli izvēlējās un izdomāja  vingrinājumus un uzdevumus tā, lai tie būtu piemēroti šim meiteņu skaitam - vingrinājumi kustību koordinācijai un veiklībai, dažādas stafetes un, protams, futbols. Attīstības braucienu klātienē vēroja arī FK "Dinamo Rīga" vadītājs Jānis Apse, kurš ar savu klātbūtni atbalstīja meitenes, runāja ar viņām un iedrošināja.

"Šajā vecumā ir īpaši svarīgi, plānojot treniņu, likt uzsvaru uz emocionālo sastāvdaļu. Nepieciešams attīstīt kustību koordināciju un veiklību ar dažāda veida aktivitātēm un rotaļām, jo bērnība ir rotaļu laiks. Trenējot bērnus līdz 12 gadu vecumam, nevajag par to aizmirst," uzsver Ņ. Travkina. "Mūsu uzdevums ar šo treniņu bija paradīt futbola pievienoto vērtību, futbola skaistumu, emocionālo pusi. Pildot vingrinājumus, meitenes nekautrējās demonstrēt savas patiesās emocijas un smaidus, savukārt treniņa noslēgumā - jautājumu un atbilžu sesijā - nekautrējās arī uzdot savus jautājumus Anastasijai un man. Viņas demonstrēja savu ziņkāri, vaicājot par futbolistes dzīves gaitu, iespējām un sapņiem, par treniņprocesu un īpašībām, kas ir vajadzīgas, lai sasniegtu kaut ko ne tikai futbolā, bet arī dzīvē."

"Ar šādiem braucieniem LFF dāvina bērniem svētkus un piedāvā iespēju katrai meitenei Latvijā iesaistīties un pieskarties futbolam. Ar savām atbildēm, padomiem un piemēru mēs cenšamies viņas iedrošināt, nospraust mērķus, kalt sapņus. Šie braucieni ir tikai maza platforma tālākai attīstībai," uzskata Ņ. Travkina. "Šobrīd nav iespējams pateikt, cik no šīm meitenēm paliks futbolā. To nevarēs pateikt ne treneris, ne pašas meitenes, jo priekšā ir treniņprocess, smags darbs, centība un tiekšanās kaut ko sasniegt, tāpēc blakus ir jābūt trenerim – padomdevējam un pedagogam, no kura tas viss ir atkarīgs, veicot savus pirmos soļus futbolā."

"Priecē fakts, ka meiteņu un sieviešu futbols Latvijā vairs nav tik eksotisks meiteņu un sieviešu sporta veids. Meiteņu futbolam arvien vairāk paveras vaļā Latvijas futbola klubu durvis, treniņu vietu skaits pieaug, līdz ar to pieaug arī meiteņu interese un meiteņu skaits futbolā," izceļ Ņ. Travkina

Uzzini par futbola treniņu iespējām meitenēm visā Latvijā

Sieviešu futbola attīstības braucieni norisinās kampaņas "Es spēlēju futbolu, nāc arī Tu" ietvaros, popularizējot jauno futbola meiteņu vidū šī sporta veida vērtības, pieejamību un piemērotību ikvienam. Pērn šādus braucienus uzņēma JDFS Alberts, AFA Olaine, FK Liepāja, FK Iecava un FK Tukums 2000, bet 2016. gadā kopumā paredzētas astoņas šādas viesošanās visā Latvijā.

Visiem Latvijas sieviešu un meiteņu futbola notikumiem iespējams sekot līdzi "Facebook" lapā "Sieviešu futbols".

Sieviešu futbola attīstības braucieni norisinās sadarbībā ar Latvijas sieviešu futbola patronu - "Bella" zīmolu pārstāvošo "TZMO Latvija" kompāniju, kas ir Eiropas vadošā higiēnas, kosmētikas un medicīnas preču ražotāja "TZMO SA" meitas uzņēmums Latvijā.


Latvijas Futbola federācija