Pagājušajā nedēļā Rīga uzņēma otro darba sesiju Latvijā pirmoreiz organizētajiem A-UEFA GK kategorijas futbola vārtsargu treneru izglītības kursiem, kuros piedalās vārtsargu treneri no Latvijas un Lietuvas. Šis ir nozīmīgs solis pretim pašmāju futbola treneru izglītotības veicināšanai, jo Latvija ir pirmā no Baltijas valstīm, kas piedāvā pašlaik augstākā līmeņa futbola vārtsargu treneru apmācību.

Apmācības, sākot no šīgada janvāra, kopumā ilgst pusotru gadu, tajās piedaloties astoņiem vārtsargu treneriem – sešiem no Latvijas un diviem no Lietuvas. Kursus vada vārtsargu treneru instruktori Artūrs Biezais, Aleksandrs Proskurņins un Andrejs Piedels. Viņiem darbā palīdz iepriekš slavenais igauņu vārtsargs Mart Poom, kurš ir UEFA vārtsargu treneru instruktors un seko līdzi tam, lai apmācības atbilst visām UEFA prasībām.

 Video par apmācības kursiem Latvijā

"Apmācību laikā piedalāmies teorētiskajās nodarbībās, kurās treneriem ir jāprezentē savi treniņu plāni, kā arī tiek vadītas praktiskās nodarbības, kas ir balstītas uz spēles analīzi. Tāpat dodamies pie treneriem uz viņu pārstāvētajiem klubiem un vērojām, kā iegūtās zināšanas tiek pielietotas praksē," skaidro Latvijas Futbola federācijas (LFF) Izglītības nodaļas speciālists un šo kursu instruktors Artūrs Biezais. "Apmācības ir tieši saistītas ar jaunajām UEFA prasībām, kuras nosaka, ka apmācību procesam ir jāizriet no spēles realitātes."

"UEFA vēlas, lai šāda programma laika gaitā ir pieejama katrā nacionālajā federācijā. Latvija ir pirmā no Baltijas valstīm, kas piedāvā šāda līmeņa apmācību, un tas ir labs piemērs pārējiem," uzsver UEFA vārtsargu treneru instruktors Mart Poom. "Paredzu, ka piecu gadu laikā šī A-UEFA licence kļūs par obligātu nosacījumu, lai strādātu par vārtsargu treneri kādā no Eiropas valstu augstākajām līgām."

"Mums ir iespēja izglītoties, atbilstoši starptautiskam līmenim, kas ir A-UEFA kategorija. Šī programma ir radīta īpaši vārtsargu treneriem, kas mūsdienu futbolā ir jauna tendence. Arvien vairāk valstis saprot, ka vārtsargu treneri ir īpaši jāskolo," izsakās viens no kursu studentiem Viktors Spole, kurš ikdienā strādā Latvijas čempionvienībā FK "Liepāja". "Šis ir A-UEFA vārtsargu treneru programmas pats sākums, valstis un federācijas tikai sāk tajā darboties. LFF šāda līmeņa apmācības piedāvā kā viena no pirmajām, kas ir patīkami."

Atgādinām, ka pagājušā gada aprīlī Latvija uzņēma nozīmīgu UEFA līmeņa praktisko semināru vārtsargu treneriem "UEFA Goalkeeper A licence - Instructors workshop", kurā piedalījās speciālisti no astoņām valstīm. Šajā kursā vārtsargu treneri tika apmācīti kļūt par vārtsargu instruktoriem, kas pēc kursa beigām sniedzis viņiem iespējas savā valstī organizēt pirmo "UEFA Goalkeeper A licence" kategorijas kursu vārtsargu treneriem.

Apmācību dalībnieki

  • Aleksandrs Koliņko
  • Vjačeslavs Dusmanovs
  • Sergejs Diguļovs
  • Viktors Spole
  • Jevgēņijs Belovs
  • Dmitrijs Petrenko
  • Audrius Paškevičius (Lietuva)
  • Audrius Ramonas (Lietuva)

Latvijas Futbola federācija