Ilgtermiņa sieviešu futbola attīstībai Latvijas Futbola federācija (LFF) 2016. gada griezumā piesaistījusi četru starptautisko programmu atbalstu. Pateicoties savai aktivitātei un attīstības vīzijas pozicionēšanai, iegūtais Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) un Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) atbalsts palīdzēs federācijai vēl vairāk ieguldīties gan pašmāju sieviešu futbola komandās, gan sieviešu futbola speciālistu izaugsmē.

Jau vairākus gadus FIFA nacionālajām federācijām piedāvā pretendēt uz dalību tās sieviešu futbola attīstības programmā, kurā iespējams iegūt atbalstu dažādām lokālajām nepieciešamībām. Pērn LFF izdevās piesaistīt FIFA atbalstu, lai sarūpētu futbola treniņu un spēļu aizvadīšanas ekipējumu Sieviešu Futbola līgas (SFL) klubiem, bet šogad līdzīgs ekipējuma atbalsts tiks novirzīts astoņām Sieviešu Futbola pirmās līgas komandām.

Jau vairāku gadu garumā LFF sadarbojas ar FIFA, atbalstot globālo "Live Your Goals" meiteņu futbola kustību, kas Latvijā ar katru gadu iegūst arvien lielāku atpazīstamību un dalībnieču skaitu. Šī programma koncentrējas uz jaunu meiteņu piesaistīšanu futbolam un aktīvam dzīvesveidam. Pērn LFF izdevās "Live Your Goals" meiteņu futbola festivālā pulcēt rekordlielu dalībnieču skaitu – teju 200 jaunās futbolistes. Arī šogad LFF ir nodrošinājusi FIFA atbalstu šīs programmas realizēšanai, turklāt 2016. gadā "Live Your Goals" kustība Latvijā iegūs pavisam citas aprises, jo viena centralizēta festivāla vietā tiks rīkoti vairāki "Live Your Goals" pasākumi Latvijas reģionos. Ar to LFF cer atbalstīt reģionālos futbola klubus futbolu mīlošu meiteņu piesaistīšanā saviem treniņiem.

Tāpat 2016. gadā LFF sadarbībā ar FIFA piedāvās izglītošanās iespējas Latvijas futbola vides cilvēkiem, kuri ikdienā strādā sieviešu un meiteņu futbolā. FIFA ir sākusi piedāvāt dalības iespējas īpašā sieviešu futbola pārvaldīšanas programmā ar mērķi bagātināt klubu un futbola darboņu zināšanas sieviešu futbola pozicionēšanā. LFF pieteicās dalībai šajā programmā, apzinoties, ka Latvijā sieviešu futbola treneriem pietrūkst specializācijas tieši darbā ar meitenēm un sievietēm, turklāt paralēli treneru pienākumiem tie ikdienā darbojas arī kā futbola menedžeri un risina dažādus organizatoriskas dabas jautājumus. Dalībai šajā programmā tiks aicināti arī LFF reģionālo futbola centru vadītāji, lai palīdzētu viņiem apzināties sieviešu futbola potenciālu savos reģionos. Programmu plānots realizēt novembrī, kad Latvijā viesosies FIFA deleģēts instruktors un šīs nozares speciālists, lai vadītu nedēļu ilgas apmācības.

Savukārt vasarā, pateicoties LFF iesaistei un panāktajai sadarbībai ar UEFA, Latvijā viesosies pieredzējis futbola tehniskais direktors, kurš dos konsultatīvus padomus un palīdzēs veikt iestrādnes, lai Latvijā realizētu futbola meiteņu talantu programmu un ilgtermiņā izvērtētu iespējas izveidot sieviešu futbola akadēmijas. Šāda viesošanās, kas notiks UEFA jaunieviestās "Free-kicks" programmas ietvaros, norisināsies jūlijā, kad Rīgā paredzēti Latvijas meiteņu U-15 izlases kandidātu selekcijas treniņi. Tiem sekos seminārs, kurā piedalīsies arī Latvijas meiteņu un sieviešu futbola izlašu treneri. Tā mērķis būs izdiskutēt līdzšinējo pieredzi un apzināt sieviešu futbola attīstības potenciālu Latvijā.

LFF uzskata, ka sieviešu un meiteņu futbols ir neatņemama daļa no kopējās valsts futbola attīstības, tāpēc allaž aktīvi tiek meklētas iespējas bagātināt gan federācijas, gan Latvijas futbola klubu zināšanas sekmīgai šī segmenta izaugsmei. LFF vēlas izglītot Latvijas futbola ģimenes cilvēkus un arvien paplašināt Latvijas futbola ģeogrāfiju, tāpēc tā ir gandarīta par piesaistīto FIFA un UEFA atbalstu. Šādas iespējas ir visām nacionālajām futbola federācijām, tomēr atbalsta piesaiste ir atkarīga no pašu federāciju aktivitātēm un sava redzējuma formulēšanas. Ceram, ka Latvijas futbola ģimene LFF panāktās attīstības iespējas izmantos pilnībā, lai kopīgi celtu pašmāju sieviešu futbolu jaunos augstumos.


Latvijas Futbola federācija