Latvijas meiteņu telpu futbola čempionātā aizvadītajā nedēļas nogalē tika noskaidrotas pirmās šīgada čempiones, kad cīņas par vietām Lapmežciema sporta centrā aizvadīja U-14 vecuma grupas jeb 2002./2003. dzimšanas gada futbolistes. Ļoti spraigā cīņā sestdien uzvaras laurus plūca Rīgas Futbola skolas meitenes, šajā vecumā grupā čempionātā uzvarot otro gadu pēc kārtas. Savukārt dienu vēlāk Olaines sporta nams uzņems pašas jaunākās čempionāta dalībnieces - U-10 vecuma grupas futbolistes jeb 2006.-2008. dzimšanas gada meitenes.

U-14 vecuma grupas izšķirošās spēles Lapmežciemā sākās ar iepriekš pārcelto pirmā sabraukuma spēli starp Rīgas Futbola skolu un Rēzeknes BJSS komandām, kurā noskaidrojās vienību sadalījums priekšsacīkšu turnīra tabulas galvgalī. Šajā duelī tika fiksēts neizšķirts 2:2, kas nozīmēja, ka pirmo vietu pamatsacensībās izcīnīja rēzeknietes. Tādējādi noskaidrojās pusfināla pāri, kuros sacentās arī priekšsacīkšu trešās un ceturtās vietas ieguvējas no AFA Olaine un FS METTA/OSC komandām. Tikmēr SK Imanta un FK Iecava futbolistes sadalīja 5.-6. vietu kopvērtējumā.

 Foto no spēlēm Lapmežciemā

Izšķirošās spēles šajā vecuma grupā izvērtās pārsteigumiem bagātas un aizraujošas. Pirmajā pusfinālā tikās Rēzeknes BJSS un FS METTA/OSC komandas. Bija redzams, ka FS METTA/OSC meitenes bija sagatavojušās spēlei ar visu nopietnību un kaujiniecisku noskaņojumu, un tas arī atspoguļojās spēles rezultātā. Lai arī Rēzeknes BJSS demonstrēja labu komandas spēli un centās kontrolēt bumbu, pretinieces veiksmīgi tika galā ar Rēzeknes BJSS uzbrukumiem un panāca divu vārtu pārsvaru. Rēzeknes BJSS vēlāk tomēr izmantoja savu vārtu gūšanas iespēju, panākot 2:1, taču ar to bija par maz, lai uzvarētu. Līdz ar to kā pirmās finālu sasniedza FS METTA/OSC meitenes, kas ir liels panākums, jo iepriekš komanda U-14 vecuma grupā tik tālu nebija tikusi.

Otrajā pusfināla spēlē Rīgas Futbola skola mērojās spēkiem ar AFA Olaine. Šeit olainietes nespēja atrast veidus, lai neitralizētu  Rīgas Futbola skolas uzbrucēju Dianu Suvitru, kura šajā spēlē savā kontā ierakstīja piecus vārtus - rezultāts 5:2 Rīgas Futbola skolas komandas labā un ceļazīme uz finālu.

 U-14 vecuma grupas spēļu video apskats

Līdztekus tam 5.-6. vietu turnīrā izspēlēja SK Imanta un FK Iecava komandas, kur viennozīmīgi stiprākas izrādījās FK Iecava meitenes - rezultāts 6:0.

Spēlē par 3.-4. vietu starp Rēzeknes BJSS un AFA Olaine valdīja aizraujoša cīņa, un ilgu laiku rezultāts uz tablo bija 1:1. Vēlāk gan AFA Olaine parādīja raksturu, pieredzi un neatlaidību, labi nostrādāja arī acīmredzamais trenera Jevgēņija Mihaļkova spēles plāns un "mājas sagataves" - gala rezultāts 4:1 un godam izcīnītas bronzas medaļas.

Arī dienas centrālajā spēlē valdīja emocijas, cīņasspars un neatlaidība. FS METTA/OSC komanda demonstrēja apskaužamu tieksmi uzvarēt un cīnījās par katru laukuma centimetru, kas ļāva tai kā pirmajai iegūt vadību. Pēc tam, izveidojot vēl vienu bīstamu momentu  pie pretinieču vārtiem, komanda varēja panākt 2:0, tomēr tas pamudināja Rīgas Futbola skolas uzbrucējas darboties aktīvāk, un tas palīdzēja rezultātam kļūt 1:1. FS METTA/OSC nesamazināja tempu un guva vēl vienus vārtus, vēl vienu reizi izvirzoties vadībā ( 2:1 ), bet rīdzinieces atbildēja ar asu uzbrukumu un atkal panāca neizšķirtu. Mača  izskaņa bija saspringta, taču šoreiz godam izcīnīta komandas uzvara un atkal vārti Dianas Suvitras izpildījumā - rezultāts 4:2 Rīgas Futbola skolas labā. Kamēr Diana Suvitra vēlāk tika nosaukta par turnīra labāko spēlētāju un palīdzēja rīdziniecēm šajā vecuma grupā uzvarēt otro gadu pēc kārtas, FS METTA/OSC ar savu piemēru paradīja, ka vieta grupā neko neizšķir, jo galvenais ir gribasspēks un vēlme uzvarēt, cīnīties līdz galam.

Turnīrā apbalvošanas ceremonijā visas komandas tika pie piemiņas balvām no LFF, sieviešu futbola patrona "Bella" un čempionāta drauga "Subway", bet godalgoto vietu ieguvējas - pie medaļām un kausiem. Katrā komandā tika atzīmēta labākā spēlētāja - Baiba Legzdiņa (SK Imanta), Emīlija Druviņa (FK Iecava), Gunta Lozda (Rēzeknes BJSS), Lana Osiņina (AFA Olaine), Nelle Treimane (FS METTA/OSC) un Jūlija Kručkova (Rīgas Futbola skola).

"Liels gandarījums, ka no turnīra uz turnīru ir redzama attīstība un progress. Ir redzama meiteņu izaugsme, kam pamatā, protams, ir treneru ieguldījums un darbs," izceļ Latvijas Futbola federācijas (LFF) Sieviešu futbola nodaļas vadītāja Ņina Travkina. "Prieks par meitenēm, prieks par futbolu, gandarījums par izaugsmi un neatlaidību laukumā. Paldies visām komandām par dalību, treneriem par darbu, meitenēm par mīlestību pret futbolu un vēlmi spēlēt un progresēt, vecākiem un draugiem par milzīgo atbalstu, kas bija jūtams kā vēl nekad. Novēlam veiksmi sagatavošanās posmā vasaras sezonai, un atcerēsimies - smags darbs ir ceļš uz panākumiem, ceļš uz attīstību."

Šīs vecuma grupas komandas iepriekš savā starpā tikās arī Rīgā un Rēzeknē.

U-14 vecuma grupas rezultāti un komandas

Savukārt dienu vēlāk Olainē savā otrajā un noslēdzošajā sezonas sabraukumā tikās U-10 vecuma grupas meitenes jeb pašas jaunākās čempionāta dalībnieces. Ņemot vērā, ka meitenes, kuras sacenšas šajā vecuma grupā, sper vienus no saviem pirmajiem soļiem futbolā, spēļu rezultāti netika fiksēti kopējā turnīra tabulā, jo galvenais šī vecuma futbolistēm ir izjust spēles prieku un iepazīt futbolu. Sabraukumā Olainē spēkiem mērojās jaunās futbolistes no AFA OlaineFK LiepājaFS METTA/OSCFK Tukums-2000FK Laidze/Saldus SSRīgas Futbola skolaSK Imanta un JDFS Alberts komandām.

 Foto no spēlēm Olainē

Atzīmējot Valentīndienu, šīs vecuma grupas meitenes spēles aizvadīja ar devīzi "Mēs mīlam futbolu" – ar mīlestību pret futbolu jau no bērna kājas.

"Rezultāts šajā vecuma grupā nav galvenais. Galvenais ir prieks un gandarījums no futbola, galvenais ir pielietot spēlē treniņos iegūtās prasmes, iepazīt futbola noteikumus, izjust sacensību garšu. Protams, arī atrast jaunus draugus un pavadīt dienu pozitīvā un draudzīgā atmosfērā," atgādina Ņina Travkina. "Salīdzinot abus sabraukumus šajā vecuma grupā, šoreiz meitenes bija drošākas un pārliecinātākas par saviem spēkiem, kas priecēja gan turnīra organizētājus, gan trenerus. Bija vērojams arī progress spēles noteikumu apgūšanā. Turnīrs ar katru gadu pierāda, ka šajā vecumā meitenēm ir nepieciešama spēļu prakses iegūšana, lai viņas justos drošākas par saviem spēkiem."

 U-10 vecuma grupas spēļu video apskats

Dienas izskaņā visas komandas tika pie piemiņas balvām, jo šis ir vienīgais turnīrs, kur ieguvējas un čempiones ir visas spēlētājas. Viņas tika apbalvotas ar medaļām un gardām balvām no "Subway".

"Bērnība ir priecāšanās laiks. Ļausim meitenēm gūt prieku no futbola un atbalstīsim centienus attīstīties sportā, kas viņām jau ir sirdslieta. Sports ļauj viņām justies laimīgām un drošām," piebilst Ņina Travkina.

U-10 vecuma grupas sabraukumi un komandas

Latvijas meiteņu telpu futbola čempionāta sezona norisinās no janvāra līdz februārim, kad kopumā četrās vecuma grupās spēles uzņem Malta, Lapmežciems, Spuņciems, Talsi, Rīga, Rēzekne un Olaine. Šādas sacensības tiek organizētas, lai Latvijā popularizētu meiteņu futbolu un sekmētu jauno futbolistu meistarības izaugsmi. Čempionātu organizē Latvijas Futbola federācija (LFF) sadarbībā ar LFF reģionālo nodibinājumu vadītājiem.

Visiem Latvijas sieviešu un meiteņu futbola notikumiem aicinām sekot līdzi "Facebook" lapā "Sieviešu futbols".


Latvijas Futbola federācija