Latvijas nacionālās sieviešu futbola izlases galvenais treneris Didzis Matīss pēc piedzīvotā zaudējuma Maltas valstsvienībai pirmajā pārbaudes spēlē (0:3) intervijā LFF.lv izteicās, ka pretinieces sekmīgi izmantoja Latvijas izlases spēlētāju pieļautās kļūdas, tikmēr mūsu komandai kopumā nākotnē jāstrādā pie sekmīgākas momentu realizācijas, bet spēlētājām – pie pārliecības vairošanas laukumā.

 MALTA - LATVIJA (3:0) pārbaudes spēles ieraksts (19.01.2016.)

Pēcspēles intervija ar Didzi Matīsu

LFF.lv | Kādi ir pirmie secinājumi pēc otrdienas spēles pret Maltu? Kādi bija galvenie uzstādījumi pirms spēles?

Didzis Matīss: "Uzstādījums bija pārbaudīt uz šo brīdi mūsu komandas gatavību spēlēt. Pēc sezonas beigām futbolistes tikai nesen atgriezušās no atvaļinājuma un neilgu laiku kopā trenējas. Otrs uzstādījums bija atsvaidzināt atmiņā savu spēli - to, ko mēs gribam redzēt un kur kā komanda gribam virzīties.

Runājot par sastāva izvēli šodien, uzdevums bija pārbaudīt nedaudz citās pozīcijās dažas spēlētājas. Šodien centra aizsarga pozīcijā pēc ilgāka pārtraukuma atgriezās Anastasija Ročāne. Balsta pussarga pozīcijā sen nebija spēlējusi jaunā Karlīna Miksone. Šīs un citas pozīcijas vēlējāmies paskatīties tieši šajās spēlēs Maltā.

Pati spēle tika kontrolēta, bet diemžēl ne visā tās garumā tika kontrolēts koncentrēšanās moments. Paši pieļāvām savas kļūdas, pēc kurām pretinieks guva vārtus. Jāatzīst arī, ka mūsu vārtsargs šodien varēja nospēlēt veiksmīgāk, taču Anastasijai Čumikai man nav ko pārmest... Tā ir pārbaudes spēle, kur mēs visi kopā cenšamies novērst savas kļūdas un sagatavoties nākamajam posmam.

Jā, rezultāts ir neapmierinošs. Pati spēle bija saturīga, iesākām no aizsardzības, kontrolējām bumbu, veidojām uzbrukumus... Pietrūka izveidoto momentu sekmīgs noslēgums – arī pie šī momenta mums kopā vēl nepieciešams strādāt papildus.

Tātad uzbrukumu noslēgums un koncentrēšanās moments visas spēles garumā – šie ir divi virzieni komandas turpmākajā treniņprocesā.

Šodien spēle bija konstruktīva, spēlējām futbolu, veidojām savus uzbrukumus, bet sekmīgs noslēgums izpalika. Mūsu spēlētājām jākļūst pārliecinātākām par savām spējām! Noteiktās situācijās jāuzņemas līdera lomu! Nedrīkst apstāties pie sasniegtā! Uzskatu, ka ne visas futbolistes šodien parādīja to, ko patiesībā spēj.”

LFF.lv | Spēles sākumā Latvijas izlase kontrolēja bumbu, taču ap 15.minūti Maltai izdevās pārķert iniciatīvu, gūt pirmos vārtus. Kas notika tobrīd?

Didzis Matīss: “Kā jau teicu, uz brīdi pazuda koncentrēšanās momentiņš un rezultātā arī pārliecība par saviem spēkiem... Kad neizdodas gūt vārtus vai kaut kas nesanāk kā plānots, futbolā brīžiem var nolaisties rokas. Rodas brāķis piespēlēs, pretinieks pārtver bumbu, sākas neliels haoss... Taču šādā brīdī komandai jāsaņemas, jānomierinās un jāspēlē tālāk! Šoreiz tas neizdevās un situācija noveda pie zaudētajiem vārtiem.

Protams, tajā epizodē visa komanda varēja nospēlēt veiksmīgāk. Bet īstenībā meitenes nesalūza pēc pirmajiem zaudētajiem vārtiem. Mēs nepadevāmies un mēģinājām atgūties, veidojām uzbrukumus un arī nonācām līdz pāris momentiem pie pretinieču vārtiem.

Tas ir labi, ka spēlētājas nepadevās grūtos brīžos. Tas arī ir pluss mūsu komandai, ko parādīja šodienas spēle!”

LFF.lv | Kādi faktori šodien bija izšķirošie par labu Anastasijas Čumikas izvēlei vārtsarga pozīcijā izlases pamatsastāvā?

Didzis Matīss: “Šajās spēlēs mēs gribam pārbaudīt un iedot iespēju sevi pierādīt, gūt pārliecību un emocijas no valstsvienības visām spēlētājām. Gribējām redzēt, kā Anastasija ir izaugusi, aizbraucot un trenējoties uz ASV. Tāpēc arī šāda izvēlē pirmajā spēlē par labu viņai. Otrajā spēlē attiecīgi plānojam laist laukumā Mariju Ibragimovu.”

LFF.lv | Kādas vēl pozīcijas laukumā vēlējāties pārbaudīt šodienas spēlē?

Didzis Matīss: “Katrai futbolistei ir jābūt mērķim kļūt labākai un ar katru spēli censties nospēlēt labāk! Šodien spēles taktiskajā ziņā bija dažas nianses, ko pārbaudījām – bez jau pieminētās centra aizsarga pozīcijas, balsta pussarga pozīcijas, arī kreisā pussarga pozīcijā laukumā devās Olga Matīsa...

Es domāju, ka no tām kļūdām, ko šodien redzējām, jāveic analīze un jāizdara labojumi. Secinājumi jau ir veikti. Aptuveni redzam šobrīd, ko varam uzlabot... Sanāksim ar treneru korpusu kopā un izlemsim par soļiem tālākai rīcībai spēlētāju sastāva izvēlē.”

LFF.lv | Kādu pienesumu šodien sniedza rezervistes? Kuras futbolistes vēl var atzīmēt kā īpaši pēc pirmās spēles?

Didzis Matīss: “Skaidrs, ja jaunām meitenēm nav viegli iesaistīties šādā spēlē, arī nākot uz maiņu. Bija liels prieks redzēt jauno Jeļenu Tarasovu, kura ar savu pirmo pieskārienu gandrīz jau varēja gūt vārtus otrā puslaika sākumā. Ja viņa spētu pārvarēt savu uztraukumiņu, tas būtu pavisam labi... Ir patīkami redzēt, ka šāda jauna spēlētāja var būt tuvu saviem pirmajiem vārtiem izlasē. Ļoti labi šodienas spēlē iesaistījās Anastasija Čemitāne, arī viņa ir mūsu sieviešu futbola jaunās paaudzes spēlētāja, kura šobrīd atrodas pārejas brīdī uz U-19 vecuma izlasi.

Attiecībā uz pamatsastāvu, tad šodien sevi kā izlases vērtību parādīja Sandra Voitāne. Arī Guna Ozola kā pieredzējusī spēlētāja šodien sniedza labu ieguldījumu kopējās komandas spēles veidošanā. Neko sliktu nevaru teikt par citām meitenēm - arī tām, kas šodien nāca uz maiņu. Atkārtošos, jāgūst pārliecība par saviem spēkiem, jo jāsaprot to, ka mēs varam spēlēt un neesam sliktāki pār citiem. Šīs dienas spēle principā parādīja to, bet ir momenti, pie kā mums jāstrādā.

Jārealizē tie momenti, kas mums ir. Piemēram, Kristīnei Girždai bija iespēja gūt vārtus izgājienā viens pret vienu... Jebkurai spēlētājai jābūt gatavai iziet uz laukumā un gūt tos vārtus!

Izlasē tas līmenis tomēr ir augstāks nekā Latvijas sieviešu futbola līgā, tāpēc jācenšas. Pa visu spēli var būt tikai viens momentiņš, un tāpēc arī to tomēr jāmāk realizēt.”

LFF.lv | Vai Maltas izlase mūsu komandu kādā ziņā pārsteidza šodien? Kuras spēlētājas pretinieku rindās var izcelt?

Didzis Matīss: “Kopumā Maltas izlase īpaši ne ar ko nepārsteidza. Raksturīgi sieviešu futbolam, šī komanda cīnās līdz galam. Savās mājās viņas cenšas parādīt savu labāko sniegumu. Neko pārdabisku mājinieces neparādīja. Viņas izmantoja mūsu kļūdas.

Viņām ir lielāka augsta līmeņa starptautisko spēļu pieredze, no turienes lielāks rūdījums – tā varbūt arī ir tā lielākā pašreizējā atšķirība starp mums un Maltas izlasi.

Maltas izlase vienu reizi jau ir spēlējušas Eiropas čempionāta kvalifikācijas pamatturnīrā. Iziet tam cauri un gūt tādu pieredzi, tomēr tas ir liels pluss jebkurai komandai. Attiecībā uz spēlētājām, varu atzīmēt, ka viena no Maltas izlases līderēm laukumā šodien bija komandas kapteine [#6 Dorianne Theuma – LFF.lv]. Viņa ir spēcīga futboliste gan tehniskajā ziņā, gan domāšanas uz laukuma ziņā.”


Latvijas Futbola federācija
no Maltas