Latvijas jauniešu futbola izlases (1998. gadā dzimušie un jaunāki futbolisti) galvenais treneris Aleksandrs Basovs intervijā LFF.lv mājaslapas lasītājiem atskatās uz aizvadīto pirmā FIFA viceprezidenta vārdā nosaukto Valentīna Granatkina piemiņas turnīru Sanktpēterburgā, kurā Latvijas izlase četrpadsmit komandu konkurencē šogad ierindojās augstajā 5. vietā.

Latvijas izlases spēles V. Granatkina turnīrā

Intervija ar Aleksandru Basovu

LFF.lv | Apsveicam ar sekmīgu startu Valentīna Granatkina turnīrā! Kādi ir Jūsu galvenie secinājumi par komandas parādīto sniegumu tajā?

Aleksandrs Basovs: “Paldies par apsveikumiem! Šis bija pirmais turnīrs ar šī vecuma futbolistiem manā vadībā. Es personīgi ar komandu un spēlētājiem tikai tagad tā pa īstam tuvāk varēju iepazīties. Galvenais moments, kas man patika, ir tas, ka mūsu komandai ir raksturs. Svarīgi, ka turnīrā mēs nezaudējām nevienu spēli un katrā mačā spējām gūt vārtus. Tas nozīmē, ka šai komandai ir laba perspektīva nākotnei. Ja puiši ikdienā strādās treniņos, ja viņiem uzticēsies viņu treneri un viņi regulāri tiks pie spēļu prakses, tad puišiem ir nākotne.

Vienlaikus mums ir prieks, ka Valentīna Granatkina turnīrā sasniedzām līdz šim otro labāko rezultātu Latvijas jauniešu futbola izlases vēsturē [līdz šim labākais rezultāts ir 2006. gadā Latvijas U-18 izlases ieņemtā 4. vieta – LFF.lv]. Mums patiesībā šogad pietrūka tikai vieni gūtie vārti grupu turnīrā, lai iekļūtu pusfinālā.

No komandas parādītā snieguma puses es paliku apmierināts ar treniņnometnē izvirzīto uzdevumu izpildi un puišu paveikto laukumā. Komanda katrā mačā spēlēja ar pilnu pašatdevi un veiksmīgi darbojās bumbas atņemšanas elementā. Puišiem teicu, ja mums nebūs agresīvas bumbas atņemšanas noteiktās futbola zonās un bumbas kontroles, sekmīgu rezultātu mēs nevarēsim sasniegt.

No otras puses, protams, mēs allaž analizējām arī zaudētos vārtus. Jāsaprot, ka spēcīgs pretinieks vienmēr izmantos mūsu kļūdas. Ja komanda laukumā pieļauj kļūdu, tad spēcīgi pretinieku uzbrucēji par to sodīs ar vārtiem. Mūsu puiši to saprot, tāpēc zaudētajos vārtos nevienu vainot nevēlos. Šajās spēles mūsu komanda guva labu pieredzi. Zaudētie vārti – tie ir darba momenti, pie kuriem strādāsim un kurus varam novērst pirms turpmākajām spēlēm.”

LFF.lv | Kuras spēles vai pretinieki šajā turnīrā bija grūtākie?

Aleksandrs Basovs: “Kā jau pirmā turnīra spēle - mačs ar Azerbaidžānu bija ļoti svarīgs tieši no psiholoģiskā viedokļa, jo vēlējāmies sekmīgi iesākt turnīru. Tabulas ziņā nozīmīgs mačs bija pret Bulgāriju.

Tikmēr no pretinieku puses nopietnākā un spēcīgākā komanda, pret ko spēlējām, bija Slovēnija, kas beigās arī kļuva par turnīra uzvarētājiem. Tā ir Eiropas līmeņa solīda komanda ar laba līmeņa futbolistiem, no kuriem četri puiši aizvadītajā sezonā spēlēja UEFA Eiropas čempionāta kvalifikācijas raundā U-19 vecumā. Priecē, ka šādā turnīrā ir tādas komandas, tas palielina sacensību sportisko līmeni.”

LFF.lv | Vai ir kādi spēlētāji, kurus Jūs varat pēc aizvadītā turnīra izcelt kā īpaši?

Aleksandrs Basovs: “Izcelt kādu konkrētu spēlētāju – tas nav mans darba stils. Tie, kas sekoja līdzi turnīra spēlēm, zina, ka pēc katra mača tika nosaukti turnīra labākie futbolisti katrā komandā un viņu vārdi visiem ir zināmi.

Patīkami, ka mūsu komandā katrā līnijā ir spēlētāji, kas spējīgi rādīt labu futbolu. Visi puiši ir malači.”

LFF.lv | Vai vārtsarga maiņa spēlē par 5. vietu ar Slovākiju pirms 11 metru soda sitienu sērijas bija plānota?

Aleksandrs Basovs: “Jau pirms spēles ar Slovākiju mēs nolēmām iedot iespēju uzspēlēt Denisam Pērkonam, jo grupu turnīrā vārtos spēlēja Nils Toms Puriņš. Toreiz pie rezultāta 2:2 vēl pamatlaikā es atcerējos, ka Nils bija atvairījis vienu 11 metru soda sitienu jau mačā pret Bulgāriju, un tīri intuitīvi padomāju, ka viņš mūsu komandai var palīdzēt arī šoreiz.

Sanāk, ka tā bija veiksmīga maiņa. Nils mūsu komandu nepievīla un mēs izcīnījām uzvaru.

Pēcspēles soda sitienu sērijā Nils atvairīja pretinieku pirmo sitienu – tas bija svarīgs faktors no psiholoģiskā viedokļa. Šajā brīdī pozitīvās emocijas jau sērijas sākumā bija mūsu komandas pusē. Nils atvairīja arī pēdējo sitienu, atnesot uzvaru. Vienlaikus jāatzīmē, ka arī laukuma spēlētāji ļoti labi izpildīja savus sitienus, tāpēc šis bija visas komandas kopējais panākums.”

LFF.lv | Par Latvijas izlases rezultatīvāko spēlētāju kļuva pussargs Roberts Uldriķis. Vai viņš kļuvis par šī vecuma izlases atslēgas spēlētāju?

Aleksandrs Basovs: “Robertam šis turnīrs tiešām izdevās ar pluss zīmi. Kas būs tālāk, jāskatās... Mēdz teikt, ka augstas klases spēlētāja rādītājs ir stabilitāte. Paskatīsimies, kā Robertam veiksies šajā sezonā kluba rindās un arī nākamajās spēlēs Latvijas izlasē... Robertam ir labas perspektīvas, lai kļūtu par augstas klases spēlētāju, tāpēc šajā situācijā viss ir atkarīgs no viņa paša. Šajā turnīrā viņš pierādīja, ka ir viens no izlases līderiem, aizvadīja labu turnīru.

Viņam ir labi parametri – liels augums, bumbas kontrole, laba laukuma redzamība... Tomēr jāskatās, kas būs tālāk. Šis ir tāds vecums, kad spēlētājs atrodas it kā vēl jauniešu futbolā, bet ar vienu kāju jau pieaugušo futbolā. Lai pateiktu, kas būs tālāk, mums vēl nepieciešams pagaidīt.

Pēc savas darba pieredzes varu pateikt, ka mēdz būt dažādi spēlētāju attīstības scenāriji. Ir perspektīvi jaunie spēlētāji, bet ar laiku viņi pazūd... Turpretim ir arī tādi spēlētāji, kas ne ar ko īpaši jauniešu vecumā neizceļas, bet pieaugušo futbolā viņš vienā brīdī spēj “izšaut”. Daudz dažādiem faktoriem jāsakrīt, lai izaugtu kvalificēts futbolists. Kā jau teicu, jābūt treneru uzticībai, pašam spēlētājam izlases rindās jāpierāda katrā epizodē, ka viņš ir labākais, kā arī jāsakrīt citiem faktoriem... Vienlaikus arī svarīgi, lai futbolists nesaslimst ar tā saucamo ‘zvaigžņu slimību’ – kā zināms, tā var iestāties jebkurā vecumā, ne tikai jauniešu vecumā.”

LFF.lv | Kādu vērtējumu par Latvijas izlases sniegumu savstarpējās sarunās šajā turnīrā izteica citu komandu treneri un speciālisti?

Aleksandrs Basovs: “Protams, visām mūsu pretiniecēm Latvijas izlase bija neērta komanda, pret ko spēlēt, jo mēs atņēmām punktus katram. Es domāju, ka mūsu pretinieki spēlēs pret Latviju domāja, ka šo komandu, iespējams, varēs viegli apspēlēt.

Patīkami, piemēram, ka Slovēnijas izlases treneris pēcspēles preses konferencē paslavēja mūs, izsakoties, ka esam organizēta komanda. Arī Slovākijas izlases treneris sniedza komplimentus mūsu komandas virzienā par to, ka mēs spēlējam futbolu. Tie noteikti bija pozitīvi momenti šajā turnīrā.”

LFF.lv | Kā komanda jutās psiholoģiski pēc tam, kad paralēlās grupas spēles rezultāts starp Krieviju un Somiju (3:3, video apskats) liedza ceļazīmi Latvijas izlasei pusfinālā?

Aleksandrs Basovs: “Runājoties ar puišiem, es viņiem pēc šīs spēles teicu, ka šādos turnīros mums pašiem jācenšas sasniegt nepieciešamo rezultātu.

Mums nav jācer, ka kāds cits mums pasniegs dāvanas... Būtu iesituši Bulgārijas izlasei vēl vienus vārtus grupu turnīrā, mēs mierīgi iekļūtu pusfinālā.

Sanāk, ka apakšgrupā mēs neizveidojām pietiekoši lielu pārsvaru pār konkurentiem, lai cīnītos par augstākajām vietām kopvērtējumā. Protams, puiši nedaudz bija sarūgtināti, uzzinot, ka Krievija ar Somiju nospēlēja 3:3, taču tas ir futbols. Šādas spēles notiek. Šoreiz tā sanāca, ka šī spēle ietekmēja arī mūsu likteni šajā turnīrā šogad.”

LFF.lv | Jūsuprāt, par ko varētu liecināt ieņemtā augstā 5. vieta šajā turnīrā Latvijas izlasei šādā jauniešu izlašu konkurencē pašreizējā situācijā? Vai esam pietuvojušies soli tuvāk Eiropas labākajām komandām?

Aleksandrs Basovs: “Nākamais nozīmīgais turnīrs mūsu komandai šogad priekšā būs LFF Federācijas kausa izcīņa, kas notiks marta beigās Latvijā. Tikai pēc tā turnīra varēšu veikt plašākus secinājumus. Kas attiecas uz V. Granatkina turnīru, kad ne visi mūsu puiši bija optimālā fiziskajā kondīcijā šajā starpsezonas laikā...

Jā, turnīrs uzskatāms par veiksmīgu, un sasniegtā vieta futbola sabiedrību noteikti iepriecina, bet par dziļākiem secinājumiem būšu gatavs runāt pēc Federācijas kausa izcīņas.”

LFF.lv | Kas ir izšķirošais šādā vecumā, lai sasniegtu rezultātu? Kura pretinieku komanda V. Granatkina turnīrā Jums personīgi palika atmiņā?

Aleksandrs Basovs: “Līdzīgi kā pieaugušo futbolā, arī jauniešu futbolā visu kopumā izšķir futbolistu individuālā meistarība. Jā, skatoties spēles Sanktpēterburgā klātienē, mēs redzējām arī super komandas kā komandas. Taču, ja šajās komandās vēl papildus ir individuāli spēcīgi futbolisti, kas var izšķirt epizodes savas komandas labā, tā viennozīmīgi ir priekšrocība.

Neskaitot turnīra uzvarētājus Slovēniju, man personīgi šajā turnīrā ļoti patika Japānas izlase. Varbūt viņi nenospēlēja sekmīgi no turnīra tabulas viedokļa, bet parādītā futbola ziņā viņi tiešām rādīja uzbrūkoša stila skatāmu futbolu.

Aizsardzībā gan japāņiem bija problēmas, nezinu, ar ko tas bija saistīts, taču kopumā ar katru spēli viņi pakāpeniski paaugstināja savas spēles kvalitāti... Uzbrukumā tieši spēlētāju kustības un ātruma ziņā viņi darbojās augstā līmenī. Tas man personīgi palika atmiņā.”

LFF.lv | Kā vērtējat turnīru organizatoriskajā ziņā?

Aleksandrs Basovs: “Vērtējums pats augstākais. Visa turnīra laikā ar mums kopā strādāja pavadošā persona, kas palīdzēja visos organizatoriskajos jautājumos. Spēļu hallē jutāmies droši. Visos jautājumos tika ievērots apstiprinātais laika grafiks, savukārt nepieciešamības gadījumā mums organizatori izpalīdzēja.

Valentīna Granatkina piemiņas turnīrs tiek organizēts pašā augstākajā līmenī.”

Intervijas noslēgumā Aleksandrs Basovs atzīmēja, ka viņa un visa jauniešu izlases treneru štāba galvenais uzdevums, strādājot ar šī vecuma spēlētājiem, ir sagatavot viņus Latvijas nacionālajai futbola izlasei. Treneris arī pauda savu viedokli par to, kurš būtu piemērotākais brīdis jaunajam spēlētājam iekļūšanai valstsvienībā.

Aleksandrs Basovs: “Galvenais mūsu darbā ir sagatavot spēlētājus nacionālajai pieaugušo izlasei!

Attiecībā par jautājumu, kurā brīdī spēlētājam debitēt valstsvienībā, teikšu, ka šajā jautājumā visu jāvērtē individuāli. Arī izlases galvenā trenera spējai sajust īsto brīdi ir būtiska loma tajā, kad futbolistu laist laukumā nacionālās izlases rindās. Protams, jāskatās, vai spēlētājs ir gatavs psiholoģiskajā ziņā šādam solim pieaugušo futbolā... Attiecīgi futbolā nav tādas vienas receptes par to, kurā vecumā noteikti jādod iespēja debitēt nacionālās izlases rindās.

Visu izšķir dažādi futbola momenti. Jebkurā gadījumā svarīgi, lai talantīgs spēlētājs sezonas laikā aizvadītu treniņus augstā līmenī labā komandā un viņam būtu spēļu prakse klubā. Ja spēlētājs ir manāmi pāraudzis Latvijas futbola līmeni, tad, manuprāt, viņam jāmeklē iespējas uzspēlēt laba līmeņa klubā ārzemēs spēcīgākā čempionātā.

Tikmēr spēlēšana Latvijas jauniešu izlasē ir labs tramplīns turpmākajai izaugsmei.

Jebkurš augsta līmeņa turnīrs, kurā jaunais futbolists spēlē, tā ir iespēja tikt pamanītam, bet te – atkal – jāsakrīt daudziem faktoriem, lai spēlētājs pēc tam nonāk labā klubā ārzemēs. Arī vecākiem ir izšķiroša loma lēmuma pieņemšanā.”


Latvijas Futbola federācija