Latvijas U-18 jauniešu futbola izlase (1998. gadā dzimušie un jaunāki futbolisti) turpina gatavošanos janvāra sākumā Sanktpēterburgā paredzētajām pirmā FIFA viceprezidenta Valentīna Granatkina piemiņas turnīra spēlēm. Komanda ir satikusies vienkopus uz otro treniņnometni Rīgā, bet pirms došanās uz Krieviju 30. decembrī Viļņā vēl paredzēta pārbaudes spēle ar Lietuvas vienaudžiem.

Valstsvienības jaunieceltais galvenais treneris Aleksandrs Basovs intervijā LFF.lv stāsta par 23. decembrī Tallinā aizvadīto pārbaudes spēli pret Igauniju, kā arī iezīmē mērķus un uzdevumus gan gaidāmajā spēlē pret Lietuvu, gan V.A. Granatkina turnīrā Sanktpēterburgā.

Intervija ar Aleksandru Basovu

LFF.lv | Kā Jūs vērtējat pirmo treniņnometni un pārbaudes spēli ar Igauniju?

Aleksandrs Basovs: “Pirmajai nometnei bija abpusēji iepazīstinošs raksturs. Man šī bija iespēja tuvāk iepazīties ar kandidātu sarakstā iekļautajiem spēlētājiem. Pirmās divas dienas es vairāk skatījos, pētīju viņus, vērtēju, kurus spēlētājus iekļaut pamatsastāvā un kurus – rezervē spēlei ar Igauniju. Spēles gaitā manas domas attiecībā uz pamatsastāvu apstiprinājās.

Pirmajā puslaikā mēs dominējām laukumā, otrajā puslaikā kardināli izmainījām sastāvu, dodot visiem iespēju spēlēt, bet diemžēl nospēlējām vājāk. Šajā brīdī mēs vairs nespējām radīt bīstamus momentus, pietrūka agresivitātes uzbrukumā. Pieļāvām kļūdu un rezultātā pretuzbrukumā zaudējām vārtus. Kopumā gan teikšu, ka mums ir laba komanda, ar disciplīnu līdz šim viss ir kārtībā. Man personīgi būs ļoti interesanti strādāt ar šiem puišiem tālāk.”

LFF.lv | Kādi būs galvenie uzdevumi 30. decembrī paredzētājā spēlē ar Lietuvu? Kādu mērķi stādāt komandai V.A. Granatkina turnīrā?

Aleksandrs Basovs: “Pret Lietuvas izlasi jau no pirmajām minūtēm mēs plānojam spēlēt ar pamatsastāvu. Mūsu primārais uzdevums ir iespēlēt to. Savukārt Granatkina turnīrā Sanktpēterburgā mūsu mērķis būs izlikties laukumā par visiem 100 procentiem un spēlēt par uzvaru katrā spēlē! Par pretiniekiem apakšgrupā – Azerbaidžānu, Slovēniju un Bulgāriju - šobrīd nevaru neko daudz pateikt, mums vēl nepieciešams viņus sīkāk izpētīt... Jebkurā gadījumā pirmais un galvenais uzdevums laukumā mūsu spēlētājiem būs sekmīgas darbības bumbas atņemšanā. Ja nebūsim sekmīgi šajā elementā, tad uz pozitīvu rezultātu pret jebkuru pretinieku būs grūti cerēt. Katram spēlētājam būs savs uzdevums, sākot no darbībām uzbrukumā un arī aizsardzībā.

Obligāti svarīgs faktors ir spēlētāju individuālā meistarība. Protams, ir komandas meistarība un šeit viss ir savstarpēji saistīts, bet pirmajā vietā sekmīga rezultāta sasniegšanai būs individuālā meistarība. Ja spēlētājs nemācēs apspēlēt viens pret vienu savu pretinieku, tad visai komandai būs problēmas laukumā. Kopumā mums ir laba komanda, visi puiši cenšas, visi ir malači. Padziļinātāku analīzi varēsim veikt pēc turnīra beigām. Šobrīd man personīgi svarīgi būs tas, cik noskaņoti spēlētāji būs psiholoģiski pirms spēlēm, cik ļoti morāli nosvērti ir šie puiši...

Mēs zinām, kāds tādām dienvidu komandām kā Bulgārijai un Azerbaidžānai ir spēles stils. Ja viņi ar bumbu laukumā rādīs brīnumus, tad mums būs grūtības. Savukārt, ja mēs spēsim viņiem atņemt bumbu un neļausim ar to brīvi justies, tad problēmu nebūs. Par to esmu pārliecināts. Arī puišiem to jau esmu uzsvēris, cik svarīgi būs sekmīgi nospēlēt bumbas atņemšanā.”

LFF.lv | Kāds iespaids radies par šī vecuma Latvijas labākajiem futbolistiem kopumā un spēlētājiem individuāli? Kāds ir ‘materiāls’, ar kuru pašlaik strādājat?

Aleksandrs Basovs: “Kopumā materiāls ir labs. Uzbrukumā mums ir divi spēlētāji uz vienu pozīciju, un tur ir jūtama laba konkurence. Ja spēlētājs gatavs daudz spēlēt laukumā, uz priekšu! Mazāka konkurence šobrīd ir aizsardzības centrālajā zonā, tikmēr centra pussargu pozīcijā mums arī ir labi futbolisti. Tomēr padziļinātākai analīzei par katru pozīciju mums nepieciešams vairāk laika un spēlēs gūtās informācijas. Domāju, ka gaidāmā pārbaudes spēle pret Lietuvu būs grūtāka nekā pret Igauniju, jo lietuvieši atšķirībā no igauņiem spēlēs kā pirmais numurs.”

LFF.lv | Kādiem elementiem pievēršat pastiprinātu uzmanību treniņos?

Aleksandrs Basovs: “Galvenā uzmanība tiek pievērsta domāšanai uz laukuma un spēles elementu izpildes kvalitātei. Katrā situācijā – bumbas atņemšanā, piespēlēs, bumbas apstrādē u.c. – svarīga ir kvalitāte un obligāti ātra domāšana laukumā.”

LFF.lv | Kā Jūs vērtējat spēlētāju fizisko kondīciju starpsezonā? Vai esam gatavi fiziski Granatkina turnīra spēlēm?

Aleksandrs Basovs: “Šobrīd, kad esam nelielu laiku kopā, veikt lielus secinājumus ir pagrūti. Bet šodien treniņā man ļoti patika, ka komanda kustas laukumā. Viss bija kārtībā. No otras puses mums jāsaprot, ka treniņus spēlētājs fiziski var izskatīties ļoti labi, bet, izejot laukumā spēlēs laikā, viņam pietrūkst spēka, nav izturības utt. Manuprāt, pret Igauniju mūsu komandai atbilstoši šim laika posmam bija laba fiziskā sagatavotība. Skatīsimies, kā komanda izskatīsies mačā pret Lietuvu...”

LFF.lv | Jūsuprāt, kas šādā vecumā Latvijas izlasē ir svarīgākais – sasniegtais rezultāts vai spēlētāju individuālā attīstība?

Aleksandrs Basovs: “Ja būs labs rezultāts, tad būs arī stipra komanda. Šiem puišiem nākamgad būs 19 gadi. Domāju, ka šādā vecumā jau jāspēlē futbols un jābūt orientētam uz rezultātu. Rudenī komandai ir sezonas galvenais turnīrs – Eiropas čempionāta kvalifikācija, kur galvenais būs rezultāts. Ja komanda draudzības spēlēs rādīs labu sniegumu, bet nebūs vēlamais rezultāts, tad puišiem pašiem būs ļoti grūti, pirmkārt, psiholoģiski. Tāpēc ideālajā variantā ir spēlē sasniegt rezultātu un vienlaikus rādīt labu futbolu. Abi faktori ir līdzvērtīgi svarīgi šādā vecumā. Turpretim bērnu vecumā sākumā jāiemāca labi un pareizi spēlēt, pēc tam – sasniegt rezultātu. Mūsu izlases puiši vairāk nav bērni, attiecīgi šādā vecumā no viņiem esam tiesīgi prasīt rezultātu.”


Intervija ierakstīta 27.12.2015. pēc treniņa Rīgas OSC hallē

Latvijas Futbola federācija