Aizvadītajā nedēļas nogalē – 19. un 20. decembrī – norisinājās šīgada noslēdzošās divas Latvijas Futbola federācijas (LFF) sieviešu futbola attīstības vizītes, kurās LFF un pieaicināto Latvijas nacionālās sieviešu futbola izlases spēlētāju delegācijas viesojās pie jaunizveidotajām JDFS Alberts un AFA Olaine klubu meiteņu komandām.

Ja AFA Olaine ar katru gadu sper jaunus soļus sieviešu futbola attīstīšanā, tad JDFS Alberts meiteņu komanda tika izveidota vien oktobrī. Kopā ar LFF Attīstības daļas speciālisti Ņinu Travkinu pie jaunajām futbola censonēm viesojās Latvijas nacionālās izlases futbolistes Liene Vāciete (pabija pie JDFS Alberts meitenēm) un Ieva Bidermane (iepazinās ar AFA Olaine futbolistēm).

LFF attīstības vizīšu mērķis ir dot impulsu jaunizveidotajām meiteņu komandām tālākai attīstībai, sniegt gan informatīvu, gan inventāra atbalstu komandām, lai atvieglotu ikdienas treniņu procesu un nodrošinātu pamatvajadzības, kā arī dāvināt meitenēm smaidu, prieku un iespēju baudīt treniņu procesu kopā ar Latvijas nacionālās izlases spēlētājām, kuras dalās ar savu futbola pieredzi un stāsta par sieviešu futbola pievienoto vērtību.

 Foto no viesošanās pie JDFS Alberts un AFA Olaine

 Video no viesošanās pie JDFS Alberts

 Video no viesošanās pie AFA Olaine

"Katra LFF veiktā vizīte ir citādāka, katrā no vizītēm man ir gods satikt tikt daudz jaunu un dažādu meiteņu - tik dažādas personības, tik dažādas individualitātes. Tieši personības veido mūsu Latvijas futbolu. Tas viss ļauj pārliecināties, ka mums ir futbola nākotne. Mūsu mērķis ir parādīt meitenēm to labāko, motivēt un iedvesmot ar savu piemēru, būt patiesiem un atklātiem un no bērnības iedrošināt viņas veidot savus sapņus un tiekties uz tiem. Uz mūsu pleciem tajā pašā brīdī ir liela atbildība, jo mēs dāvinām bērniem cerību. Līdz ar to ar katru gadu LFF ir jāveido vēl arvien labāki apstākļi sieviešu futbola attīstībai. Ir jāveido ilgtspējīga vide, tādējādi ir daudz jāstrādā un daudz arī jāmācās," pārdomās pēc divām vizītēm dalās Ņina Travkina

"Izšķiroša loma sieviešu futbola attīstībā ir arī futbola klubiem un treneriem. Klubs ir futbola mikroorganisms, līdz ar to ilgtspējīga sieviešu futbola attīstība nav iedomājama bez klubu attīstības un centieniem veidot sieviešu futbola kultūru klubu ietvaros. Ar savām vizītēm mēs ieliekam tikai vienu "akmeni", tālāka attīstība ir atkarīga no treneru darba, kā arī no motivācijas un spēka mainīt ierasto vidi. Šajā vecumā treneris ir pedagogs, treneris ir cilvēks, kuram bērns uzticas. Tāpēc aicināšu būt uzticīgiem savam darbam, būt motivētiem un nepievilt bērna uzticību," piebilst Ņina Travkina.

Kā vienmēr, abas vizītes aizritēja pozitīvā gaisotnē. Ja JDFS Alberts jaunās audzēknes sākumā bija kautrīgas, jau treniņa beigās bija jūtams, ka uztraukums ir pārvarēts. Liene Vāciete lieliski tika gala ar savu uzdevumu, bet treniņā iesaistījās arī JDFS Alberts treneres Olga Matīsa, kura ir Latvijas nacionālās izlases spēlētāja, un Irina Kudelina.

"Bērniem jānodarbojas ar sportu, lai vispusīgi attīstītos gan fiziski, gan psiholoģiski. Futbols attīsta ne tikai fiziskās bērna īpašības, bet arī vairākas psiholoģiskās īpašības. Bieži uzskata, ka futbols ir vīriešu sporta veids, kas, manuprāt, nav pareizi. Meitenes spēlē basketbolu, handbolu, florbolu un citus komandu sporta veidus. Futbols ir tāds pats komandas sporta veids, tikai spēle notiek ar kājām. Pasaulē sieviešu futbols jau sen attīstās ļoti aktīvi, kas pēdējā laikā arī aktīvi notiek Latvijā. Spēlējot futbolu, meitenes mācās kopā sasniegt kopēju mērķi un uzvarēt," izceļ trenere Irina Kudelina. "Pateicoties futbolam, es līdz šīm brīdim uzturu sevi labā fiziskā formā, man ir daudz draugu, ar kuriem mēs kopā trenējāmies no paša sākuma un šobrīd draudzējamies arī ar ģimenēm. Piedaloties starptautiskos turnīros, esmu redzējusi daudzas valstis. Futbols ir mana dzīve."

"Gribam pateikties LFF - liels paldies par šādu vizīti. Patīkami redzēt, ka Latvijā attīstās sieviešu futbols, un ļoti liels atbalsts jūtams tieši no LFF puses. Pēc vizītes meitenes un mēs treneri bijām pilni ar pozitīvām emocijām, kas dod vēl lielāku motivāciju darboties tālāk," piebilst trenere. "Attīstības vizītes no LFF puses dod iespēju klubiem saņemt nepieciešamo papildus inventāru treniņiem, kura patiešām trūkst, īpaši pirmajā laikā, sākot trenēt sieviešu komandu, kā arī motivēt meitenes sasniegt augstus rezultātus futbolā, iekļūt Latvijas izlasē.

"Iesaku vecākiem bez šaubīšanās atvest savu meitu vismaz uz vienu futbola treniņu, un lai pats bērns izlemj, vai viņam šis sporta veids patīk. Uzskatu, ka bērnam pašam jāatrod tas sporta veids, kas viņam patīk visvairāk. No savas pieredzes varu pateikt, ka mana mamma, kad man bija 13 gadi, pierunāja mani aiziet uz vienu futbola treniņu un pamēģināt. Es ļoti pretojos, jo futbols mani tajā laikā neinteresēja, tomēr mammas miera labad aizgāju. Pēc tam neesmu varējusi pamest futbolu līdz pat šim brīdim," izceļ Irina Kudelina. "Aicinu pievienoties meitenes mūsu klubam. Sieviešu komandai šobrīd ir divas treneres, katrai meitenei ir pievērsta uzmanība. Ja nepieciešams, treniņa laikā strādājam arī individuāli ar bērnu. Mūsu treniņi ir vērsti uz vispusīgu bērna attīstību. Atsevišķi notiek treniņi vispusīgai fiziskai attīstībai - lokanības, spēka, ātruma, kustību un koordinācijas attīstīšana."

Dienu vēlāk jau Ieva Bidermane lieliski novadīja paraugtreniņu AFA Olaine meitenēm, kuras cītīgi darbojās ar smaidu uz lupām. Viņas bija ļoti sarūgtinātas, kad treniņš tuvojās beigām, jo tik tiešām enerģijas meitenēm netrūka. Varēja redzēt, ka futbolā viņas jūtas labi un komfortabli. Treniņā piedalījās arī AFA Olaine Pirmās līgas komandas spēlētāja Katrīna Poruka, kura arī ikdienā darbojas ar jaunajām censonēm. No viņas bija jūtams īsts atbalsts un mīlestība pret savu darbu.

Abu vizīšu beigās meitenēm bija dota iespēja uzdot savus jautājumus Ņinai Travkinai, kura ir arī bijusī Latvijas izlases vārtsardze, Lienei Vācietei un Ievai Bidermanei, kā arī uzzināt par sieviešu futbola pievienoto vērtību, iespējām nokļūt izlasē un apskatīt pasauli. Katra futboliste tika pie LFF sarūpētajām dāvanām, bet klubiem bija sagādāts inventārs ikdienas darba atvieglošanai.

Šīgada sieviešu futbola attīstības vizītes ir veltītas kampaņai "Es spēlētāju futbolu, nāc arī Tu". Iepriekš LFF ar sieviešu futbola attīstības vizīti augusta sākumā viesojās Liepājā, septembra vidū identiska viesošanās tika organizēta Iecavā, bet novembrī vizīti uzņēma Tukums.

Ar šīm divām attīstības vizītēm LFF ir pielikusi punktu kampaņai 2015. gadā. Tiekamies 2016. gadā ar mērķi iepriecināt vēl vairāk jaunās futbolistes visā Latvijā, jo attīstības vizītes solās būt vēl interesantākas un aizraujošākas!

Visiem Latvijas sieviešu un meiteņu futbola notikumiem seko līdzi "Facebook" lapā "Sieviešu futbols".


Latvijas Futbola federācija