Latvijas telpu futbola izlases ilggadējs kapteinis Andrejs Aleksejevs ir pastāvīga šī brīža valstsvienības vērtība un viens no pieredzes bagātākajiem telpu futbolistiem mūsu valstī. Intervijā LFF.lv mājaslapai Andrejs, kurš pašlaik pārstāv Latvijas čempionu FK “Nikars” krāsas, atskatās uz Latvijas telpu futbola izlases ceļu pretim iekļūšanai kvalifikācijas pamatturnīrā, vienlaikus atzīstot, ka iekļūšana Eiropas čempionāta vai Pasaules telpu futbola kausa izcīņas finālturnīrā ir viņa personīgais sapnis.

Intervija ar Andreju Aleksejevu

LFF.lv | Kādā noskaņojumā Latvijas telpu futbola izlase sagaida Pasaules kausa kvalifikācijas pamatturnīra spēles?

Andrejs Aleksejevs: "Iepriekšējās reizes, kad mēs iekļuvām Eiropas vai Pasaules čempionāta kvalifikācijas pamatturnīrā, lai spertu nākamo soli, mums pietrūka šāda Eiropas augstākā līmeņa spēļu pieredzes. Tajā brīdī mūsu līmenis bija uzvara priekšsacīkšu turnīrā, kad spējām piecas reizes pēc kārtas iekļūt pamatturnīrā no pirmās vietas savā apakšgrupā. Attiecīgi no vienas puses ar katru turnīru mēs augam profesionālajā ziņā. No otras puses jāsaprot, ka Latvijā šobrīd telpu futbols nav pilnībā profesionālā līmenī. Tomēr visi puiši šeit, valstsvienībā, pret katru spēli un treniņu attiecas ar 100 procentu atdevi. Pateicoties tam, ka mums ir saliedēts kolektīvs, mums izdodas izcīnīt uzvaras!”

LFF.lv | Cik viegli vai grūti oktobrī tomēr izdevās Kiprā izcīnīt ceļazīmi uz pamatturnīru?

Andrejs Aleksejevs: "Attiecībā par priekšsacīkšu turnīra spēlēm Kiprā, tad jāsaka, ka viegli neviena uzvara nav nākusi, tostarp, arī šīs. Turklāt no priekšsacīkšu turnīra tālāk kvalificējas tikai viena komanda. Visas izlases tādējādi cenšas izcīnīt šo kāroto vienīgo ceļazīmi. Attiecībā pret visām izlasēm, ar ko esam spēlējuši, mūsu kopējais pašreizējais meistarības līmenis uz šo brīdi laikam ir nedaudz augstāks. Tas ir pierādījums, ka esam piecas reizes iekļuvuši kvalifikācijas pamatturnīrā.

Arī vērtējot Pasaules kausa kvalifikācijas priekšsacīkšu turnīra spēles Kiprā, atzīšu, ka visas trīs spēles bija ļoti grūtas. Piemēram, spēlē pret Armēniju [4:3 uzvara - LFF.lv] mēs bijām tuvu zaudējumam, taču, pateicoties mūsu meistarībai, izrāvām uzvaru un iekļuvām sacensību nākamajā kārtā.“

LFF.lv | Kā Tu atceries šo uzvaru pār Armēniju? Kādi bija izšķirošie faktori, kas ļāva grūtā spēlē izcīnīt kāroto, bet vienlaikus dramatisko uzvaru?

Andrejs Aleksejevs: "Piekritīšu, ka šī bija izšķirošā spēlē priekšsacīkšu turnīrā Kiprā. Pareizi saka, ka veiksme ir stipro sabiedrotā. Laikam mums paveicās, ka pēc Oskara Ikstena sitiena bumba toreiz pēc rikošeta ielidoja vārtos no Armēnijas izlases spēlētāja kājas. Vienlaikus gan jāatzīst, ka tajā epizodē mūsu spēlētājs atradās pie tālā vārtu staba un bija gatavs rezultatīvi noslēgt šo piespēli. Iespējams, tieši veiksme toreiz mums palīdzēja. Visi mūsu spēlētāji līdz pēdējai sekundei bija pārliecināti, ka mēs izcīnīsim uzvaru. Šāds emociju lādiņš arī noteica galarezultātu šādā īsā spēles beigu nogrieznī."

LFF.lv | Pēc šādas uzvaras sekoja mačs ar Kipru. Toreiz abas komandas pretendēja uz iekļūšanu pamatturnīrā. Kā toreiz izvērtās spēle pret turnīra saimniekiem un kas palīdzēja uzvarēt šo maču?

Andrejs Aleksejevs: "Manuprāt, ar Kipras izlasi spēlēt bija visvieglāk no visām trijām grupas komandām. Tā bija komanda, kas spēlēja pati un ļāva spēlēt pretiniekam, proti, mums. Toreiz pret Kipru laukumā mēs devāmies ar vēsu prātu, apzinoties, ka šī spēle izšķir ceļazīmes uz nākamo raundu likteni. Mēs izmantojām savas iespējas un pelnīti uzvarējām."

LFF.lv | Kā Tu vērtē Latvijas izlases sniegumu Baltijas Kausa izcīņā Igaunijā?

Andrejs Aleksejevs: "Neskatoties uz to, ka mēs neuzvarējām šajā turnīrā, kopējās sajūtas pēc šī turnīra palika tomēr pozitīvas. Turnīrs parādīja to, ka mums tomēr ir jaunie spēlētāji Latvijā, kas noteiktā brīdī var palīdzēt izlasei. Kā zināms, Baltijas Kausa spēlēs sastāvā nebija sešu vai septiņu pamatsastāva futbolistu. Un tie jaunie spēlētāji, kas viņus aizvietoja, teiksim tā, neizkrita no kopējās izlases spēles. Protams, lielākā slodze toreiz uzgūlās uz pieredzējušo futbolistu pleciem. Tas bija grūti, turklāt mēs trijās dienās nospēlējām trīs spēles. Noslēdzošajā dienā tiem spēlētājiem, kas deva lielāko pienesumu pirmajās divās spēlēs, jau bija grūtāk... Bez zaudējumiem nebūs arī uzvaru! Ticu, ka emocijas pēc neuzvarētā Baltijas kausa varētu pārcelties un radīs komandā vēl lielāku niknumu un tieksmi uzvarēt Nīderlandē!"

LFF.lv | Kā Tu atceries savu sniegumu mačā pret Lietuvu? Vai pēc saņemtā noraidījuma varēji no malas novērtēt mūsu jauno spēlētāju pašreizējo līmeni?

Andrejs Aleksejevs: "Jā, šajā spēlē nopelnīju divas dzeltenās kartiņas. Otrais brīdinājums un tam sekojošais noraidījums palika uz spēles galvenā tiesneša sirdsapziņas, jo uzreiz pēc pārkāpuma pat Lietuvas izlases futbolists pats atzina, ka bija pārkāpis noteikumus pret mani.  Taču tiesnesis nereaģēja un pieņēma lēmumu mani noraidīt.

Es no malas skatījos nākamās piecas - septiņas minūtes, kā mūsējie spēlēja sākumā trijatā, bet vēlāk arī piecatā pret lietuviešiem. Tomēr bija redzams, ka mūsu jaunajiem puišiem pietrūkst spēļu pieredzes. Ja treniņos viņi sevi var parādīt no labākās puses, tad spēlēs parādās nervozitāte, meistarības trūkums un zināmā mērā bailes uzņemties iniciatīvu uz sevi. Augstāk minētie faktori arī kļuva par noteicošajiem spēles gaitā. Ar to arī izskaidrojams zaudējums ar rezultātu 2:6."

LFF.lv | Mūsu komandai cīņā par Pasaules kausa izslēgšanas spēlēm priekšā gaida spēles ar Spāniju, Nīderlandi, kā arī Bosniju un Hercegovinu. Ar kādām domām sagaidi šo turnīru?

Andrejs Aleksejevs: "Es pilnībā piekrītu valstsvienības galvenā trenera Artūra Šketova teiktajam, ka katrā spēlē mums jācenšas noskaņoties cīņai tikai un vienīgi par uzvaru. Kāpēc tad vispār braukt uz pamatturnīru, ja netiek pieļauta doma, ka varam necīnīties ar šādiem pretiniekiem?

Profesionālā ziņā mēs esam izauguši. Spēlējām gan ar Bosniju, gan Nīderlandi, gan arī ar to pašu Spāniju. Kā komanda mēs progresējam no spēles uz spēli. Manuprāt, mūsu komandas mērķis - vismaz 2. vieta pamatturnīrā nav virtuāls mērķis. Tas ir reāls mērķis, par kuru mēs varam cīnīties! Nekā pārdabiska šajās komandās nav. Jā, tās ir komandas ar kvalificētiem spēlētājiem, taču arī mums ir laba komanda, kas turklāt iespēlēta vairāku gadu garumā.

Pateicoties mūsu komandas saliedētībai, mēs varam pabojāt nervus arī tiem pašiem spāņiem. Paši redzējāt, kad mums bija divas draudzības spēles Rīgā pret Spāniju, es neteiktu, ka mēs toreiz bijām peramie zēni. Mēs centāmies spēlēt ar viņiem. Neskatoties uz rezultātu, mūsu galvenajam trenerim ļoti patika, kā mēs spēlējām ar spāņiem."

LFF.lv | Kā Tu vērtē Nīderlandes un Bosnijas un Hercegovinas pašreizējo spēku? Vai Tev un pārējiem komandas biedriem ir iekšējā ambīcija revanšēties šīm komandām par šī gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas pamatturnīru?

Andrejs Aleksejevs: "Domāju, ka katram mūsu izlases spēlētājam ir savas personīgās iekšējās ambīcijas. Vērtējot mūsu pēdējo savstarpējo spēli ar Bosniju un Hercegovinu, spēle Sarajevā bija līdzīga. Toreiz mēs paši pieļāvām savas kļūdas, par ko tikām sodīti. Tomēr Bosnija un Hercegovina ir meistarīga komanda. Tie momenti, kuri viņiem radās pēc mūsu kļūdām, tos viņi arī realizēja. Ja mēs toreiz varētu izvairīties no kļūdām un spētu realizēt savus momentus, domāju, ka spēle izvērstos pilnīgi citādāk. Nedomāju, ka rezultāts būtu bijis tāds graujošs [3:7 - LFF.lv].

Attiecībā pret Nīderlandi varu teikt, ka tā ir ļoti laba komanda. Vairums šīs komandas spēlētāju vismaz pēc izskata tomēr nav uzskatāmi par īstiem holandiešiem. Toties viņi ir ļoti tehniski, neatlaidīgi futbolisti. Atšķirībā no mūsu komandas spēles stila, Nīderlandei tomēr dominē individuālā spēle. Es ceru, ka šoreiz Nīderlandē mēs spēsim izmantot savus "komandas spēles" trumpjus pret viņu individuālo spēles stilu."

LFF.lv | Kā Tu šobrīd kā kapteinis iekšēji dvēselē jūti: vai, Tavuprāt, Latvijas izlase ir pelnījusi iekļūt sacensību nākamajā kārtā?

Andrejs Aleksejevs: "Kopš pirmās dienas, kad es esmu Latvijas izlasē, mans sapnis ir iekļūt Pasaules vai Eiropas futbola čempionāta finālturnīrā. Sākumā varbūt vismaz izcīnīt iespēju uzspēlēt izslēgšanas mačos. Ar šo sapni es ierodos uz katru Latvijas izlases nometni, atdodu visus savus spēkus treniņos un spēlēs ar mērķi izcīnīt lielu panākumu. Starptautiskajā arēnā mēs spēlējam telpu futbolu jau daudzus gadus. Iepriekš nedaudz kaut kas ir pietrūcis.  Es ceru, ka šoreiz mums visiem kopā izdosies ieņemt vismaz otro vietu apakšgrupā!"


Intervija ierakstīta 7. decembrī Rīgā.

Latvijas Futbola federācija