Latvijas telpu futbola izlases galvenais treneris Artūrs Šketovs paziņoja valstsvienības sastāvu 2016. gada FIFA Pasaules kausa kvalifikācijas pamatturnīra spēlēm Nīderlandē. Izlases treneris intervijā LFF.lv atskatās no uz novembra beigās Igaunijā notikušo Baltijas Kausa izcīņu, vērtē sastāva komplektēšanas aktuālo situāciju, kā arī vērtē pretiniekus gaidāmajās kvalifikācijas turnīra spēlēs Eindhovenā.

LATVIJAS IZLASES SASTĀVS PASAULES KAUSA KVALIFIKĀCIJAI

INTERVIJA ar ARTŪRU ŠKETOVU

LFF.lv | Kāds ir Jūsu kopējais vērtējums un secinājumi par aizvadīto Baltijas Kausa izcīņu?

Artūrs Šketovs: “Pirmkārt, jāatzīmē, ka pirmo reizi Baltijas Kausa vēsturē turnīrā šogad piedalījās Somijas izlase. Principā tā sākotnēji bija mana iniciatīva, taču iepriekšējos divus gadus viņi nevarēja atbraukt, bet šoreiz tas viņiem izdevās. Rezultātā viņi arī kļuva par turnīra uzvarētājiem.

Protams, arī mēs ļoti vēlējāmies turpināt sekmīgo sēriju un uzvarēt Baltijas Kausa izcīņā piekto reizi pēc kārtas. Tomēr neilgi pirms turnīra sākuma mēs saskārāmies ar objektīvām sastāva komplektācijas problēmām.

Salīdzinot ar Pasaules kausa kvalifikācijas priekšsacīkšu turnīra spēlēm Kiprā, komandas sastāvs mainījās praktiski par 50 procentiem. Manuprāt, jebkurā komandu sporta veidā Latvijā tas būtu būtisks zaudējums. Telpu futbols nav izņēmums.

Vairāku vadošo spēlētāju nespēlēšana Baltijas Kausā saistīta ar to, ka īsā laika posmā mums ir trīs turnīri, un ne visi spēlētāji varēja tikt prom no savas pamatdarba vietas. Turklāt spēles Nīderlandē paredzētas jau nedēļu pēc Baltijas Kausa izcīņas. Tādējādi dažiem puišiem pat nācās izvēlēties, uz kuru no turnīriem viņu darba devējs var palaist... Papildus tam trīs spēlētāji neilgi pirms Baltijas Kausa spēlēm Latvijas čempionāta spēlēs guva savainojumus. Ja Aleksandrs Kuļešovs vēl paguva sadziedēt savainojumu un devās kopā ar mums uz Igauniju, tad Igora Avanesova un Igora Lapkovska situācijā mums nācās meklēt viņu aizvietotājus.

Raugoties no šāda skatpunkta, es pat teiktu, ka mēs Baltijas kausa izcīņā nospēlējām salīdzinoši labi, jo vienlaikus pirms Nīderlandes spēlēm mums bija iespēja oficiālā turnīrā vērot valstsvienības tuvākās rezerves. Kā treneriem, mums šī bija ļoti vērtīga informācija un viela pārdomām. Baltijas kausā mēs ļoti veiksmīgi nospēlējām pirmās divas spēles – ar spēcīgākajā sastāvā spēlējošo Somiju [3:3 – LFF.lv] un mājiniekiem Igauniju [uzvara 6:0 – LFF.lv].

Šogad no organizatoru puses turnīra tika sastādīts tā, ka pēdējā spēļu dienā Igaunija tikās ar Somiju. Mēs attiecīgi sapratām, ka neizšķirts mačā pret Lietuvu esošajā situācijā tabulā mums var arī nenodrošināt uzvaru kopvērtējumā, tādējādi savā noslēdzošajā spēlē pret Lietuvu mums bija nepieciešama uzvara, vēlams ar iespējami lielāku rezultātu.”

LFF.lv | Kāpēc, Jūsuprāt, Lietuvas izlase šoreiz bija pārāka?

Artūrs Šketovs: “Protams, ļoti gribējām uzvarēt lietuviešus... Spēles sākumā radījām vairākus vārtu gūšanas momentus, taču pievīla to realizācija. Līdzīgs spēles plāns pret to pašu Igauniju nostrādāja sekmīgi, mēs spēlējām ar augstu presingu un guvām vārtus... Tagad var secināt, ka pirmajās divās spēlēs – pret Somiju un Igauniju – pamatā lielāko nastu nesa pieredzējušie spēlētāji, ilggadējie valstsvienības līderi. Acīmredzot, pēdējā spēlē mums tādējādi nedaudz pietrūka, turklāt nerealizējām mača sākumā savus momentus un ielaidām vārtus pēc pašu pieļautajām, manuprāt, izlases līmenī nepiedodamām kļūdām.

Papildus savu artavu zaudējumā pret Lietuvu ienesa Somijas tiesnesis, kurš noraidīja mūsu kapteini Andreju Aleksejevu it kā par simulāciju, lai gan video atkārtojumā bija skaidri redzams, ka tur bija pārkāpums pret Andreju no Lietuvas izlases spēlētāja puses. Papildus tam pirmajā puslaikā savainojumu guva Igors Dacko, kas liedza viņam turpināt spēli. Tieši šie spēlētāji ir mūsu komandas līderi, kas nospēlēja lielu lomu pirmajās divās spēlēs izcīnītajos punktos. Pēc Aleksejeva noraidījuma divas minūtes spēlējām trijatā, kas prasīja daudz spēka, tostarp, arī citiem pieredzējušajiem spēlētājiem... Var teikt, ka pirmajās divās spēlēs mēs sasniedzām rezultātu, bet trešajā mačā pret Lietuvu spēka pietrūka.

Lai gan, ja mēs mačā pret Lietuvu spētu realizēt radītos momentus mača sākumā, spēle varētu pavērsties citādāk... Jāatzīmē vienlaikus arī Lietuvas izlases vārtsarga sekmīgā spēle todien. Rezultātā piedzīvojām nepatīkamu zaudējumu, lai gan, manuprāt, spēles rezultāts pilnībā neataino tās patieso gaitu... Pie rezultāta 0:3 mēs riskējām, devāmies atspēlēties, spēlējām piecatā pret četriem... Taču, ņemot vērā, ka nevarējām izmantot visus sākotnēji treniņos šajā komponentā iespēlētos futbolistus, pieļāvām vairākas kļūdas, ielaidām vēl trīs vārtus. Šajā situācijā izšķirošo lomu nospēlēja elementārs saspēlētības trūkums. Protams, mūsu jaunākajiem komandas dalībniekiem šādā spēlē bija grūti sevi parādīt no labākās puses, grūti aizvietot ilggadējos izlases līderus.

Baltijas Kausa kontekstā – papildus pieredzējušajiem futbolistiem un tādiem izlases līderiem kā Igors Dacko, Andrejs Aleksejevs, Maksims Seņs, Sergejs Nagibins – es vēlētos atzīmēt arī tādus spēlētājus kā Konstantīns Zabarovskis un Vladimirs Terens, kuri sevi labi parādīja šajā turnīrā.

Pret jaunajiem futbolistiem man nav pretenziju. Skaidrs, ka caur kļūdām un šādām spēlēm viņiem jāaug un jāvirzās uz priekšu.”

LFF.lv | Cik ļoti, Jūsuprāt, Baltijas Kausa spēles atšķirsies no Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēm izvēlētās taktikas ziņā?

Artūrs Šketovs: “Kā mēs spēlēsim Nīderlandē, to parādīs kvalifikācijas turnīra tabula attiecīgajā mirklī... Skaidrs, ka ar Spānijas izlasi atklātu telpu futbolu spēlēt būs grūti. Arī Baltijas Kausā pirmā spēle pret Somiju mūsu komandai bija izšķiroša, jo zinājām, ka spēlē turnīra favorīti. Attiecīgi, spēlējot ar šādu spēcīgu pretinieku, kura šogad arī iekļuva Pasaules kausa kvalifikācijas pamatturnīrā [ielozēta vienā apakšgrupā ar Turciju, Krieviju un Serbiju – LFF.lv], mēs aizvadījām līdzvērtīgu spēli. Notikumi laukumā varēja pavērsties uz vienu vai otru pusi.

Neskatoties uz to, lai arī šogad neieguvām Baltijas Kausu, es pozitīvi vērtēju pirmās divas spēles, - kamēr mums bija pilnvērtīgs sastāvs. Ar Igaunijas izlasi mēs ne tik sen tikāmies Pasaules kausa kvalifikācijas priekšsacīkšu turnīrā Kiprā – toreiz rezultāts neilgi pirms mača beigām bija 2:2, un tikai galotnē mums izdevās izcīnīt uzvaru. Šoreiz jau no paša sākuma mums izdevās nospēlēt progresīvāk, izpildīt spēles plānu. Mačā pret Lietuvu mums neizdevās sasniegt iecerēto... Kā jau minēju, arī citi apstākļi šajā spēlē diemžēl pavērsās pret mums.”

LFF.lv | Kuri spēlētāji nevarēs piedalīties Pasaules kausa kvalifikācijā Nīderlandē?

Artūrs Šketovs: “Kā jau minēju, Igors Lapkovskis un Igors Avanesovs neilgi pirms Baltijas Kausa spēlēm guva pietiekoši nopietnus savainojumus, kas liedza viņiem sagatavoties kvalifikācijas pamatturnīram. Dmitrija Jakovļeva gadījumā jau laicīgi zinājām, ka sava pamatdarba dēļ arī viņš netiks uz Nīderlandi.

Jāsaprot, ka mums ir amatieru / pus-amatieru komanda, kas ikdienā strādā pamatdarbā un vienlaikus šādā līmenī spēlē ar profesionāļiem. Kāds, iespējams, tagad saka, redz Jūs nespējāt izcīnīt Baltijas kausu... Es personīgi aizvadīto turnīru vērtēju no pozitīvās puses. Atkārtošos: ar to sastāvu, kāds bija pieejams mūsu rīcībā, izdevās nospēlēt divas labas spēles pret Somiju un Igauniju! Spēlē pret Lietuvu otrajā puslaikā mums praktiski nebija, ar ko līdzvērtīgi spēlēt... Spēlēja jaunie puiši. Var teikt, ka sastāvs turnīram tika nokomplektēts tikai pāris dienas pirms došanās uz Igauniju. Taču tieši Baltijas Kausa laikā mums vienlaikus izdevās paskatīties un novērtēt jaunos spēlētājus, kuri arī aizstās I. Avanesovu, I. Lapkovski, D. Jakovļevu gaidāmajās kvalifikācijas spēles Nīderlandē. Jaunajiem puišiem nepieciešamas šādas spēles, lai attīstītos un dotos uz priekšu.

Arī Germans Matjušenko un Artūrs Jerofejevs savainojumu dēļ diemžēl nevar šobrīd palīdzēt nedz Latvijas izlasei, nedz arī spēlēt savā klubā. Viņiem šajā sezonā vēl jāveseļojas un jāatjaunojas. Līdz sezonas beigām praktiski esam viņus pazaudējuši.

Novēlam visiem traumētajiem puišiem ātrāku izveseļošanos un atgriešanos laukumā!”

LFF.lv | Kāds bija kopējais noskaņojums komandā gan turnīra laikā, gan arī pēc zaudētās spēles ar Lietuvu?

Artūrs Šketovs: “Vēlos atzīmēt, ka neskatoties ne uz ko, Baltijas kausa izcīņā mums bija ļoti laba atmosfēra un pozitīvs iekšējs komandas mikroklimats. Mēs pozitīvi gājām kopā pretim pirmajai vietai, tomēr, kā jaut teicu, diemžēl mums pašiem pēdējā spēle pret Lietuvu izvērtās nesekmīgi...

Kopumā turnīra laikā treneru štābs bija apmierināts ar noskaņojumu komandas iekšienē, ņemot vērā, ka mums bija gan jaunie, gan pieredzējušie spēlētāji. Rezultātā mēs nonācām pie tāda komandas sastāva kvalifikācijas turnīram, kāds šobrīd ir paziņots.

Protams, negribētos, lai kāds vēl gūtu traumu un mēs kopā varētu plānveidīgi gatavoties gaidāmajiem mačiem.”

LFF.lv | Ko varam sagaidīt no mūsu pretiniekiem FIFA Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēs Nīderlandē?

Artūrs Šketovs: “Skaidrs, ka mūsu pirmais pretinieks Spānija ir īpaši izceļama augsti kvalificēta komanda, kura jau desmit gadu laikā praktiski neiedzīvo zaudējumus oficiālās spēlēs. Vienīgie divi zaudējumi šajā laikā piedzīvoti papildlaikā Pasaules čempionāta finālā pret Brazīliju un Eiropas čempionāta pusfinālā pret Krieviju.

Skaidrs, ka centīsimies spēlēt uz maksimumu un atņemt punktus katrā spēlē ar jebkuru pretinieku! Uzskatu, ka reāli mūsu komandai priekšā gaida nopietna cīņa par otro vietu apakšgrupā. Pretinieki ir labi zināmi. Ar Bosniju un Hercegovinu, kā arī Nīderlandi mēs šogad martā spēlējām Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā. Ar tiem pašiem holandiešiem toreiz mēs, lai arī spēles laikā atradāmies iedzinējos, spējām izcīnīt neizšķirtu [3:3 – LFF.lv]. Piebildīšu, ka Nīderlande turklāt ir iepriekšējā Eiropas čempionāta finālturnīra dalībniece, tāpēc šāds rezultāts uzskatāms par sekmīgu. Saprotam, ka Nīderlandei gaidāmajā turnīrā šoreiz palīdzēs savi skatītāji, un noteikti viņi vēlēsies mums revanšēties par Bosniju...

Paredzu, ka abas komandas Nīderlandē stādīs mērķi iekļūt vismaz starp divām labākajām turnīra kopvērtējumā, garantējot iekļūšanu vismaz izslēgšanas spēlēs. Lai arī uz papīra mūsu komanda dodas uz turieni kā nomināli vājākā komanda no priekšsacīkšu turnīra, tomēr mēs stādīsim mērķi iekļūt starp pirmajām divām komandām apakšgrupā.

Tikmēr ar Bosniju un Hercegovinu jau mums pašiem ļoti gribētos sasniegt revanšu, jo toreiz spēle Sarajevā, atklāti sakot, neizdevās... Pēc statistikas rādītājiem nebijām sliktāki, taču ielaidām ātrus vārtus un, praktiski visu otro puslaiku spēlējot piecatā pret četriem, rezultātā zaudējām [3:7 – LFF.lv]. Kopumā ņemot, uzskatu, ka Nīderlande, Bosnija un Hercegovina ir tās komandas, pret kurām mēs varam spēlēm un sasniegt izvirzītos uzdevumus. Nīderlandē jebkura spēle turnīra tabulas nozīmei būs izšķiroša!”

Vērtējot gaidāmos pretiniekus, Latvijas izlases galvenais treneris intervijas noslēgumā atzīmēja, ka Nīderlandes izlase pirms Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra aizvadīja divas spēles ar top līmeņa komandu – Portugāli, kurā piedzīvoja vienu zaudējumu 2:4 un izcīnīja vienu uzvaru 2:1, apliecinot savu pašreizējo spēku. Tikmēr Bosnija un Hercegovina nesen spēlēja “EURO 2016” izslēgšanas spēlēs, kur divu spēļu summā ar kopējo rezultātu 0:9 atzina ar brazīliešiem ierindā pastiprināto Kazahstānas izlasi.


Intervija ierakstīta: 02.12.2015.

Latvijas Futbola federācija