Eiropas vecākā starptautiskā nacionālo izlašu futbola turnīra - Baltijas Kausa izcīņas - spēles 2016. gadā no 29. maija līdz 4. jūnijam risināsies pēc jauna formāta pa vienai spēlei trijās Baltijas valstīs pēc kārtas, nolemts pirmdien, 30. novembrī Rīgā notikušajā Latvijas, Lietuvas un Igaunijas Futbola federāciju pārstāvju organizatoriskajā sapulcē. Vienlaikus kļuva skaidrs, ka Baltijas Kausa izcīņā turpmāk nepiedalīsies iepriekšējo divu gadu dalībnieki Somija, savukārt turnīra 26. izcīņas atklāšanas spēle paredzēta 2016. gada 29. maijā Klaipēdā starp Lietuvu un Igauniju.

 Baltijas kausa organizatoriskā tikšanās Rīgā un federāciju pārstāvju komentāri (30.11.2015.)

Jauns formāts, futbols visās trijās Baltijas valstīs

Panāktā vienošanās paredz, ka turpmāk Latvijas, Lietuvas un Igaunijas kopīgie futbola svētki notiks “Baltijas futbola nedēļas” ietvaros, kur pirmā spēle risināsies nominālo turnīra saimnieku laukumā. Tā kā rotācijas kārtībā 2016. gada Baltijas Kausa izcīņai sākotnēji bija jānotiek Lietuvā, tad tieši Lietuvas izlase turnīra atklāšanas spēlē 29. maijā savā laukumā uzņems Igauniju. Paredzams, ka šī spēle varētu notikt Klaipēdā.

Otrā spēle notiks trīs dienas vēlāk – 1. jūnijā un tajā Latvijas nacionālā futbola izlase savā laukumā uzņems Lietuvas futbolistus. Pēc LFF ģenerālsekretāra Jāņa Mežecka sacītā, kā šīs spēles potenciālā norises vieta tiek izskatīta Liepāja, tomēr galīgais lēmums tiks pieņemts papildus. Visbeidzot noslēdzošā Baltijas Kausa izcīņas spēle 4. jūnijā risināsies Igaunijā, kur ciemos pie ziemeļu kaimiņiem dosies Latvijas nacionālā izlase. Priekšlaicīgi plānots, ka šī spēle savukārt notiks Pērnavā, kur pašlaik tiek būvēts jauns futbola stadions.

Lielāks potenciāls gan sportiskā, gan arī komerciālā ziņā

Turnīra formāta izmaiņu galvenais iniciators ir Igaunijas Futbola federācijas prezidents Aivars Pohlaks (Aivar Pohlak – igauņu val.), kura iepriekš neformālā komunikācijā izskanējušo priekšlikumu sapulces laikā 30. novembrī oficiāli apstiprināja gan Latvijas Futbola federācijas, gan Lietuvas Futbola federācijas pārstāvji. Baltijas valstu futbola dzīves vadītāji kopā saskata jaunā formāta priekšrocības kā sportiskā ziņā, tā arī turnīra komerciālā ziņā, kas vienlaikus paver plašākas iespējas piesaistīt sponsorus un sadarbības partnerus visas Baltijas mērogā. Papildus dalībniekus Baltijas Kausa izcīņai vismaz pārskatāmā nākotnē aicināt nav plānots.

Tikšanās laikā Rīgā tika pārrunāti arī dažādi organizatoriskie un praktiskie jautājumi, kas radušies līdz ar turnīra norises formāta izmaiņām. Tā, piemēram, paredzams, ka nacionālās izlases līmeņa spēles apkalpos sešu tiesnešu brigāde no tās valsts, kuras komandas konkrētajā spēlē nepiedalās. Spēles inspektors gan tiks pieaicināts no spēles norises valsts. Vienlaikus triju valstu federāciju vadītāji nolēmuši izveidot darba grupu, kas strādās pie turnīra komerciālajiem un marketinga jautājumiem, tostarp, TV raidtiesību un citiem saistītajiem jautājumiem.

Turnīra organizatoriskās sapulces laikā apstiprināts, ka nacionālās izlases līmeņa spēles sāksies vienā laikā – plkst 19:00. Plānots, ka detalizēts Baltijas Kausa izcīņas Reglaments tiks apstiprināts līdz 2016. gada 31. janvārim.

U-21 izlases Baltijas Kausu izspēlēs par dienu iepriekš

Vienlaikus nolemts, ka Baltijas Kausa izcīņu pēc līdzīga principa turpmāk izspēlēs arī visu triju valstu U-21 futbola izlases. Šī vecuma futbolistu savstarpējās spēles notiks vienu dienu pirms nacionālo izlašu spēlēm katrā no turnīra rīkotājvalstīm. Konceptuāli nolemts, ka līdzjutēju un komandu ērtībai U-21 spēles notiks ja ne tajā pašā pilsētā, kur nacionālās izlases spēles, tad vismaz pēc iespējas tuvāk tam. Visu spēļu sākums plānots plkst 18:00, spēles apkalpos četri neitrāli tiesneši.

“Pēc neatkarības atjaunošanas Baltijas valstis vienmēr ir centušās sameklēt tādu modeli, kurš Baltijas Kausa izcīņai atgrieztu to pašu nozīmi, kāda tā bija pirms 2. pasaules kara. Pēdējo gadu turnīros starp spēlēm bija viena vai divas dienas. Mūsdienu futbolā nav iespējams kvalitatīvi spēlēt, ja futbolistiem netiek sniegta iespēja pilnvērtīgi atpūsties vismaz divas diennaktis. Šis faktors ietekmēja komandu sportisko sniegumu iepriekšējos turnīros. Turpmāk jaunais formāts paaugstinās futbolistu spēju sagatavoties un spēlēt labāk, kā arī turnīrs risināsies visās trijās valstīs – šie bija izšķirošie faktori, mūsuprāt, kāpēc tika piedāvāts šāds jauns izspēles modelis. Tas vienlaikus nozīmē, katrs treneris, katra komanda var koncentrēties pilnībā katrai spēlei. Arī faniem un līdzjutējiem tādējādi rodas iespēja katru otro gadu atbalstīt savu izlasi gan mājās, gan izbraukumā. Mēs ceram, ka būsim spējīgi ar šāda formāta ieviešanu radīt īstu futbola sajūtu, īstas futbola sacensības starp trijām Baltijas valstīm,” par jaunā formāta izvēles priekšrocībām izsakās Igaunijas Futbola federācijas prezidents Aivars Pohlaks.   

“Pievienojos kolēģu sacītajam, ka šāds turnīra formāts nozīmēs vairāk dienu atpūtai un plašākas atjaunošanās iespējas tā dalībniekiem. Vienlaikus arī turnīrs izraisīs lielāku interesi gan medijiem, gan futbola līdzjutējiem visā Baltijā. Plānojam, ka Lietuvas nacionālā izlase savu mājas spēli aizvadīs pie Baltijas jūras Klaipēdā, kamēr U-21 izlase spēlēs netālu esošajā Palangā. Katru reizi Baltijas kausa izcīņā principiāls jautājums bija, kuru vietu ieņems katra mūsu komanda. Arī šodien sportiskais rezultāts spēles starp mūsu valstīm jebkurā vecumā līmenī ir svarīgs. Baltijas Kausa izcīņa Lietuvā allaž tika uzskatīta par nozīmīgu turnīru, kurā mēs centāmies sapulcināt iespējami spēcīgāko sastāvu pat neskatoties uz to, ka kādam spēlētājam sezona klubā jau bija beigusies. 2016. gadā mēs darīsim visu iespējamo, lai Baltijas kausa trofeja atgrieztos Lietuvā,” apņēmību sekmīgi nospēlēt Baltijas Kausa izcīņā izsaka Lietuvas Futbola federācijas izlašu daļas vadītājs Robertas Tautkus.

“Nevaram aizmirst, ka Baltijas Kauss ir vecākais starptautiskais izlašu turnīrs Eiropā. Igaunijas Futbola federācija nāca ar iniciatīvu pamainīt turnīra izspēles formātu. Pēc pašu pieņemtā lēmuma, Somijas izlase vairāk nespēlēs šajā turnīrā. Tikmēr Latvija, Lietuva un Igaunija savstarpēji vienojās par jauno formātu, kurā katra komanda aizvadīs vienu spēli mājās un vienu – izbraukumā. Līdzīgi kā Eiropā, arī Baltijā turpmāk būs “futbola nedēļa”. Domāju, ka šāds turnīrs un jaunais formāts būs interesants gan presei, gan arī līdzjutējiem. Baltijas Kausa izcīņa, līdzīgi kā jebkura nacionālās izlases spēle – tas ir prestiži, jo futbolisti izlases kreklā aizstāv savas valsts godu! Iepriekšējās divās reizēs esam izcīnījuši trofeju, mēs ar lielāko prieku gribam šo trofeju saglabāt! Turnīra norises datumi ir pateicīgi, skatoties no kopējās intereses pret futbolu skatupunkta. 28. maijā Milānā notiks UEFA Čempionu līgas fināls, jūnijā Francijā sāksies Eiropas čempionāts. Notikumi Eiropas futbolā tādējādi veicinās interesi arī pret Baltijas kausu,” pēc notikušās sapulces izteicās Latvijas Futbola federācijas (LFF) ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis.

2016. gada BALTIJAS KAUSA IZCĪŅA

Spēļu kalendārs (spēļu norises  laiki un vietas tiks paziņoti vēlāk)

Pirmā spēļu diena  
Sestdiena, 28. maijs U-21 LIETUVA – U-21 IGAUNIJA
Svētdiena, 29. maijs LIETUVA – IGAUNIJA
Otrā spēļu diena  
Otrdiena, 31. maijs U-21 LATVIJA – U-21 LIETUVA
Trešdiena, 1. jūnijs LATVIJA – LIETUVA
Trešā spēļu diena  
Piektdiena, 3. jūnijs U-21 IGAUNIJA – U-21 LATVIJA
Sestdiena, 4. jūnijs IGAUNIJA - LATVIJA

Baltijas Kausa vēsture

Baltijas Kausa izcīņa ir vecākais starptautiskais šāda veida izlašu turnīrs Eiropā. Neskatoties uz dažādiem laikiem un notikumiem, Baltijas valstis spējušas saglabāt kopējā futbola turnīra tradīciju, savukārt futbola līdzjutējiem šī vienlaikus ir lieliska iespēja satikties vienkopus, kamēr komandas centīsies pierādīt, kura katrā konkrētajā brīdī ir spēcīgākā futbola laukumā. Pirmā Baltijas Kausa izcīņa risinājās 1928. gadā Tallinā. Agrāk, pirmsākumos, arī pēc Baltijas valstu neatkarības atjaunošanas, turnīrs tika rīkots katru gadu. Šobrīd Baltijas Kausa izcīņa notiek reizi divos gados, pārmaiņus Lietuvā, Latvijā un Igaunijā. 2012. un 2014. gadā turnīra dalībnieku lokam tika pieaicināta Somijas izlase, bet turnīra spēles risinājās pēc izslēgšanas spēļu principa (divi pusfināli un spēles par vietu).

Pašreizējie Baltijas Kausa ieguvēji un trofejas īpašnieki ir Latvijas nacionālā futbola izlase, kas 2014. gadā finālā ar rezultātu 1:0 Liepājā pārspēja Lietuvu. Kopumā Baltijas Kausa izcīņas vēsturē oficiālajos turnīros vienpadsmit reizes ir triumfējusi Latvija, desmit uzvaras ir Lietuvai, kamēr Igaunijas izlasei pie panākuma līdz šim izdevās nokļūt vien trīs reizes – visas pirms Otrā pasaules kara.

Plašāk par Baltijas Kausa vēsturi skatieties dokumentālajā filmā “Stāsts par Baltijas Kausu” (režisors – Roberts Vīksne, 2014.gads).


Latvijas Futbola federācija
Lietuvas Futbola federācija
Igaunijas Futbola federācija