Latvijas Futbola federācijas (LFF) delegācija sestdien, 21. novembrī, viesojās Tukumā ar sieviešu futbola attīstības vizīti, kas veltīta kampaņai "Es spēlētāju futbolu, nāc arī Tu" un jaunās Tukuma meiteņu futbola komandas atbalstam. Šī bija trešā 2015. gadā LFF organizētā sieviešu futbola attīstības vizīte.

Tukumā meiteņu futbola treniņu iespējas ieguvušas jaunu dzinuli, pateicoties bijušās Latvijas jaunatnes izlašu futbolistes Lauras Volteres vadītās treniņu grupas darbam. Tajā ar futbolu nodarbojas meitenes vecumā no pieciem līdz astoņiem gadiem. Vizītē uz Tukumu devās LFF sieviešu futbola attīstības speciāliste Ņina Travkina un Latvijas nacionālās sieviešu futbola izlases kapteine Anastasija Ročāne, kuras gādāja par pārsteiguma balvām, kopīgu paraugtreniņu un sarunām ar jaunajām meitenēm par futbolu.

 Video no viesošanās Tukumā

"Kā vienmēr bija liels prieks būt daļai no šīm attīstības vizītēm un dāvināt meitenēm prieku, kopā ar nacionālās izlases spēlētājām iedrošināt viņas un dot stimulu turpmākai attīstībai, stāstot par savu pieredzi futbolā, par iespējām, ko futbols var dot personas attīstībai, un palīdzot viņām noformulēt savu mērķi vai sapņus. Protams, šajā vecumā nebūtu pareizi stāstīt par augsta sasnieguma sportu, bet pats galvenais ir būt atklātiem un patiesam, jo bērns to novērtē," uzsver Ņina Travkina, kura kopā ar Anastasiju Ročāni pirms treniņa pasniedza futbola inventāru FK Tukums 2000 komandas treneri Laurai Volterei, lai tiktu atvieglots viņas darbs treniņos.

 Fotogalerija no vieošanās Tukumā

Anastasija Ročāne, kura darbojas arī kā trenere Rīgas Futbola skolā, šādā vizītē devās pirmoreiz, tomēr ļoti ātri izveidoja kontaktu ar meitenēm. Treniņš aizritēja pozitīvā gaisotnē ar smaidu gan uz meiteņu, gan uz treneru lūpām. Pēc treniņa meitenēm bija iespēja uzdot jautājums gan Ņinai Travkinai, gan Anastasijai Ročānei, uzklausīt viņu padomus un saņemt autogrāfus no Anastasijas Ročānes.

"Manuprāt, tas, ka vecāki savu bērnu iesaista kādā no sporta veidiem, ir pašsaprotami. Ja vecāki ir pareizi domājoši, viņi ļaus bērnam nodoties jebkuram sporta veidam, kas viņam patīk. Runājot tieši par futbolu, šajā gadījumā mūsu sabiedrībai ir jālauž stereotips, ka futbols ir tikai puišu sporta veids un ka tas nemaz nav domāts meitenēm. Tieši pretēji! Futbols dod fizisko attīstību, koordināciju un atrašanos kustībā. Tiek attīstītas tās īpašības, kuras neiegūsi, sēžot mājās pie datora vai telefona. Visas šīs īpašības ir vajadzīgas ne tikai puišiem, bet arī meitenēm, tad kāpēc lai viņas nespēlētu futbolu, ja to vēlas? Trenējoties futbolā, meitenes ne tikai iegūst sev fizisko sagatavotību, bet arī jaunus draugus un apgūst iemaņas strādāt komandā," savu viedokli pauž Laura Voltere. "Man personīgi futbols ir devis daudz. Bija iespēja paceļot ārpus Latvijas robežām un sajust sacensību atmosfēru citviet. Esmu izbaudījusi gan uzvaras garšu, gan zaudējumus. Protams, esmu ieguvusi daudz draugu un paziņu gan Latvijā, gan ārzemēs. Futbols arī šobrīd man turpina sekot, jo esmu izlēmusi kļūt par treneri. Vēlos kļūt par ļoti labu treneri!"

Vecāki, nebaidieties ļaut pamēģināt savai meitai šo sporta veidu un lauziet stereotipu, ka futbols ir domāts tikai puišiem. Iedrošiniet gan sevi, gan meitu un, atnāciet uz futbola treniņu!

"Manas meitenītes bija īsti malači! Jutu, ka viņas bija uztraukušās, jo tā bija mūsu pirmā atrādīšanās lielākai sabiedrībai. Pēc vizītes sazinājos ar vecākiem un jautāju, vai bērniem patika un kādas ir viņu emocijas. Visi vecāki kā viens atbildēja, ka meitenēm ļoti patika un viņas bija sajūsmā. Viena meitene pat speciāli lūdza mammai viņu vest pie savas vecmāmiņas, lai parādītu saņemtās dāvanas. Meitenes ir laimīgas! Paldies Latvijas Futbola federācijai par sarūpētajām dāvanām meitenēm un par inventāru," izceļ Laura Voltere. "Attīstības vizītes jaunizveidotajām futbola komandām dod motivāciju trenēties vēl cītīgāk un tiekties izaugt par labām spēlētājām. Meitenes uzzina ko jaunu par futbolu. Ļoti ceru, ka, pateicoties šai attīstības vizītei, mūsu komandai pievienosies vēl vairāk meitenes. Tāpēc droši rakstiet uz e-pastu - lauravoltere@inbox.lv vai zvaniet +371 26697223."

"Šādas LFF vizītes ir domātas, lai veicinātu sieviešu futbola attīstību jaunizveidotajās komandās, pilsētās un reģionos, kā arī lai atvieglotu kluba darbu un sniegtu savu atbalstu ar inventāru un padomu. Šādas vizītes var saukt tikai par atbalsta punktu, jo tālākā attīstība ir atkarīga no kluba centieniem, kā arī no trenera darba un motivācijas," piebilst Ņina Travkina. "Aicināšu visus neapstāties, būt motivētiem un inovatīviem. Pat ja kas neizdodas, vienmēr virzīties uz priekšu, un panākumi noteikti neizpaliks!"

Iepriekš LFF ar sieviešu futbola attīstības vizīti augusta sākumā viesojās Liepājā, bet septembra vidū identiska viesošanās tika organizēta Iecavā


Latvijas Futbola federācijas