Latvijas Futbola federācijas (LFF) Futbola akadēmijas U-13 (2002. dzimšanas gada futbolisti) un U-14 (2001. dzimšanas gada futbolisti) vecuma grupu izlases sestdien, 21. novembrī, Austrijas galvaspilsētā Vīnē aizvadīja noslēdzošās 2015. gada Eiropas tūres spēles, kurās tika samēroti spēki ar jaunajiem futbolistiem no Vīnes klubu "FK Austria" un "SK Rapid" akadēmijām. Latvijas pārstāvjiem Eiropas tūri izdevās noslēgt ar pozitīvām emocijām, gūstot panākumus visās četrās spēlēs.

LFF Futbola akadēmijas izlases Eiropas tūres ceļā devās otrdien, bet ceturtdien un piektdien tika aizvadītas spēles, kā arī treniņi Slovākijas galvaspilsētas Bratislavas pievārtē. Futbola laukumos tika iekrāta uzvara un neizšķirts pret vienaudžiem no Bratislavas reģiona, kā arī apmeklēta Trnavas pilsēta un tās tikko kā rekonstruētais futbola stadions. Savukārt sestdienas agrā rītā futbolisti devās uz Austrijas galvaspilsētu Vīni, kur aizvadīja īpašu turnīru ar vietējo futbola akadēmiju pārstāvjiem.

 Video apskats no spēlēm Vīnē

Pirmie laukumā devās U-14 vecuma grupas spēlētāji, aizvadot divas cīņas, kas ilga divreiz pa 25 minūtēm. Spēlē pret "FK Austria" komandu LFF Futbola akadēmijas izlase uzvarēja ar rezultātu 4:0 (4:0), visus vārtus gūstot jau pirmajā puslaikā. Divreiz precīzs bija Aleksejs Krjukovičs (Šitika Futbola skola), bet pa reizei izcēlās Aleksandrs Kartišovs (FS METTA) un Kārlis Zvirbulis (FK Valmiera). Arī mačā pret "SK Rapid" pārstāvjiem LFF Futbola akadēmijas izlase prata gūt četrus vārtus vienā puslaikā, esot pārāka ar rezultātu 5:0 (1:0). Pa vieniem vārtiem šoreiz guva A. Kartišovs, A. Krjukovičs, Krists Villers (FK Ventspils OC), Roberts Magrins (BFC Daugavpils) un Markuss Kalniņš, kurš ikdienā trenējas Sanktpēterburgā.

 Fotogalerija no treniņa Slovākijā un spēlēm Austrijā

Pēcāk cīņas aizvadīja U-13 vecuma grupas komandas, kurās LFF Futbola akadēmijas pārstāvji svinēja divus pārliecinošus panākumus. Cīņā pret "SK Rapid" lielisku sniegumu nodemonstrēja Edgars Daškevičs (BFC Daugavpils), kurš pirmajā puslaikā guva piecus vārtus pēc kārtas, sekmējot pretinieku sagraušanu ar rezultātu 13:1 (5:0). Otrajā puslaikā divreiz precīzi bija Jēkabs Šmitiņš (JDFS Alberts) un Rainers Gustavs Glāzītis (FS METTA), bet pa vieniem vārtiem guva Svjatoslavs Čugunovs (SK Super Nova), Jēkabs Lagūns (FS METTA), Gļebs Cvetkovs (Šitika Futbola skola) un Roberts Meļķis (Liepājas SSS). Savukārt mačā pret "FK Austria" futbolistiem uzvara tika gūta ar rezultātu 6:1 (3:0), kad pa diviem vārtiem guva E. Daškevičs un G. Cvetkovs, bet pa reizei pretinieku vārtsargu pārspēja J. Lagūns un Denniss Cirkins, kurš jau kopš agras bērnības dzīvo Lielbritānijā un pašlaik trenējas slavenā Anglijas kluba "Tottenham Hotspur" sistēmā.

Secināms, ka Austrijas akadēmiju pārstāvji šajā turnīrā nebija novērtējuši LFF Futbola akadēmijas izlašu patieso spēku samēru, laukumā pretim sūtot pārsvarā par gadu jaunākus futbolistus. Neskatoties uz to, visas aizvadītās spēles noritēja ļoti ātrā tempā un ar izteiktu spēka cīņu, kā arī abu pušu nemitīgiem centieniem izvērst garas un plūstošas saspēles.

Sestdien pēc spēlēm komandas devās pārnakšņot uz Varšavu, bet atpakaļ Rīgā tās ieradīsies svētdienas vakarā.

LFF Futbola akadēmijas U-13 vecuma grupas izlasē bija iekļauti 19 futbolisti no astoņiem Latvijas klubiem, kā arī Anglijā spēlējošais D. Cirkins, savukārt U-14 vecuma grupas izlasē bija iekļauti 18 spēlētāji no sešiem pašmāju klubiem un M. Kalniņš, kurš iemaņas slīpē treniņos Sanktpēterburgā. Akadēmijas izlašu galvenajam trenerim Aleksandram Jeļisejevam tūres laikā palīdzēja treneri Igors Kičigins, Artjoms Grudcins un Ivans Maksimčuks, kā arī vārtsargu treneris Jevgēņijs Belovs un komandas ārsts Kristaps Kokins.

LFF Futbola akadēmijas izlašu sastāviŠogad LFF Futbola akadēmijas pasākumos piedalījās 2000., 2001. un 2002. gadā dzimušie talantīgie Latvijas jaunie futbolisti, kurus visas sezonas garumā izraudzījās reģionu izlašu treneri. Futbolisti vienkopus pulcējās kopumā septiņos reģionālo izlašu turnīros, kā arī kā arī četrās talantu skatēs laukuma spēlētājiem un vārtsargiem. Tāpat tika rīkots LFF Futbola akadēmijas kausa izcīņas turnīrs, kurā piedalījās U-15 vecuma grupas spēlētāji un ar ko noslēdzās 2000. dzimšanas gada futbolistu apmācības cikls LFF Futbola akadēmijā.

Ar LFF valdes lēmumu Futbola akadēmija un tās attīstība ir viens no galvenajiem LFF darba virzieniem turpmākajos gados, tādējādi cerot ar treniņiem kvalificētu treneru uzraudzībā un augstas konkurences apstākļos nākotnē sekmēt Latvijas jaunatnes un nacionālās izlases, kā arī pašu futbolistu starptautisko konkurētspēju. LFF Futbola akadēmijas stratēģiskais mērķis ir vispusīgi attīstīt, motivēt un atbalstīt labākos un talantīgākos pašmāju futbolistus, sagatavojot viņus kā potenciālus spēlētājus Latvijas izlasēm un audzinot viņus kā vispusīgi attīstītas personības.


Latvijas Futbola federācija