Latvijas nacionālā futbola izlase pēc trīs stundu garā pārlidojuma ar tiešo reisu ceturtdien, 12. oktobrī pēcpusdienā ieradās Belfāstā, kur galvenā trenera Mariana Pahara (attēlā) vadītā komanda 13. oktobra vakarā aizvadīs draudzības spēli ar "EURO 2016" finālturnīra dalībnieci - Ziemeļīriju. Spēles sākums plkst 21:45 (pēc Latvijas laika) un tās TV tiešraidei būs iespējams sekot līdzi arī "LTV-7" kanālā.

 Latvijas izlase gatavojas spēlei ar Ziemeļīriju (LFF / LTV.lv)

Ar spēli pret Ziemeļīriju Latvijas izlase uzsāk gatavošanos 2018. gada FIFA Pasaules kausa kvalifikācijas turnīram. Valstsvienība ceturtdien, 12. novembrī aizvadīja oficiālo pirmsspēles treniņu spēles norises vietā "Windsor Park" stadionā. Lai arī neilgi pēc ielidošanas Belfāstā sākās īsta lietusgāze, laikapstākļi izlases vakara treniņa laikā bija apmierinoši. Nepilnu stundu garā treniņā piedalījās visi 18 kandidātu sarakstā iekļautie futbolisti.

SPĒLES TV TRANSLĀCIJA BŪS PIEEJAMA ARĪ LATVIJĀ

Spēles TV translācija Latvijas teritorijā kļuva iespējama, pateicoties Latvijas Futbola federācijas (LFF) un Latvijas nacionālās izlases sponsora "Evelatus" atbalstam.

 

Tikmēr Ziemeļīrijā un globāli visā pasaulē šo maču varēs vērot "BBC Sport, Northern Ireland" kanālā. Interesanti, ka šo maču no Belfāstas kopā ar jaunās paaudzes ziemeļīru komentētāju Joel Taggart tiešraidē komentēs pazīstamais Ziemeļīrijas izlases un Anglijas kluba "Southampton" spēlētājs Ian Dowie, kurš bija iekļauts Ziemeļīrijas izlases sastāvā abu komandu pirmajā savstarpējā tikšanās reizē vēl 1993. gadā.

ZIEMEĻĪRIJA PIRMO REIZI IEKĻŪST EČ FINĀLTURNĪRĀ

Latvijas nacionālās futbola izlases pretinieki - Ziemeļīrija - šogad pirmo reizi izlases pastāvēšanas vēsturē spēja kvalificēties UEFA Eiropas čempionāta finālturnīram. Šis panākums saprotami atgriezis futbolam to slavu, kas Ziemeļīrijā bija laikā, kad izlase sekmīgi spēlēja Pasaules kausa finālturnīrā.  

Galvenā trenera Maikla Onīla (Michael O'Neill - īru valodā) vadītā komanda savā kvalifikācijas apakšgrupā izcīnīja pirmo vietu. Zīmīgi, ka ziemeļīriji kvalifikācijas turnīrā vienā grupā tikās gan ar Ungāriju, gan Fēru salām - abas šīs komandas ir Latvijas izlases pretinieces ceļā pretim iekļūšanai 2018. gada FIFA Pasaules kausa finālturnīrā. Kas nebija iepreikš izdevies Eiropas čempionātā, tika sasniegts Pasaules Kausa izcīņā, kurā Ziemeļīrija spēlēja trīs reizes - 1958. gadā Zviedrijā, 1982. gadā Spānijā un 1986. gadā Meksikā.

ZIEMEĻĪRIJA - LATVIJA: vēsture par labu mājiniekiem

Jau ziņots, ka Latvijas un Ziemeļīrijas futbola izlase savā starpā iepriekš tikusies sešas reizes. Iepriekšējo reizi abas komandas tikās 2007. gadā Rīgā, kad uzvaru ar rezultātu 1:0 izcīnīja Latvijas izlase.

  • LATVIJA – ZIEMEĻĪRIJA: savstarpējās spēles līdz šim

02.06.1993. Latvija - Ziemeļīrija 1:2
08.09.1993. Ziemeļīrija - Latvija 2:0
26.04.1995. Latvija - Ziemeļīrija 0:1
07.06.1995. Ziemeļīrija - Latvija 1:2
11.10.2006. Ziemeļīrija - Latvija 1:0
08.09.2007. Latvija – Ziemeļīrija 1:0 (FOTO)

Interesanti, ka Ziemeļīrijas futbola izlase oficiālajās draudzības spēlēs nav spējusi izcīnīt uzvaru jau 23 spēles pēc kārtas. Pēdējo reizi Ziemeļīrijai tas izdevies 2008. gada 26. martā savā laukumā pār Gruziju. Tieši šajā pašā dienā Latvijas nacionālā futbola izlase guva savu iepriekšējo uzvaru oficiālā draudzības spēlē viesos(!), ar rezultātu 3:0 pārspējot Andoru.

"WINDSOR PARK" - leģendārs stadions restaurācijas procesā

Septītā spēle starp Ziemeļīriju un Latviju piektdien, 13. oktobrī notiks leģendārajā "Windsor Park" stadionā, Belfāstā. Šajā stadionā savas mājas spēles aizvada gan viens no slavenākajiem klubiem "Linfield F.C.", gan arī Ziemeļīrijas nacionālā futbola izlase. Šajā stadionā notiek arī valsts kausa izcīņas finālspēles. Stadions uzbūvēts 1903. gadā (lielākā daļa - 1930. gadā), ticis restaurēts 1996. gadā, šogad tas piedzīvo savu līdz šim apjomīgāko restaurāciju un tribīņu paplašināšanu.

Kā LFF.lv pavēstīja Ziemeļīrijas Futbola asociācijas (The Irish FA - angļu val.) pārstāvji, tad pašlaik esošajā stadionā ir vietas nedaudz vairāk kā 14 000 skatītāju, savukārt pēc restaurācijas noslēgšanas tā ietilpība tiks palielināta līdz 18 000 sēdvietām. Restaurācijas un rietumu vienas tribīnes (West stand - angļu val.) uzbūves un nodošanas ekspluatācijā mērķis ir 2016. gada rudens, kas sāksies FIFA Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrs.

Stadions 13. novembra vakarā būs izpārdots

Paredzams, ka "Windsor Park" stadions spēlē pret Latviju būs izpārdots. Ziemeļīrijas Futbola izlases līdzjutēji tiek raksturoti kā viesmīlīgi un lojāli fani, kas savu komandu mājas un izbraukuma spēlēs atbalsta ar dažām dziesmām. Vienlaikus arī attiecībā pret pretinieku komandu ziemeļīru fani uzturas ar cieņu un savstarpējo sapratni. Lielākā daļa mājinieku atbalstītāju savas biļetes ieguvuši, pateicoties dalībai īpašā lojalitātes programmā, kura paredz dažādus bonusus un īpašas atlaides mājas un izbraukuma spēļu apmeklējumiem.

Pirms spēles un tās pārtraukumā paredzēti arī dažādi konkursi līdzjutējiem, tostarp, arī pašiem jaunākajiem spēles apmeklētājiem. Plānots, ka abas komandas laukumā izvedīs futbolistu pavadoņi no dažādām Ziemeļīrijas pilsētām - zēni un meitenes, kas šo unikālo iespēju ieguvuši Ziemeļīrijas Futbola asociācijas rīkotajā konkursā. Futbola līdzjutējus tribīnēs uzmundrinās arī talismans. Viss kopā liek noprast, ka spēlē starp Ziemeļīriju un Latviju valstīs īstena futbola atmosfēra, kas abu valstu futbola līdzjutējiem neliks vilties.

Paredzams, ka spēli klātienē apmeklēs arī vairāki desmiti Latvijas izlases līdzjutēju.

Spēli apkalpos tiesnešu brigāde no Saūda Arābijas

Draudzības spēli starp Ziemeļīriju un Latviju apkalpos tiesnešu brigāde no Saūda Arābijas. Kā LFF.lv atklāja Ziemeļīrijas Futbola asociācijas pārstāvis, tad šāds variants kļuva iespējams, pateicoties savulaik pazīstamā angļu futbola tiesneša Hovarda Veba (Howard Webb - angļu val.) kontaktiem, kurš pats šobrīd rūpējas tieši ar šīs valsts futbola tiesnešu apmācību un attīstību.


Latvijas Futbola federācija