Latvijas U-19 jauniešu futbola izlase (1997. gadā dzimušie un jaunāki futbolisti) pirmdien, 9. novembrī devušies uz Īriju, kur komanda jau pilnā sastāvā turpinās gatavošanos UEFA Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlēm. Komandas kandidātu sastāvā notikusi arī viena spēlētāju maiņa. Slimības dēļ uz turnīru Īrijā nav devies Šitika Futbola skolas aizsargs Andrejs Demčuks, kura vietā kandidātu sarakstā izsaukts FS METTA aizsargs Rendijs Šibass.

Pirmdien valstsvienība labā un pozitīvā noskaņojumā aizvadīja treniņu Kauguru vidusskolas futbola laukumā, pēc kura beigām intervijā LFF.lv izlases galvenais treneris Vladimirs Babičevs novērtēja komandas gatavību gaidāmā turnīra spēlēm.

INTERVIJA AR VLADIMIRU BABIČEVU

LFF.lv: Ar kādu mērķi komanda dodas uz UEFA Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīru Īrijā? Ko varat šobrīd pateikt par pretiniekiem?

Vladimirs Babičevs: “Mūsu mērķis ir iekļūt Elites raundā. Esmu teicis arī iepriekš, mūsu darbā galvenais uzdevums, lai augtu un attīstītos futbolisti gan kā personības, gan arī kā komanda. Šobrīd mēs plānveidīgi gatavojamies pirmajai turnīra spēlei pret Skotiju. Mūsu stiprās puses spēlē gan pret Skotiju, gan arī pārējiem pretiniekiem būs laba, organizēta komandas spēle. Es gribētu redzēt no spēlētājiem tādu komandu, par kuru runā, kura cenšas un nebaidās spēlēt futbolu, kura māk paciest grūtos brīžos un kura nekad nenolaiž rokas. Ja šīs īpašības mēs spēsim parādīt, tad būs arī pozitīvs rezultāts!

Pirmā spēle būs pret Skotiju – komanda, pret kuru jau esam spēlējuši trīs gadus atpakaļ šī vecuma kvalifikācijas ietvaros. Lai arī šī ir britu komanda, tomēr spēles stila ziņā tā cenšas spēlēt pārsvarā ar īsām un vidēja garuma piespēlēm. Protams, arī kaut kas no britu futbola viņiem piemīt... Viņi cenšas ātrāk nogādāt bumbu uz priekšu, skoti nesit bumbu vienkārši uz priekšu. Principā mēs šobrīd ne no vienas komandas nebaidāmies. Uzskatu, ka ar katru komandu šajā turnīrā varam spēlēt. Reitingam šeit nav nozīmes. Svarīgākais ir tas, kurš būs spēcīgāks katrā konkrētajā spēlē laukumā divu stundu laikā. Ar to futbols ir arī pateicīgs. Ja mēs ielūkotos tikai reitingā, tad mums nebūtu iespēju šeit cerēt uz pozitīvu rezultātu. Mums uz katru spēli, tostarp, arī Skotiju, jādodas ar domām uzvarēt un sasniegt pozitīvu rezultātu. Dodoties laukumā, mūsu futbolistiem jātic saviem spēkiem!”

LFF.lv: Kā komandas spēlētāji jūtas sezonas izskaņā? Vai papildus darbs tiek veikts viņu emocionālā un fiziskā stāvokļa uzlabošanai pirms sezonas svarīgākā turnīra?

Vladimirs Babičevs: “Iespējams, ka zināms emocionālais nogurums ir iestājies, taču mēs šim apstāklim īpašu uzmanību šobrīd nepievēršam. Šāda līmeņa sacensības sniedz pietiekošu emocionālu lādiņu, lai pietiktu spēka visam turnīram. Visi spēlētāji ir jauni puiši, kuriem vēl visa dzīve futbolā ir priekšā. Eiropas čempionāta spēles ir tā vieta, kur viņi var sevi parādīt. Tāpēc ar noskaņojumu problēmām nevajadzētu būt... Šo turnīru komanda gaidīja un gatavojās visu gadu. Cita lieta, cik ļoti mēs ticam saviem spēkiem un cik ļoti mēs esam psiholoģiski gatavi tam, lai dotos laukumā un nebaidītos spēlēt futbolu... To rādīs pašas spēles.”

LFF.lv: Vai U-19 izlases pašreizējiem spēlētājiem ir bijusi pietiekoša spēļu prakse klubos pirms UEFA Eiropas čempionāta spēlēm?

Vladimirs Babičevs: “Prakses pietiek, taču viss atkarīgs no attiecīgā spēles līmeņa... Visi futbolisti spēlēja. Gribētos, lai U-19 izlasē būtu vairāk pārstāvju no Virslīgas čempionāta klubiem, jo šajā turnīrā spēlē arvien jaunāki un jaunāki futbolisti. Protams, mūsu izlases rindās ir tādi spēlētāji, kas jau spēlē Virslīgas klubu sastāvā. Arī spēļu prakse dublieru čempionātā ir pietiekoša. Tāpēc par spēļu prakses trūkumu nesūdzamies.”

LFF.lv: Īrijā pašlaik atrodas daudz latviešu, un sagaidāms arī viņu atbalsts komandai tribīnēs. Kāds ir Jūsu novēlējums latviešu faniem pirms šī turnīra spēlēm?

Vladimirs Babičevs: “Mūsu līdzjutējiem galvenais novēlējums ir saglabāt ticību komandai! Mēs vienmēr centīsimies cīnīties par maksimālo rezultātu. Komanda atdos visus spēkus, lai iepriecinātu mūsu līdzjutējus. Ticība un atbalsts arī grūtā brīdī – tas ko sagaidām no faniem Īrijā!”

Intervija ierakstīta 9. novembrī pēc komandas treniņa Kauguru vidusskolā.


Latvijas Futbola federācija