Latvijas telpu futbola izlase šodien, 22. oktobrī, ar spēli pret Igauniju uzsāks 2016. gada FIFA Pasaules kausa kvalifikācijas priekšsacīkšu turnīru. Apakšgrupas spēles līdz 25. oktobrim risināsies Kipras galvaspilsētā Nikosijā esošajā “Tassos Papadopoulos” hallē. Atgādinām, ka sacensību nākamajā posmā - kvalifikācijas pamatturnīrā - iekļūs tikai katras apakšgrupas viena labākā komanda.

Pēc treniņa beigām 21. oktobrī LFF.lv sazinājās ar valstsvienības galveno treneri, lai noskaidrotu pēdējos jaunumus pirms turnīra sākuma.

INTERVIJA ar Latvijas telpu futbola izlases galveno treneri*  

LFF.lv: Kā komanda jūtas pirms spēles ar Igauniju? Vai ar sadzīves apstākļiem viss kārtībā?

Artūrs Šketovs: “Komanda Kiprā tika uzņemta labi. Dzīvojam vienā no četru zvaigžņu viesnīcām Kipras galvaspilsētā Nikosijā. Dienu pirms turnīra sākuma trenējāmies turnīra norises hallē. Laba zāle, starptautiskiem standartiem atbilstošs parketa segums. Sagatavošanās aizritēja atbilstoši plānam.”

LFF.lv: Vai visi spēlētāji ir veseli un gatavi turnīra spēlēm?

Artūrs Šketovs: “Treniņnometnē tika sākotnēji uzaicināti trīs vārtsargi, taču uz Kipru devās Antons Astrahancevs un Aigars Bondars. Attiecīgi Kaspars Nerets šoreiz turnīra nepiedalīsies. Tikmēr jau šeit Kiprā nedaudz apslimis ir Dmitrijs Jakovļevs. Visticamāk, ka spēlē ar Igauniju viņš nevarēs mums palīdzēt. Taču plānojam, ka līdz turnīra beigām viņš izveseļosies un palīdzēs komandai.”

LFF.lv: Zināms, ka vairāki valstsvienības pieredzējušākie futbolisti iepriekš ir spēlējuši tieši Kipras čempionātā un ir labi pazīstami ar šo valsti. Vai šī ir priekšrocība, Jūsuprāt?

Artūrs Šketovs: “Jā, tieši šajā hallē savas mājas spēles uzņem Kipras klubs “Omonia”. Attiecīgi Andrejs Aleksejevs un Igors Dacko spēlēja šeit, tāpat arī citi mūsu iepriekšējo gadu leģionāri Artjoms Koļesņikovs un Sergejs Nagibins pazīst šo zāli... Viss tādā ziņā ir pazīstams, ceram, ka šis apstāklis un šo spēlētāju pieredze, spēlējot Kiprā, mums palīdzēs sekmīgi nospēlēt šajā turnīrā.”

LFF.lv: Kā Jūs vērtējat Latvijas izlases izredzes šajā turnīrā? Kuras komandas būs galvenie konkurenti cīņā par iekļūšanu Elites raundā?

Artūrs Šketovs: “Protams, esam pētījuši mūsu pretiniekus. Zinām viņu stiprās un vājās puses. Šobrīd visas domas ir vērstas pirmajai spēlei ar Igauniju. Šī komanda nesen aizvadīja divas draudzības spēles savā laukumā ar mums ļoti labi pazīstamo Anglijas izlasi. Pirmā spēle noslēdzās 3:3, atbildes mačā igauņi zaudēja ar rezultātu 0:2. Tāpēc varam secināt, ka Igaunijas izlase pēdējo gadu laikā attīstās un tas būs “ciets rieksts” mūsu komandai.

Uzskatu, ka visas četras komandas šajā turnīrā stāda kā mērķi – iekļūšanu kvalifikācijas pamatturnīrā!

Turklāt Kipra ir šī turnīra saimnieki, bet Armēnijas izlase iepriekšējo reizi iekļuva pamatturnīrā un noteikti šogad vēlēsies atkārtot šo panākumu arī šeit. Par Armēnijas izlases nodomu nopietnību liecina arī tas fakts, ka viņi turnīra norises vietā Kiprā ieradās jau 17. oktobrī – vēl agrāk nekā mēs.”

LFF.lv: Kādu informāciju Jums kā trenerim sniedza septembrī notikušās draudzības spēles savā laukumā ar Spāniju? Kādu vērtīgu pieredzi mūsu komanda var paņemt no šiem mačiem?

Artūrs Šketovs: “Esam analizējuši spēles ar Spāniju. Pirmo maču skatījāmies vēl pirms otrās spēles sākuma, otro maču analizējām treniņnometnes laikā... Protams, šādas spēles mums visiem kopā – gan spēlētājiem, gan treneriem – ir liela skola. Neskatoties uz vecumu, nekad nav par vēlu mācīties...
 

Šodien Spānija ir starp pasaules vadošajām telpu futbola izlasēm. Uzskatu, ka, pat neskatoties uz lielo rezultāta starpību, mēs parādījām cienīgu pretestību. 

Arī neskatoties uz to, ka otrās draudzības spēles likteni, citu starpā, izšķīra apstrīdami tiesnešu lēmumi. Ja mēs paskatīsimies Spānijas izlases pēdējo desmit gadu rezultātus, šī komanda pamatlaikā nav zaudējusi. Vienīgo reizi zaudējumi tika piedzīvot spēlēs pret Krieviju (“EURO 2014” pusfinālā) un Brazīliju (2012. gada FIFA Pasaules kausa finālā).

Spāņi visos spēles elementos šobrīd ir pārāki par mums – gan individuālajā meistarībā, gan komandas mijiedarbībās. Spānijā jau sen strādā telpu futbola specializētās skolas, ar ko Latvija šobrīd vēl nevar lepoties... Mums bija interesanti paskatīties, kāds ir Spānijas līmenis un ko uz šādas komandas fona esam spējīgi izdarīt mēs.”

LFF.lv: Kādā psiholoģiskā stāvoklī šobrīd atrodas “Nikars” spēlētāji pēc dramatiskā zaudējuma UEFA Futsal Cup pamatturnīra pēdējās sekundēs? Vai tika veikts kāds papildus darbs tieši šajā jomā ar spēlētājiem?

Artūrs Šketovs: “Satiekoties Latvijas izlasē, vienmēr aicinu spēlētājus aizmirst par kluba lietām un koncentrēties uz izlases mērķiem. Šo konkrēti jautājumu pat neizskatījām šīs nometnes laikā. Ir pagājis jau zināms laika posms pēc UEFA Futsal Cup spēlēm, futbolisti jau to ir pārvarējuši. Šobrīd komandām ir pozitīva darba atmosfēra, tāpēc iepriekšējie pārdzīvojumi – tā jau ir vēsture.”

LFF.lv: Vai sagatavošanās posms treniņnomentē pirms šī turnīra kādā mērā atšķīrās no iepriekšējiem gadiem?

Artūrs Šketovs: “Treniņnometnēs laika nav daudz. Mums bija pieci treniņi. Lielāku uzmanību veltījām standartsituācijām, no kurām, manuprāt, vienmēr daudz kas ir atkarīgs spēlē.

Šoreiz mēs ņēmām vērā pieredzi no Spānijas izlases. Mums bija iespēja vērot arī šīs komandas treniņu Rīgā. Arī šī komanda lielu uzmanību pievērš standartsituācijām, turklāt tas notika jau nometnes sākumā.

Tā ir laba pieredze mums. Pārējais darba plāns palicis nemainīgs. Īsā laika posmā jāatceras mūsu standarta kombinācijas, kā arī varbūt jāapgūst kaut kas jauns visos telpu futbola aspektos.”

LFF.lv: Kā Latvijas izlases rindās iejuties jaunizsauktais spēlētājs Artūrs Koļešovs?

Artūrs Šketovs: “Jaunos spēlētājus valstsvienības rindās mēs aicinām jau kopš 2013. gada Baltijas Kausa izcīņas. Diemžēl šī turnīra spēlēs savainojumu dēļ mums nevar palīdzēt Artūrs Jerofejevs un Germans Matjušenko, kuri, manuprāt, ir Latvijas telpu futbola nākotne. Šiem spēlētājiem ir nopietnas traumas, tāpēc tuvākajā laikā konkrēti ar šiem puišiem mēs nevaram diemžēl rēķināties. Latvijas telpu futbola izlases vārdā vēlos novēlēt ātrāku izveseļošanos gan Germana, gan arī Artūram un atgriešanos telpu futbola laukumā! Šie spēlētāji ir daļa no mūsu telpu futbola izlases kolektīva. Gaidāmā turnīra spēlēs centīsimies uzvaras veltīt, tostarp, arī viņiem! Tāpat arī Jānis Pastars nav izsaukts, jo šobrīd saņem ļoti mazu spēles laiku “Nikars” sastāvā. Mēs izsaucām Artūru Kuļešovu, ar kuru arī rēķināmies perspektīvā, lai gan jau šobrīd šis spēlētājs spēlē nozīmīgu lomu savā klubā.”

Latvijas telpu futbola izlases Artūra Šketova pēcvārds

“Intervijas noslēgumā vēlos piebilst, kā komanda mēs darīsim visu iespējamo, lai iekļūtu Pasaules kausa kvalifikācijas pamatturnīrā.

Latvijas izlase pašlaik ir vienīgā komanda Eiropā, kas ir paveikusi to četras reizes pēc kārtas, turklāt kvalificējoties no pirmās vietas apakšgrupā. Šobrīd esam šo latiņu pacēluši ļoti augstu, tāpēc centīsimies to nenolaist un cīnīties tālāk - par iekļūšanu Pasaules kausa finālturnīrā!

Atkārtošos, ka arī mūsu pretinieki uzstāda šādu mērķi. Varbūt esam jau pieradinājuši mūsu telpu futbola sabiedrību, ka varam to izdarīt, taču vienlaikus jāsaprot, ka ar katru nākamo reizi to izdarīt paliek arvien grūtāk, jo telpu futbols attīstās visā Eiropā un komandu līmenis attiecīgi līdzsvarojas. Katra komanda stāda augstus mērķus, tāpēc viegli nebūs... Tomēr mēs vēlamies iekļūt pamatturnīrā, kur mūs jau gaida Spānija, Nīderlande, kā arī Bosnija un Hercegovina,” intervijas noslēgumā piebilst valstsvienības galvenais treneris.

LATVIJAS IZLASES KANDIDĀTU SARAKSTS SPĒLĒM KIPRĀ


*Intervija tika ierakstīta 21.oktobra vakarā

FOTO - Latvijas telpu futbola izlases delegācija gatava spēlēm Kiprā

Latvijas Futbola federācija