Latvijas U-17 jauniešu futbola izlase pašlaik gatavojas UEFA Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlēm, kas laika posmā no 25. līdz 30. oktobrim risināsies Rīgā. Šīs sezonas Baltijas kausa čempioni treniņnometni aizvada Igaunijā, savukārt kvalifikācijas turnīra spēlēs cīņā par iekļūšanu Elites raundā savu skatītāju komanda priekšā tiksies ar Poliju (25. oktobrī), Spāniju (27. oktobrī) un Andoru (30. oktobrī).

Pēc ierašanās Tehvandi sporta centrā, LFF.lv uz interviju aicināja Igoru Stepanovu.

INTERVIJA ar U-17 izlases galveno treneri*

LFF.lv: Kādi ir galvenie uzdevumi treniņnometnē Igaunijā pirms UEFA EČ kvalifikācijas spēlēm?

Igors Stepanovs: “Mūsu galvenais mērķis šobrīd ir iespējami labāk sagatavoties sezonas svarīgākā turnīra – Eiropas čempionāta kvalifikācijas - spēlēm. Mēs apzināmies, ka jau pirmā spēle ar Poliju šajā turnīrā būs ļoti svarīga. Ļoti svarīgi allaž ir labi uzsākt šādu miniturnīru. Mūsu domas pašlaik ir vērstas pirmo pretinieku – Polijas izlases virzienā. Citiem pretiniekiem gatavosimies jau turnīra laikā... Nometnē Igaunijā mūsu galvenais uzdevums ir tikt skaidrībā par spēlētāju funkcionālo stāvokli, un sagatavot viņus turnīra spēlēm. Apzināmies, ka šobrīd ir sezonas izskaņa, tāpēc mēs cenšamies izsauktos futbolistus sagatavot līdz iespējami labākajām kondīcijām. Visas domas šobrīd vērstas uz to, lai maksimāli labi sagatavotu komandu gan fiziskajā ziņā, gan strādājam pie spēlētāju savstarpējās mijiedarbības laukumā dažādās spēles situācijās.”

LFF.lv: Vai esat apmierināts ar pavadītu sezonas posmu pirms EČ spēlēm?

Igors Stepanovs: “Šobrīd vēl nevēlos analizēt sezonu kopumā. Svarīgākais notikums mums vēl tikai priekšā – tās ir Eiropas čempionāta spēles. Turnīram gatavojamies nopietni, un tikai pašas spēles parādīs, kāda bija sezona kopumā. Viss sagatavošanās posms, kas tika paveikts iepriekš, bija vērsts ar galveno domu sagatavot komandu tieši šim turnīram. Puišiem un visai komandai gaidāmais turnīrs ir liels notikums.

Visi lieliski saprot, cik nozīmīgas ir UEFA Eiropas čempionāta spēles, tāpēc visas domas šobrīd vērstas uz to. Par sezonas secinājumiem kopumā varēsim parunāt pēc kvalifikācijas turnīra spēlēm.”

LFF.lv: Kādi, Jūsuprāt, galvenie faktori ietekmēs komandas sekmīgu startu šajā turnīrā?

Igors Stepanovs: “Apzināmies, ka šis ir nozīmīgs turnīrs, kurā spēlētājiem jābūt gataviem ļoti lielai fiziskajai slodzei. Attiecīgi komandai jābūt gatavai gan fiziski, gan arī psiholoģiski. Priekšā ir ļoti nopietnas spēles. Vienmēr ir daudz dažādas nianses un faktori, kas ietekmē... Par šādiem momentiem mēs komandas iekšienē allaž runājam un cenšamies spēlētājiem nodot vēstījumu par to, kam ir jābūt gataviem tik atbildīgās spēlēs.”

LFF.lv: Vai komandas sastāvā izsaukti visi spēcīgākie futbolisti? Vai sākumsastāvs jau ir zināms?

Igors Stepanovs: ”Šobrīd nevaru viennozīmīgi pateikti, ka sākumsastāvs jau būtu zināms... Mums nometnes laikā jāatrisina vairāki jautājumi, kas, tostarp, attiecas arī uz vairāku spēlētāju veselības stāvokli. Kā jau teicu, šobrīd ir sezonas beigas. Sezonas laikā slodze visiem bija dažāda, un ar to ir izskaidrojams tas, ka puiši pašlaik atrodas atšķirīgā kondīcijā... Tāpēc mūsu galvenais uzdevums šobrīd ir darīt visu iespējamo, lai futbolistus sagatavotu turnīra spēlēm iespējami vienādā labā līmenī. Mūsu treniņnometne ir tikai sākusies, skatīsimies, vērtēsim...

Treniņnometne parādīs, kurš būs gatavs spēlēm. Nometnes noslēgumā arī tiks pieņemts lēmums par to, kuri 18 spēlētāji tiks pieteikti turnīram un kuri dosies sākumsastāvā spēlē ar Poliju.”

LFF.lv: Otro gadu pēc kārtas kvalifikācijas turnīrs notiek Latvijā. Cik nozīmīgs būs līdzjutēju atbalsts gaidāmā turnīra spēlēs? Cik ļoti pati komanda gaida šo turnīru?

Igors Stepanovs: ”Spēles Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā, turklāt savu skatītāju priekšā, ir ļoti nozīmīga pieredze mūsu jaunajiem futbolistiem šādā vecumā. Šobrīd grūti viennozīmīgi pateikt, vai savas sienas palīdzēs mums vai nē... Vienlaikus mums jāsaprot, ka komandai un spēlētājiem šādos apstākļos jābūt gataviem, pirmkārt, jau psiholoģiski. Futbolistiem jādomā par spēli, viņiem nav jāpievērš uzmanība tam spiedienam, kas varētu būt, spēlējot savu radinieku, draugu un citu pašmāju līdzjutēju priekšā... Līdzjutēji mums viennozīmīgi ir nepieciešami, un viņu atbalsts komandai būs ļoti svarīgs visās turnīra spēlēs! Arī pagājušajā gadā mūs turnīrā atbalstīja pilnas tribīnes. Tas bija patīkami. Mēs arī vēlamies, lai Latvijas jauniešu futbols un mūsu komandas parādītais sniegums piesaistītu skatītājus tribīnēs.

No savas puses varu apliecināt, ka mēs ar puišiem parunāsim un sagatavosim viņus psiholoģiski gaidāmā turnīra spēlēm! Atkārtošos, ka puiši ar nepacietību gaida turnīra spēles Rīgā. Viņi saprot, ka starptautiskā līmenī, spēlējot Latvijas izlases rindās, šis ir pirmais nozīmīgais turnīrs viņu karjerā. Katrs no viņiem vēlas spēlēt, un tam attiecīgi arī gatavojas. Ar noskaņojumu komandā viss ir kārtībā! Puišiem vienlaikus šī būs ļoti vērtīga pieredze viņu karjeras turpinājumam.

Šādai pieredzei jāiet cauri, jāmācās spēlēt ar spēcīgiem pretiniekiem... Puiši ar lielu vēlēšanos un apņēmību sevi parādīt no labākās puses gaida turnīra spēles!”

LFF.lv: Kādi, Jūsuprāt, būs izšķirošie faktori tam, kuras komandas no mūsu apakšgrupas kvalificēsies Elites raundam?

Igors Stepanovs: “Šobrīd viennozīmīgi vēl nevaru to pateikt... Ietekmējošo faktoru ir ļoti daudz: gan individuālā futbolistu meistarība, gan komandas kopējā fiziskā un taktiskā sagatavība... Kaut ko atsevišķi izdalīt šobrīd nebūt pareizi. Taču pēc pieredzes varu pateikt, ka nozīmīga būs katra spēle. Ļoti bieži izšķirošie notikumi risinās tieši turnīra noslēdzošajās spēlēs - cīņa notiek par katru punktu, katru bumbu... Arī pašreizējā turnīra izspēles sistēma ir tāda, ka jācīnās līdz pēdējam, kamēr vēl ir iespējas kvalificēties!”

Latvijas U-17 izlases kandidātu saraksts UEFA EČ kvalifikācijaI


*Intervija ierakstīta 20. oktobra vakarā

Latvijas Futbola federācija