Latvijas Televīzijas (LTV) 7. kanāls pirms Latvijas nacionālās futbola izlases spēlēm 2016. gada UEFA Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā 10. oktobrī pret Islandi un 13. oktobrī pret Kazahstānu pārraidīs divas Roberta Vīksnes un Latvijas Futbola federācijas (LFF) veidotās filmas – dokumentālu stāstu par ceļu uz profesionālo sportu "Futbola Algoritms" un stāstu par Latvijas izlases kapteini Kasparu Gorkšu "Kapteinis #13".

"Futbola Algoritms" – sestdien, 10. oktobrī, plkst. 18:00

Latvijā ar futbolu nodarbojas vairāk nekā 10 000 jauniešu, tomēr nav noslēpums, ka par profesionāļiem kļūst tikai maza daļa no viņiem. Futbolista karjera apstājas lielās konkurences, motivācijas trūkuma, kā arī citu faktoru dēļ. "Futbola Algoritms" ir mēģinājums atrast nianses un faktorus, kam ir jāpiepildās, lai sapnis par profesionāļa karjeru būtu reāls.

Dokumentālā filma stāsta par četriem jauniem futbolistiem no četrām dažādām pilsētām. Viņus vieno mīlestība pret futbolu, kā arī fakts, ka 2015. gada vasarā viņi tikās aci pret aci turnīrā "SKF Meet the World" Staicelē. Filmas centrā ir četras U-14 vecuma futbola komandas: FS "Metta", BFC "Daugavpils", FK "Tukums-2000" un FK "Liepāja"/LSSS.

Galvenais filmas vēstījums uzsver, ka jaunam futbolistam, augot un attīstoties, ir jāpievērš uzmanība vairākiem svarīgiem aspektiem. Filmai ir pamācošs raksturs, un ne tikai jaunajiem futbolistiem, bet arī viņu vecākiem. Ar saviem padomiem dalās tādi Latvijā pazīstami futbolisti kā Aleksandrs Cauņa, Māris Verpakovskis un Kristaps Blanks.

"Kapteinis #13" – otrdien, 13. oktobrī, plkst. 20:45

Kaspara Gorkša futbolista karjera ir bijusi ļoti līkumaina un ar vairākiem emocionāli ļoti smagiem brīžiem. Tā, piemēram, ceļā uz savu dzīves lielāko sapni - spēlēšanu vienā no pasaules labākajām futbola līgām Anglijas premjerlīgā - Kasparam bija jāiziet cauri spēlēšanai Zviedrijā, kur pēc zaudētām spēlēm viņa un komandas biedru mašīnām bija izsisti stikli un nolauzti spoguļi, kas noveda līdz domām par karjeras beigšanu. Taču Kaspars atgriezās Latvijā un sāka visu no jauna futbola klubā "Ventspils", kurā viņš atguva spēles garšu un soli pa solim tika uz Anglijas otro spēcīgāko futbola līgu. Dažu gadu laikā ar savu komandu Kaspars Gorkšs triumfēja līgā un izcīnīja iespēju spēlēt premjerlīgā, taču pirms sezonas sākuma klubs paziņoja, ka Kaspars viņiem vairs nav vajadzīgs. Viņš nepadevās un nākamajā sezonā jau ar citu komandu viņam atkal izdevās izcīnīt ceļazīmi uz premjerlīgu, kurā viņš pēc tam arī spēlēja. Šīs grūtības, to uzveikšana un sapņu piepildīšana ir liels pierādījums tam, kāpēc Kaspars ir Latvijas izlases kapteinis.


Latvijas Futbola federācija