Ceturtdien, 27.augustā, Monako kļūs zināms 2014./2015.gada sezonas Eiropas labākais futbolists. Pēc jaunā formāta šī balva tiks pasniegta piekto reizi. Agrāk labākais futbolists tika noteikts gada, bet tagad - sezonas griezumā. Svinīgā apbalvošanas ceremonija notiks UEFA Čempionu līgas jaunās sezonas grupu turnīra izlozes laikā, kuras sākums paredzēts plkst 18:45 (pēc Latvijas laika).

2015.gada balsošanā piedalās 54 Eiropas valstu un teritoriju žurnālisti un vienai valsti ir viena balss - gan Vācijai, gan Gibraltāram. Izņēmums ir Lielbritānija, jo gan FIFA, gan UEFA ir Anglija, Velsa, Skotija un Ziemeļīrija. Līdzīgi šajās organizācijās ir Dānija un arī tas sastāvā esošās Fēru salas. Jau labu laiku UEFA locekle ir Kazahstāna, kas ir Āzijas valsts. Latviju ES žūrijā jau piekto gadu pārstāv sporta žurnālists Arturs Vaiders (lsm.lv, LTV).

Arī šogad balsošana notiek trijās kārtās. Pirmajā katrs žūrijas loceklis nominēja, viņaprāt, piecus labākos aizvadītās sezonas spēlētājus. Kopumā tika nosaukts 35 futbolisti, bet nākamajā kārtā iekļuva desmit, kas bija savākuši lielāko balsu skaitu: Edens Azārs (Beļģija, "Chelsea"), Džanluidži Bufons (Itālija, "Juventus"), Lionels Mesi (Argentīna, "Barcelona"), Neimars (Brazīlija, "Barcelona"), Andrea Pirlo (Itālija, "Juventus), Pols Pogba (Francija, "Juventus"), Krištianu Ronaldu (Portugāle, Madrides "Real"), Luiss Suaress (Urugvaja, "Barcelona"), Karloss Tevess (Argentīna, "Juventus", tagad "Boca Juniors"), Arturo Vidals (Čīle, "Juventus", tagad "Bayern"). 

Tuvākie sekotāji bija: Arjens Robens (Nīderlande; "Bayern"), Manuels Noijers (Vācija, "Bayern"), Karloss Baka (Kolumbija, "Sevilla", tagad "AC Milan"), Andress Injesta (Spānija, "Barcelona"), Alvaro Morata (Itālija, "Juventus"), Tomass Millers (Vācija, "Bayern"). 

Otrās kārtas balsojumā no šī desmitnieka tika izkristalizēti trīs finālisti, kas 27.augustā kāps uz "Grimaldi Forum" skatuves Monako - Mesi, Ronaldu un Suaress. Pārējie savāca šādu balsu skaitu: Bufons 24, Neimars 23, Azārs 21, Pirlo 12, Vidals 11, Tevess 8, Pogba 5. 

Artura Vaidera izvēle šajā posmā esot bijusi: Messi, Ronaldu, Bufons. 

Lionels Mesi aizvadītajā sezonā kopā ar "Barcelona" uzvarēja Čempionu līgā, Spānijas līgā, kā arī ieguva Spānijas kausu. Viņš laboja visu Spānijas līgas rezultativitātes rekordu (251 vārti). Kopumā Primera viņš ir guvis jau 253 vārtus.  Sezonā dažādos turnīros viņš guva 58 vārtus. Čempionu līgā guvis 77 vārtus, Eiropa kausos kopumā - 78 vārtus.

Krištianu Ronaldu kopā ar Madrides "Real" ieguva Pasaules klubu kausu. Kļuva par Primera rezultatīvāko spēlētāju - 48 vārti. Sezonā kopumā guva 61 vārtus. Līdz ar Mesi ir Čempionu līgas visu laiku rezultatīvākais spēlētājs - 77 vārti.

Luiss Suaress aizvadītajā sezonā kopā ar "Barcelona" uzvarēja Čempionu līgā, Spānijas līgā, kā arī ieguva Spānijas kausu. Guva vairākus izšķirošus vārtus svarīgās spēlēs. Uzbrucēju trio - Mesi, Neimars un Suaress sezonā guva 122 vārtus.

Iepriekšējos gados labākā spēlētāja balvu ieguva: Lionels Mesi (2011.; "Argentīna, "Barcelona), Andress Injesta (2012.; Spānija, "Barcelona"), Franks Riberi (2013.;  Francija, Minhenes "Bayern") un Krištianu Ronaldu (2014.; Portugāle, Madrides "Real"). Vaidera izvēle iepriekšējos gados bija: Mesi, Injesta, Riberi un Noijers.

Eiropas labākā futbolista noteikšanas ceremoniju kopā ar UEFA Čempionu līgas izlozi tiešraidē varēs vērot (kopā ar Ilvara Koscinkeviča komentāru) arī "Viasat Sport Baltic" kanālā.

Kurš to trijiem - Mesi, Ronaldu vai Suaress? 

Plašāk par Eiropas labākā futbolista balvu lasiet arī UEFA mājaslapā.


FOTO - uefa.com

Informāciju speciāli lff.lv sagatavoja:
Arturs Vaiders