Pabeidzot 2025. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīru, Latvijas U-21 izlase otrdien izbraukumā ar rezultātu 3:0 (2:0) uzvarēja Sanmarīno un iekrāja pēdējos gados lielāko kopvērtējuma punktu skaitu.

Latvijas izlases sākumsastāvā šajā mačā atgriezās Rūdolfs Reingolcs, bet pirmoreiz tajā devās Kristaps Grabovskis un Danila Patijčuks.

Tieši Grabovskim mača astotajā minūtē bija pirmā vārtu gūšanas iespēja, kad mājiniekus glāba pašaizliedzīga cīņa par bumbu savā soda laukumā. Vēlāk sava komanda pēc paviršas spēles aizsardzībā izgājienā no vārtiem bija jāglābj Jānim Bekam, bet otrā laukuma galā labās pozīcijās nonāca Jegors Novikovs un Aleksejs Kudeļkins. Rezultātu 26. minūtē pēc stūra sitiena atklāja Oskars Vientiess, kurš pēc Grabovska centrējuma ar galvu raidīja bumbu tīklā un guva savus pirmos vārtus U-21 valstsvienībā.

Īpaši pamanāms bija Grabovskis, kurš vienā no epizodēm vēlreiz bija tuvu gūtiem vārtiem, bet 39. minūtē ar skaistu piespēli vārtu guvumam izvirzīja Robertu Meļķi. Pēc aktīva otrā puslaika sākuma Meļķis guva arī savus otros vārtus, 52. minūtē izmantojot pretinieku kļūdu un apzogot vārtsargu.

Mača turpinājumā labas iespējas gūt vārtus bija Grabovskim, Novikovam, Kasparam Anmanim un Patijčukam. Vārtus apdraudēja arī laukumā uz maiņu nākušie Gļebs Patika un Kristofers Rēķis, kā arī Oļģerds Raščevskis, tomēr par spīti viesu spiedienam rezultāts palika nemainīgs. Spēles izskaņā notika arī vārtsargu maiņa, Klāvam Betheram tiekot pie pirmā oficiālā mača U-21 izlasē.

Kvalifikācijas turnīru Latvijas izlase noslēdza ar 11 punktiem desmit spēlēs, kas ir labākais pēdējo gadu veikums. Deviņi punkti tika iekrāti 2017. gada čempionāta ciklā, bet 2011. gada čempionāta ciklā tika izcīnīti 13 punkti.

Abas komandas ar savstarpējo maču pērnajā jūnijā sāka kvalifikācijas turnīru, kad Jūrmalā pārāka ar 2:0 bija Latvijas izlase. Toreiz vārtus guva nu jau nacionālajā valstsvienībā esošais Dario Šits un Bruno Melnis.

Jau pirms šīs kārtas bija zināms, ka abas komandas ieņems vietas kopvērtējuma tabulas lejasgalā – Latvijas izlase ar 11 punktiem desmit mačos ierindojās piektajā pozīcijā, bet Sanmarīno, pie punktiem tā arī netiekot, palika sestajā vietā.

Pirmo vietu grupā ar 22 punktiem izcīnīja Itālija, Norvēģija un Īrija iekrāja pa 19 punktiem, bet Turcijas kontā bija 13 punkti.

Katras grupas uzvarētāji un trīs labākās otro vietu īpašnieces kvalificēsies finālturnīram, bet pārējās sešas otro vietu ieguvējas piedalīsies "Play-off" kārtā.

Galvenais treneris Aleksandrs Basovs uz izlasi bija izsaucis spēlētājus no astoņiem pašmāju klubiem, Itālijas, Igaunijas un Kipras.

Iepriekš jūnijā Latvijas U-21 izlase Igaunijā kļuva par Baltijas kausa ieguvēju, nosargājot 2022. gadā izcīnīto titulu. Septembrī Jūrmalā sekoja 0:1 zaudējums norvēģiem un 2:2 neizšķirts Dublinā pret īriem, bet šajā oktobra nometnē pirms pāris dienām Turcijā ar 0:3 tika atzīts laukuma saimnieku pārākums.