Latvijas futbola tiesnesis Vasilijs Mordatenko ar asistentu Andreju Zaharčukovu septembra beigās Šveices pilsētā Nionā, kur atrodas Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) galvenā mītne, veiksmīgi sasniedza savus mērķus un absolvēja UEFA CORE (Centre of Refereeing Eccellence - angļu val.) programmu, saņemot sertifikātu par kursa pabeigšanu.

UEFA CORE ir apmācību kurss, kur tiek sagatavoti valstu perspektīvākie tiesneši, dodot zināšanas fitnesa jomā, noteikumu pielietošanā spēles laikā (ieskaitot VAR) un psiholoģiskajās vērtībās - pašanalizē un motivācijā savu mērķu sasniegšanai. Programma sevī ietver teorētiskas un praktiskas nodarbības, kas balstītas uz spēles noteikumiem, fizisko normatīvu kārtošanu, kā arī angļu valodas eksāmenu.

Apmācības, kurās piedalījās tiesneši no vairākām Eiropas valstīm, Nionā notika divos posmos. Pirmais posms tika organizēts martā, bet otrais risinājās septembra izskaņā. Starp abiem posmiem nodarbības notika tālmācībā.

Mūsu tiesnešiem bija jākārto futbola noteikumu eksāmens, fiziskās sagatavotības testi, angļu valodas eksāmens, ka arī jāpiedalās praktiskajās un teorijas nodarbībās, ieskaitot VAR. Abi Latvijas pārstāvji izpildīja uzstādītos normatīvus, vēl jo vairāk – V. Mordatenko uzrādīja labāko rezultātu sprintos, veicot 30 metru skrējienu 5.02 sekundēs.

Ievadkursu martā, kā arī kursa otro daļu septembrī vadīja viens no vadošajiem tiesnešu instruktoriem Eiropā, Latvijas Futbola federācijas (LFF) Tiesnešu komitejas priekšsēdētājs Markuss Nobss. Savukārt pēdējā kursa dienā svarīgas prezentācijas sniedza polis Pāvels Gils (Pawel Gil) un itālis Roberto Rozeti (Roberto Rosetti). Poļu instruktors runāja par VAR un komunikācijas principiem ar komandu kapteiņiem, bet UEFA Tiesnešu komitejas priekšsēdētājs vēlreiz atgādināja klātesošajiem par stingro cīņu pret protestēšanu/neapmierinātību ar tiesnešu lēmumiem no spēlētāju un komandu oficiālo personu puses.

Par fiziskajiem treniņiem un to kontrolēšanu visa pavasara un vasaras garumā mūsu tiesnešiem bija atbildīgs UEFA fitnesa treneris Saško Daņevskis, savukārt Vasilija un Andreja izaugsmei visa kursa garumā līdzi sekoja mentori Sokols Jareci (Sokol Jareci) no Albānijas un Mauro Tonolīni (Mauro Tonolini) no Itālijas, kurš bija leģendārā Pjerluidži Kolinas asistents, daloties savā pieredzē un daudz dodot mūsu tiesnešu progresam.

"Liels paldies Latvijas Futbola federācijai un LFF Tiesnešu nodaļai par šo vienreizējo iespēju gūt fantastisku pieredzi un satikt lieliskus cilvēkus," noslēdz Latvijas pārstāvji.