Pēdējā 2025. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra mājas spēlē Latvijas U-21 izlase ceturtdien Jūrmalā ar rezultātu 0:1 (0:0) piekāpās Norvēģijai.

Pirmoreiz kopš pērnā jūnija Latvijas U-21 izlases sastāvā laukumā devās iepriekš ilgstoši savainotais Dario Šits. Ārpus pieteikuma šoreiz palika Raivo Stūriņš un Dāvis Mārcis Valmiers, Ralfs Maslovs spēli izlaida uzkrāto brīdinājumu dēļ, bet Danila Patijčuks savainojuma dēļ komandai šajā sasaukumā nepalīdzēs.

Spēles ievadā pie Jāņa Beka sargātajiem vārtiem izveidojās vairākas bīstamas epizodes, daļa no kurām aizsākās pašu laukuma saimnieku pieļautajās kļūdās saspēlē. Tiesa, Latvijas futbolisti regulāri centās spēlēt ar bumbu un lūkoja izvairīties no ātriem uzbrukumu risinājumiem. Pēcāk pretinieku vārtus izdevās apdraudēt gan Šitam, gan Kristeram Penkevicam, kurš aizvadīja savu pirmo spēli Eiropas čempionāta atlasē.

Ja pirmajā puslaika daļā laukuma saimniekiem izdevās pietuvoties pretinieku vārtiem, tad vēlāk jau visi spēki bija jāvelta aizsardzībai. Talkā nāca aktīvs un veiksmīgs presings, bet vairākās epizodēs uzdevumu augstumos bija Beks.

Otrā puslaika sākumā pēc cīņas par bumbu laba iespēja pavērās Šitam, kurš no soda laukuma robežas raidīja bumbu vārtiem pāri. Brīdi pēc tam neveiksmīgi savā soda laukumā ar roku nospēlēja Rūdolfs Reingolcs, un pretinieki piešķirto 11 metru soda sitienu pārliecinoši realizēja, izvirzoties vadībā.

Puslaika vidū laukumā devās Kristofers Rēķis un Kristaps Grabovskis, kuram arī šī kļuva par pirmo kvalifikācijas spēļu pieredzi šī vecuma izlasē, bet mazliet vēlāk savainojumā iedzīvojās Aleksejs Kudeļkins, kuru nomainīja izlases debitants Gļebs Mihaļcovs.

Lai arī Latvijas futbolisti pie bumbas netika bieži, ar savu aktīvo presingu laukumā tika uzturēta spriedze un nepiekāpīga cīņa. Ar vēl vienu bīstamu sitienu izcēlās Šits, tomēr pretinieki lielākoties laukumā notiekošo kontrolēja, turklāt viesi vairākas reizes bija tuvu otrajiem gūtajiem vārtiem. Pēdējās minūtēs debiju izlasē piedzīvoja Ivans Patrikejevs, bet Gļebs Patika iesaistījās savā pirmajā kvalifikācijas mačā.

Šajā sabraukumā Latvijas izlasei paredzēta vēl viena spēle – 10. septembrī Dublinā pret Īriju.

Pirmajā aplī izbraukumā pret norvēģiem mūsu komandai nācās samierināties ar 0:7 sakāvi, bet īriem Jelgavā tika zaudēts ar 1:2.

Norvēģija pašlaik atrodas apakšgrupas vadošajās pozīcijās, Īrija seko trešajā vietā, bet Latvija un Turcija izcīnījušas pa septiņiem punktiem.

Atlases sacensības Latvijas izlase noslēgs oktobra vidū ar izbraukuma spēlēm pret Turciju un Sanmarīno.

Katras grupas uzvarētāji un trīs labākās otro vietu īpašnieces kvalificēsies finālturnīram, bet pārējās sešas otro vietu ieguvējas piedalīsies "Play-off" kārtā.

Iepriekš jūnijā Latvijas U-21 izlase Igaunijā kļuva par Baltijas kausa ieguvēju, nosargājot 2022. gadā izcīnīto titulu.