Sieviešu futbolam Latvijā ir gaiša nākotne - "Es spēlēju futbolu, nāc arī Tu!". Tieši ar šādu vēstījumu trešdien, 17. jūnijā, Olainē tika aizvadīts Latvijas meiteņu futbola čempionāta otrais sabraukums U-14 vecumā grupā (2001./2002. dzimšanas gada meitenes). Līdz ar to ir noslēdzies šīs vecuma grupas čempionāta pirmais aplis.

Olaine jaunās futbolistes sagaidīja ar mainīgiem laikapstākļiem, esot gan saulei, gan lietum, bet līdzīgi arī laukumā valdīja dažāda veida emocijas - asaras, smaidi, uzvaras prieks, zaudējuma sarūgtinājums. Kopumā uz abiem laukumiem valdīja sportisks gars, katra komanda centās parādīt savu labāko sniegumu, tajā pašā laikā spēlējot prieka pēc un gūstot pozitīvas emocijas, jo katra spēlētāja atradās drošā un draudzīgā vidē.

 Sabraukuma video apskats

Šobrīd ar 16 punktiem kopvērtējuma līderpozīcijas ieņem Rēzeknes novada BJSS komanda, kas uzvarēja AFA Olaine/FK Iecava un Viļānu SS/Ludzas SS komandas attiecīgi ar rezultātu 1:0 un 2:0. Vienīgos punktus tā zaudēja pret Rīgas Futbola skolas komandu, spraigā un aizraujošā cīņā nospēlējot neizšķirti 2:2.

Tuvākie sekotāji ar 13 punktiem kopvērtējumā ir jau piemīnētā Rīgas Futbola skola, kas arī pieveica savus pretiniekus ar rezultātu 1:0 un 2:0 - attiecīgi Rēzeknes BJSS un FS Metta/OSC komandas. Ir vērts pieminēt, ka Rīgas Futbola skolas komandai ir palikusi vēl viena ārpuskārtas spēle pret SK Imanta/Talsu NSS, kas tiks aizvadīta īsi pēc Līgo svētkiem.

Trešajā pozīcijā šobrīd ierindojas SK Imanta/Talsu NSS ar 9 punktiem un vēl vienu spēli savā kalendārā. Tālāk seko AFA Olaine/FK Iecava apvienotā komanda ar 8 punktiem savā kontā, kā arī Viļānu SS/Ludzas SS ar 5 punktiem.

Šīs trīs komandas - SK Imanta/Talsu NSS, AFA Olaine/FK Iecava un Viļānu SS/Ludzas SS - ir lieliskais piemērs tam, ka sacensībās var piedalīties arī apvienotās komandas, kas spēlētāju deficīta dēļ nevar startēt patstāvīgi, bet spēļu prakses iegūšanai startē apvienojušās. Tas pierāda, ka galvenais ir kopīgs mērķis un mīlestība pret sieviešu futbolu.

Kopvērtējuma tabulu noslēdz Rēzeknes BJSS ar 4 punktiem un FS Metta/OSC komanda ar 1 punktu, bet, neskatoties uz to, FS Metta/OSC spēlētājas demonstrēja ļoti labu - ar pārdomātām kombinācijām un skaistām piespēlēm bagātu - futbolu, līdz galam cīnījās katrā spēlē un, kas pats galvenais, neskatoties uz neveiksmēm nobeiguma fāzē pie vārtiem, patiesi izbaudīja pavadīto laiku kaukumā un nebaidījās izradīt savas emocijas.

Sabraukuma laikā atslodzei un lai norimtu emocijas katrai dalībniecei tika pasniegtas Latvijas Futbola federācijas (LFF) sarūpētās balvas - futbola somas ar meiteņu futbola čempionāta logotipu. Papildus tam, lai veidotu sieviešu futbola kultūru un motivētu meitenes sekot līdzi futbola un it īpaši sieviešu futbola aktivitātēm un notikumiem gan Latvijā, gan pasaulē, tika aizvadīta viktorīna "Cik labi Tu pazīsti futbolu?" - īstai futbolistei vienlaikus ir labi jāmācās un jābūt informētai par sieviešu futbola notikumiem. Pēc viktorīnas katrai dalībniecei tika pasniegtas pārsteiguma balvas no organizatoriem.

LFF sieviešu attīstības speciāliste Ņina Travkina atzīst, ka, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, turnīra līmenis ir audzis. "Ir liels prieks un gandarījums vērot izaugsmi tām meitenēm, kuras esmu redzējusi pagājušajā gadā. Redzams, ka daži treneri ir ieguldījuši daudz darba meiteņu attīstībā, gan arī pašas meitenes cītīgi strādā kā treniņos, tā laukumā. Man ir liels prieks par to, jo nav lielāka gandarījuma par smaidīgu meiteņu seju redzēšanu un laukumā valdošās enerģijas izjušanu. Redzu, ka futbolā viņas tiešām iegūst prieku - ka atrodas šeit kopā ar savām draudzenēm.  Ar katru reizi pārliecinos vēl vairāk, ka sieviešu futbolam ir nākotne un arī mūsu meitenēm ir laba nākotnē tieši futbolā. Jau šobrīd var pamanīt ļoti talantīgas spēlētājas, kurām ir iespēja pēc dažiem gadiem pārstāvēt Latviju kādā no meiteņu izlasēm. Katrā meitene, kura šobrīd piedalās LFF organizētājās sacensībās, potenciāli ir izlases kandidāte. Katra meitene ir unikāla, jo viņa spēlē futbolu un dara to pārliecinoši labi.

Gribētu aicināt un uzrunāt vecākus - tos, kuri vēl šaubās - nebaidīties no stereotipiem un mierīgu sirdi atļaut meitenēm darīt to, kas viņām patīk un ļauj justies labi.  Jo futbolā ir tik daudz pievienotās vērtības. Es spēlēju futbolu - nāc arī Tu.

LFF izsaka lielu pateicību AFA Olaine kluba direktoram Aleksejam Gromovam un trenerim Jevgēņijam Mihalķovam par viesmīlību un otrā sabraukuma koordinēšanu.  Novēlam visām komandām saulainu vasaru, veiksmīgu un cītīgu treniņprocesu, neaizmirstot par sporta nometnēm un, protams, arī atpūtas laiku. Treneriem vēlam nezaudēt motivāciju darbā ar meitenēm, smelties jaunu iedvesmu un enerģiju un, galvenais, nekad neaizmirst, ka viss, kas tiek darīts, ir tikai un vienīgi tam, lai redzētu smaidu uz meiteņu lūpām. Tiekamies futbola laukumos jau augustā, kad Ludzā startēs meiteņu futbola čempionāta otrā apļa pirmais sabraukums!


Latvijas Futbola federācija