No 15. līdz 18. jūlijam Latvijas Speciālās olimpiādes (LSO) futbola komanda Zviedrijas pilsētā Gēteborgā piedalījās turnīrā "Gothia Special Olympics Trophy".

Komandas sastāvā bija sportisti no Sveķu pamatskolas (Kristaps Barovskis un Daniels Kalējs), Upesgrīvas pamatskolas (Mārtiņš Tomsons), Pamūšas pamatskolas (Jānis Poļakovs), Limbažu novada speciālās pamatskolas (Ārons Burkevičs), Tukuma novada pamatskolas "Spārni" (Tomass Kozulis un Aivis Štrodahs) un Speciālā sporta centra (Madars Šteinbergs). Treneri - Harijs Gulbis (Tukuma novada pamatskola "Spārni") un Aija Veispāle-Cīrule (Limbažu novada speciālā pamatskola), delegācijas vadītāja un fizioterapeite - Nadija Strazdiņa (Speciālais sporta centrs).

Turnīra ievadā futbolistu spēles prasmes vērtēja divizionēšanas jeb pārbaudes spēlēs, pēc kurām mūsu komanda iekļuva spēcīgākajā grupā. Pēcāk sekoja pirmie mači, kuros ar rezultātu 3:1 tika uzvarēta Itālijas SO komandu (divus vārtus guva Madars, vienus – Ārons) un ar 4:0 pārspēta Somijas SO vienība (divi vārtu guvumi Madaram, pa vieniem vārtiem guva Ārons un Aivis).

Sacensību turpinājumā Latvijas komanda uzvarēja arī Beļģijas SO futbolistus ar 4:2 (trīs vārtus guva Madars, vienus - Kristaps), bet grupas pēdējā spēle pret Dānijas parasporta komandu tika zaudēta ar rezultātu 1:3 (vārtus guva Ārons).

Latvijas pārstāvji tādējādi iekļuva turnīra finālā, kur vēlreiz pretiniekos bija Dānijas parasporta komanda. Pamatlaiks noslēdzās neizšķirti 1:1 (vārtus guva Kristaps), bet pēcspēles sitienos nācās samierināties ar zaudējumu, turnīrā izcīnot sudraba medaļas un kausu.


Treneris Harijs Gulbis ar komandas kapteini Madaru Šteinbergu (Speciālais sporta centrs)

"Turnīrs nebija viegls, spēlējām salijušos, slapjos dabīgā seguma laukumos. Neskatoties uz nelabvēlīgajiem laika apstākļiem, sportisti bija motivēti un pozitīvi noskaņoti cīnīties katrā spēlē. Spraigās un saspringtās cīņās vairāki mūsu komandas spēlētāji guva dažādas traumas," sacensību gaidu raksturo N. Strazdiņa.

Jau trešo gadu turnīram sagatavoties palīdz Latvijas Futbola federācija (LFF). Pirms šīm sacensībām katru gadu futbolistiem Staicelē notiek sporta un aktīvās atpūtas futbola nometne "Septiņi bruņurupuči", kuras dalībnieki ir no vairākiem novadiem. Nometnes laikā sportisti pilnveido gan savas spēles prasmes, gan sadraudzējas. Nometnes noslēgumā tiek izveidota LSO komanda, kas dodas uz turnīru Zviedrijā.

"Sadarbība ar Speciālo olimpiādi un LFF iesaiste šo futbolistu sagatavošanā, nodrošinot nometnes norisi, ir ļoti nozīmīga, lai īstenotu LFF misiju - apvienot, izglītot un iedvesmot cilvēkus visos futbola līmeņos, veidojot dinamisku futbola sabiedrību, kas veicina iekļaušanu, prasmju attīstību un kaisli pret spēli," izceļ LFF Sociālās atbildības speciāliste Alise Pētersone.

LSO zēnu komanda "Gothia Special Olympics Trophy" sacensībās piedalījās jau desmito reizi, šajā periodā četras reizes izcīnot pirmo vietu, bet pērn tajās piedalījās arī meiteņu komanda, ierindojoties trešajā vietā.

Materiāls tapis sadarbībā ar Latvijas delegācijas vadītāju Nadiju Strazdiņu.