Otrdien, 16. jūlijā, Latvijas Nacionālā sieviešu futbola izlase aizvadīs 2025. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēli pret Moldovu. Spēle notiks "Daugavas" stadionā Rīgā no pulksten 20.00. Latvijai vēl ir labas izredzes iegūt otro vietu grupā, kas teorētiski varētu dot ceļazīmi uz play-off kārtu, taču praktiski mūsu izlasei tā diemžēl ies secen.

Atgādinām, ka šajā kvalifikācijas ciklā Latvija divreiz atzina Slovēnijas pārākumu, ar 1:0 viesos uzveica Moldovu, nupat ar 2:1 izbraukumā pārspēja Ziemeļmaķedoniju, kam Latvijā piekāpās ar 3:4. Līdz ar to šobrīd piecās spēlēs mūsu komandai ir seši punkti, par vienu mazāk nekā Ziemeļmaķedonijai, bet otrdienas mačā pret Moldovu iespējams izcīnīt otro vietu grupā. Lai tas izdotos, mūsu komandai jāisteno kāds no šiem scenārijiem:

  • Latvija uzvar Moldovu un Ziemeļmaķedonija neuzvar Slovēniju;
  • Latvija spēlē neizšķirti ar Moldovu un Ziemeļmaķedonija zaudē Slovēnijai ar vairāk nekā sešiem vārtiem (vai ar tieši sešiem, ja Latvija neizšķirtā ar Moldovu gūst vismaz piecus vārtus).

Taču pat tad, ja iegūsim 2. vietu C2 grupā, Romāna Kvačova vadītā komanda vairs nevarēs iekļūt kvalifikācijas play-off kārtā.

2025. gada Eiropas čempionāta finālturnīram kopumā kvalificēsies 16 labākās kontinenta komandas. A līgas grupu pirmo divu vietu ieguvējas kvalificējas finālturnīram automātiski - tās ir astoņas komandas. Vieta finālturnīrā garantēta arī mājniecei Šveicei, tātad atliek vēl septiņas ceļazīmes. Un to ieguvējas noskaidrosies play-off kārtā šī gada beigās.

Visām C līgas grupu otro vietu ieguvējām ir teorētiskas iespējas iekļūt kvalifikācijas play-off. Šādas tiesības ir trim labākajām otro vietu ieguvējām no piecām grupām, bet Latvija diemžēl vairs nevar iekļūt starp tām.

Tā kā C līgā ir četras grupas pa četrām komandām un viena grupa ar tikai trim komandām, labāko otro vietu ieguvēju noteikšanā jāņem vērā papildus apstāklis. Proti, nosakot labākās 2. vietu ieguvējas, netiek ņemti vērā rezultāti pret grupu 4. vietu ieguvējām. Mūsu grupas gadījumā tas nozīmē, ka Latvijas rezultāti pret Moldovu netiks ņemti vērā. Pat tad, ja otrdienas vakarā Moldova "Daugavas" stadionā tiks uzveikta ar rezultātu 20:0, mūsu komandas rādītāji šajā salīdzinošajā faktorā paliks nemainīgi: trīs punkti un vārtu starpība -8. Un ar šiem rādītājiem mēs varam apsteigt tikai vēl vienas grupas otro vietu.

C3 grupā otro vietu iegūs Grieķija vai Melnkalne. Abām ir savstarpējā spēle pēdējā kārtā. Lai kā beigtos tas mačs, abām izlasēm ir labāki papildus rādītāji, ja atmet rezultātus pret C3 grupas pēdējo vietu Andoru.

  • Grieķija - 7 punkti, vārtu starpība +3 (5-2)
  • Melnkalne - 4 punkti, vārtu starpība +3 (8-5)

C5 grupā, kurā ir tikai trīs komandas un nevienas spēles rezultāts nav jāatmet, uz otro vietu pretendē Luksemburga un Igaunija. Arī te abas komandas aizvadīs savstarpējo spēli, un lai kā arī beigtos tā spēle, vismaz vienai no komandām būs vairāk punktu nekā Latvijai.

  • Luksemburga - 4 punkti, vārtu starpība -1 (4-5)
  • Igaunija - 1 punkts, vārtu starpība -3 (2-5)

C1 grupā uz otro vietu pirms pēdējās kārtas pretendē Gruzija un Lietuva, un atkal jau abām ir savstarpējā spēle. Ja šī spēle otrdienas vakarā beigsies neizšķirti, tad šīs grupas otro vietu Latvija apsteigtu, jo šobrīd abām ir sliktāki papildrādītāji.

  • Gruzija - 1 punkts, vārtu starpība -5 (2-7)
  • Lietuva - 1 punktus, vārtu starpība -6 (2-8)

Bet vissarežģītākā situācija ir C4 grupā, kurā trīs komandas pretendē uz 2. vietu, turklāt nav zināms, kura no šīm trim komandām paliks pēdējā vietā. Līdz ar to nav zināms, kuras komandas rezultātus neņemt vērā. Taču, lai kā kombinētu, arī šajā grupā otrās vietas ieguvējas papildrādītāji būs labāki nekā Latvijai. Ja bulgārietes uzveic Kazahstānu un atstāj to pēdējā vietā, tad Bulgārijai ir 3 punkti un vārtu starpība -2 (3-5). Ja Armēnija sarūpē sensāciju un nospēlē neizšķirti ar Rumāniju, tad armēnietēm ir tie paši 3 punkti ar vārtu starpību -7 (3-10) jeb par vienu bumbu labāk nekā Latvijai.

Līdz ar to starp piecām grupām ir tikai viena, kuras otro vietu Latvija vēl var apsteigt. Un ar to nepietiks play-off ceļazīmes iegūšanai.