Latvijas Nacionālā sieviešu futbola izlase piektdien 2025. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlē izbraukumā ar 2:1 uzveica Ziemeļmaķedoniju. Latvijas izlases labā vārtus guva Anastasija Poļuhoviča un Olga Ševcova. Jau otrdien, 16. jūlijā, Latvija "Daugavas" stadionā Rīgā pulksten 20 aizvadīs grupas pēdējo spēli pret Moldovu.

Turnīra līdzšinējās spēlēs Latvija divreiz atzina Slovēnijas pārākumu, vienreiz ar 3:4 piekāpās Ziemeļmaķedonijai, kā arī ar 1:0 uzveica Moldovu izbraukumā.

Galvenais treneris Romāns Kvačovs pirms jūlija spēlēm sastāvā iekļāva piecu vietējo klubu spēlētājas, kā arī futbolistes no ASV, Islandes un Polijas. Šajā sasaukumā kopā ar komandu atkal ir vienas no vadošajām izlases spēlētājām Olga Ševcova un Sandra Voitāne, kuras iepriekšējās spēlēs maija un jūnija mijā tai nevarēja palīdzēt. Tāpat atpakaļ ierindā ir Anna Flakse un Anna Marija Valaka, kā arī Sofija Gergeležiu, kura izlases sastāvā laukumā nav devusies kopš 2022. gada oktobra. Dažādu iemeslu dēļ šoreiz komandai nepalīdz Enija Anna Vaivode, Anna Kristīne Gornela un Amēlija Lipšāne.

No spēlētājām, kas atgriezās komandas rīcībā, Ševcova, Voitāne un Valaka uzreiz nopelnīja vietu sākumsastāvā. Pirmajā puslaikā abas komandas spēlēja līdzvērtīgi ar nelielu pārsvaru mājiniecēm, taču allaž vietā bija mūsu vārtsardze Sofja Ņesterova, kura vairākkārt glāba komandu no vārtu zaudējuma. Pašā pirmā puslaika beigās pēc standartsituācijas pretinieču soda laukumā visacīgākā bija Anastasija Poļuhoviča, kura raidīja bumbu Ziemeļmaķedonijas vārtu tālajā stūrī - 0:1, puslaiku pārtraukumā ejot.

Uzreiz pēc spēles atsākšanās Ziemeļmaķedonija aktīvi meklēja iespējas atjaunot līdzsvaru uz tablo, bet Latvija atbildēja ar bīstamiem pretuzbrukumiem. Tomēr pakāpeniski Latvija pārņēma iniciatīvu. Ap 80. minūti Diāna Suvitra izgāja viens pret vienu ar pretinieču vārtsardzi, Latvijas futbolistes sitiens tika atvairīts, bet atkārtotais sitiens Viktorijas Zaičikovas izpildījumā nebija precīzs. Vēl piecas minūtes vēlāk Ševcova izveda Zaičikova uz pilnīgi brīvu sitienu uz vārtiem no desmit metru attāluma, bet arī šoreiz Latvijas futboliste bumbu sita secen vārtiem.

Otrā puslaika kompensācijas laikā Ziemeļmaķedonija ar precīzu tālsitienu tomēr panāca izlīdzinājumu - 1:1. Taču dažas minūtes vēlāk Ševcova ar vienu māņkustību apspēlēja divas pretinieces un ar spēcīgu sitienu tuvējā stūrī izrāva Latvijai laimīgu uzvaru ar 2:1.

Pirms grupas pēdējās kārtas spēlēm Slovēnija ir garantējusi sev pirmo vietu, Ziemeļmaķedonija ar septiņiem punktiem ir otrā, bet Latvija ar sešiem punktiem ir trešajā vietā. Pēdējā kārtā Ziemeļmaķedonija spēlēs ar Slovēniju, kam pirmajā mačā zaudēja ar 0:5, bet Latvija uzņems Moldovu, ko uzvarējusi divreiz no trim mačiem pēdējā gada laikā.

Latvijas izlase kvalifikācijas turnīru aizvada C līgā. Pie automātiskas vietas finālturnīrā, kas risināsies Šveicē, tiks katras A līgas apakšgrupas pirmo divu pozīciju ieguvējas. Pārējo septiņu ceļazīmju liktenis izšķirsies divās "Play-off" kārtās, kas notiks no oktobra līdz decembrim. No C līgas "Play-off" posmam kvalificēsies piecu apakšgrupu uzvarētājas un trīs labākās no otro pozīciju ieguvējām.

Līdztekus tam C līgas komandas cīnās par iespēju pakāpties uz B līgu nākamajam UEFA Nāciju līgas un kvalifikācijas ciklam. Šādu paaugstinājumu iegūs katras C līgas apakšgrupas uzvarētāja.

Kā ziņots, kvalifikācijas turnīrs tiek organizēts saskaņā ar komandu veikumu UEFA Nāciju līgas turnīrā, dalībniecēm esot sadalītām A, B un C līgās. Latvijas izlase savā UEFA Nāciju līgas debijas sezonā sacentās C līgā un tika līdz pārspēlēm par pakāpšanos līgu augstāk, tomēr tajās atzina Slovākijas pārākumu un līdz ar to palika C līgā.