Baltijas kausa izcīņas pusfināla spēlē Latvijas nacionālā izlase sestdien Liepājā par spīti teritoriālajam pārsvaram ar rezultātu 0:2 (0:0) bija spiesta piekāpties Lietuvai. Otrdien Latvijas komanda aizvadīs maču par trešo vietu turnīrā.

Latvijas izlases sākumsastāvā vietu izpelnījās debitants Lūkass Vapne, bet Dmitrijs Zelenkovs savā piektajā mačā valstsvienības rindās pirmoreiz tika pie iespējas cīņu uzsākt starta vienpadsmitniekā.

Abām komandām principiālais duelis sākās enerģiski un ar asām divcīņām. Pirmo iespēju septītajā minūtē izveidoja lietuvieši, kad izgājienā laicīgi devās Rihards Matrevics un briesmas likvidēja. Biežāk pretinieku soda laukuma tuvumā gan uzturējās Latvijas izlase, tomēr tālāk par vairākiem asiem centrējumiem komanda netika. Pēc vienas no šādām epizodēm bumba pat pabija vārtos, tomēr tiesnesis fiksēja aizmuguri.

Pēc divām saspringtākām epizodēm Latvijas izlases soda laukumā tuvu gūtiem vārtiem bija Vapne, kurš pēc kārtējā mājinieku stūra sitiena spēcīgi raidīja bumbu mazliet pāri mērķim. Pēc ilgāka perioda bez vārtu gūšanas iespējām 37. minūtē vēlreiz uzmanības centrā bija Vapne, šoreiz no tuvākas distances ar kreiso kāju sitot virsū vārtsargam.

Puslaika izskaņā lietuviešu ātrajā pretuzbrukumā sava komanda bija jāglābj Matrevicam, bet otrā puslaika pirmajās minūtēs pēc stūra sitiena mājinieki nonāca iedzinējos, kad laukuma stūrī apzagts tika Andrejs Cigaņiks. Vārtu priekšā pēc centrējuma pirmais pie bumbas bija Armands Kučis.

Spēles turpinājumā Latvijas izlasei joprojām piederēja teritoriālais pārsvars, tomēr bīstamas epizodes pie vārtiem nesekoja. Mača 63. minūtē laukumā tika sūtīti Mārtiņš Ķigurs, Renārs Varslavāns un Emīls Birka, kuram tā bija debija valstsvienībā. Mājinieki ar bumbu centās darboties pacietīgi, bet aizsardzībā bieži piekopa augstu un aktīvu presingu. Vienā no šādām epizodēm acīgāki izrādījās lietuvieši, noorganizējot asu pretuzbrukumu, kuru ar spēcīgu un precīzu sitienu noslēdza Artūrs Dolžnikovs.

Spēles 74. minūtē cīņā iesaistījās Marko Regža, bet desmit minūtes vēlāk – Dāvis Ikaunieks un Alvis Jaunzems. Vārtu gūšanas iespēja atnāca 88. minūtē pēc Varslavāna reida un Dmitrija Zelenkova neprecīzā raidījuma, bet kompensācijas laika pašā sākumā garām mērķim sita Regža. Pēcāk soda laukumā ierāvās Ķigurs un neprecīzi pa vārtiem sita Kristers Tobers.

Otrā pusfināla pārī sestdien Igaunija samēros spēkus ar Fēru salām. Ja mačā par trešo vietu Latvijai pretiniekos būs Fēru salas, spēle notiks 11. jūnijā Liepājā, bet pret Igauniju mačs notiktu Tallinā.

Līdzīgā formātā Baltijas kauss tika organizēts arī iepriekšējo reizi 2022. gada novembrī, kad pusfinālā Latvijas izlase pēcspēles sitienos pārspēja Igauniju, bet finālā arīdzan pēcspēles sitienos atzina dalībai sacensībās pieaicinātās Islandes pārākumu. Latvija gan ir pašreizējā Baltijas kausa trofejas glabātāja.

Baltijas kauss ir senākais aizvien aktīvais izlašu futbola turnīrs pasaulē. Pirmoreiz Baltijas kauss tika izspēlēts 1928. gadā.

Iepriekšējo reizi Latvijas izlase Liepājā spēlēja 2016. gadā, kad Baltijas kausa ietvaros ar 2:1 uzveikta Lietuva.

Šī bija pirmā Latvijas izlases mājas spēle jaunā galvenā trenera Paolo Nikolato vadībā. Viņa pirmajās spēlēs martā Latvija nospēlēja neizšķirti 1:1 ar Kipru un ar Lihtenšteinu.

Nākamā treniņnometne Latvijas izlasei būs septembrī, kad ar izbraukuma maču Armēnijā un mājas spēli pret Fēru salām tiks uzsākts UEFA Nāciju līgas turnīrs. Latvija pirmo reizi vēsturē spēlēs UEFA Nāciju C līgā, šīs tiesības iegūstot ar uzvaru D līgā 2022. gadā.