Latvijas nacionālā sieviešu izlase piektdien izbraukumā tikās ar savas 2025. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra apakšgrupas līdervienību Slovēniju, piedzīvojot zaudējumu ar rezultātu 0:6 (0:1).

Latvijas izlases vārtu drošība šoreiz tika uzticēta Sofjai Ņesterovai, bet līdzās komandas kapteinei Anastasijai Ročānei aizsardzības centrā savu trešo spēli valstsvienībā aizvadīja Aleksandra Sofija Mairna. Komandai šoreiz nevarēja palīdzēt ierastais centra pussardžu duets Anna Kristīne Gornela un Anna Marija Valaka, kuru vietā laukuma vidū darbojās Viktorija Zaičikova un arīdzan trešo spēli izlasē aizvadījusī Taisija Smirnova. Pirmoreiz karjerā valstsvienības sākumsastāvā devās Amēlija Lipšāne.

Saistībā ar spēcīgām lietusgāzēm spēles sākums aizkavējās par vairāk nekā stundu. Jau trešajā minūtē mājinieces izveidoja divas vārtu gūšanas iespējas – vispirms komandu glāba vārtu stabs, bet vēlāk vietā bija Ņesterova. Desmitajā minūtē no tālas distances pretinieču vārtsardzi gandrīz pārsteidza Ročāne, bet turpinājumā pārsvars atkal bija Slovēnijas spēlētāju pusē. Latvijas izlase ilgstoši ar saviem pienākumiem aizsardzībā galā tika pārliecinoši, tomēr 32. minūtē pēc stūra sitiena un neliela haosa vārtu priekšā mājinieces vadībā izvirzīja Sāra Agreža.

Puslaika izskaņā Slovēnijas futbolistēm bija vairākas lieliskas vārtu gūšanas iespējas, tomēr pretinieču neprecizitātes, pašaizliedzīgais sniegums pašu izpildījumā un Ņesterovas glābiņi atpūtā ļāva doties pie cerīga rezultāta.

Otro puslaiku mūsu komanda sāka ar spēlētāju maiņu, Lipšāni nomainot Katrīnai Daņilovai. Par spīti tam, ka Latvijas izlase neļāva pretiniecēm izveidot vārtu gūšanas iespējas, 57. minūtē pēc vēl viena stūra sitiena un cīņas par bumbu Lana Goloba dubultoja savas komandas pārsvaru.

Mača 67. minūtē cīņā iesaistījās Anastasija Čemirtāne, bet dažas minūtes vēlāk pēc centrējuma un Špelas Kolblas sitiena ar galvu rezultāts kļuva 3:0 Slovēnijas izlases labā. Latvijas pārstāvju spēki pretoties sāncensēm šķietami bija galā, un vēl pēc piecām minūtēm, izmantojot veiksmīgu rikošetu, ceturtos vārtus guva Ņina Kajzba. Uzreiz pēc tam laukumā tika sūtīta Selga Penelope Vitmore, bet mazliet vēlāk vairāku atkārtotu sitienu rezultātā vārtus guva arī Kaja Korošeca.

Cīņas beigās spēles laiks tika dots arī Signijai Šenbergai, bet pēdējā minūtē pēc vēl vienas abu komandu pašaizliedzīgas cīņas par bumbu vārtu priekšā gala rezultātu panāca Lara Prašnikara.

Ar šo spēli Latvijas izlase noslēdza sacensību pirmo apli, bet otro tā sāks jau 4. jūnijā ar maču pret šo pašu pretinieci Jūrmalas pilsētas stadionā "Sloka". Spēles sākums plkst. 18:00, ieeja skatītājiem bez maksas.

Kvalifikācijas turnīrs sākās aprīlī, kad Latvijas pārstāves savā laukumā ar 3:4 piekāpās Ziemeļmaķedonijai, bet vēlāk ar 1:0 izbraukumā uzvarēja Moldovu. Tikmēr slovēnietes kā vienīgās apakšgrupā bija iekrājušas divas uzvaras – 2:0 mājās pret Moldovu un 5:0 izbraukumā pret Ziemeļmaķedoniju.

Abas izlases savā starpā oficiālās spēlēs līdz šim nebija tikušās.

Latvijas izlase kvalifikācijas turnīru aizvada C līgā. Pie automātiskas vietas finālturnīrā, kas risināsies Šveicē, tiks katras A līgas apakšgrupas pirmo divu pozīciju ieguvējas. Pārējo septiņu ceļazīmju liktenis izšķirsies divās "Play-off" kārtās, kas notiks no oktobra līdz decembrim. No C līgas "Play-off" posmam kvalificēsies piecu apakšgrupu uzvarētājas un trīs labākās no otro pozīciju ieguvējām.

Līdztekus tam C līgas komandas cīnās par iespēju pakāpties uz B līgu nākamajam UEFA Nāciju līgas un kvalifikācijas ciklam. Šādu paaugstinājumu iegūs katras C līgas apakšgrupas uzvarētāja.

Kvalifikācijas turnīru mūsu komanda noslēgs jūlija vidū ar izbraukumu Ziemeļmaķedonijā un mājas spēli pret Moldovu.

Kā ziņots, kvalifikācijas turnīrs tiek organizēts saskaņā ar komandu veikumu UEFA Nāciju līgas turnīrā, dalībniecēm esot sadalītām A, B un C līgās. Latvijas izlase savā UEFA Nāciju līgas debijas sezonā sacentās C līgā un tika līdz pārspēlēm par pakāpšanos līgu augstāk, tomēr tajās atzina Slovākijas pārākumu un līdz ar to palika C līgā.