Latvijas Futbola federācijas (LFF) Tiesnešu nodaļas skaidrojums par VAR pārbaudes epizodi 18. aprīļa "Tonybet" Virslīgas spēlē Grobiņas SC/LFS – FK "Liepāja".

Ņemot vērā spēles rezonansi, plašās diskusijas un epizodes neviennozīmīgo raksturu, LFF Tiesnešu nodaļa izņēmuma kārtā piedāvā epizodes skaidrojumu ātrāk par ierasto ikmēneša apkopojumu.


(Epizodes sākums 3:24)

FK "Liepāja" komandas uzbrucējs pirmais liek savu kāju zemē spēles attālumā no bumbas. Šādā veidā viņš pārņem bumbu savā kontrolē, nosedzot to ar savu korpusu. Viņš paspēja to izdarīt, un, sākot ar šo momentu, aizsargs uzņemas risku par savām darbībām, būdams aiz uzbrucēja. Aizsargs nepaspēja pie bumbas un ietriecās ar savu ceļgalu pretinieka kājā, pārkāpjot noteikumus.

VAR pareizi rekomendēja tiesnesim epizodes pārskatīšanu laukumā, lai tiesnesis vēlreiz izanalizētu situāciju pie monitora un pieņemtu lēmumu nozīmēt 11 metru soda sitienu. Tomēr tiesnesis pārskatīšanas laikā apstiprināja viņa redzēto laukumā, pamatojot savu lēmumu nenozīmēt 11 metru soda sitienu ar to, ka uzbrucējs, liekot savu kāju pie bumbas, pats izprovocēja aizsargu uz kontaktu.

Šāda epizodes interpretēšana ir nepareiza, līdz ar ko tiesnesis kļūdaini ļāva spēlei turpināties, nenozīmējot 11 metru soda sitienu.