Latvijas nacionālā sieviešu izlase otrdien izbraukumā 2025. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra otrajā spēlē ar rezultātu 1:0 (0:0) pārspēja Moldovu un izcīnīja savu pirmo uzvaru sacensībās.

Vienīgā izmaiņa Latvijas izlases sākumsastāvā salīdzinājumā ar iepriekšējo maču bija vārtsardzes pozīcijā – pie vietas vārtos tika Enija Anna Vaivode, kura aizstāja iepriekšējās trīs spēles aizvadījušo Sofju Ņesterovu.

Abas komandas spēles ievadā centās veidot pacietīgu saspēli, bet pirmā vārtu gūšanas iespēja 16. minūtē pavērās Latvijai, kad pēc Olgas Ševcovas izpildītā centrējuma no lieliskas pozīcijas garām mērķim sita Viktorija Zaičikova. Vēlāk iniciatīva pārgāja laukuma saimnieču pusē, tomēr Latvijas futbolistes prata to apslāpēt un sitienus pa saviem vārtiem nepieļāva. Mača 24. minūtē pēc vārtsardzes kļūdas iespēja pavērās Anastasijai Poļuhovičai, bet brīdi vēlāk garām vārtiem no distances sita Anna Kristīne Gornela.

Puslaika izskaņā biežāk pretinieču soda laukumam bija Latvija. Ar vēl vienu sitienu atzīmējās Zaičikova un no tāluma laimi izmēģināja Anna Marija Valaka, atpūtā komandām dodoties pēc kopumā vienlīdzīgā cīņā aizvadīta puslaika, lai arī mājinieces pirmajās 45 minūtēs pa Vaivodes sargātajiem vārtiem izdarīja tikai vienu sitienu.

Latvijas valstsvienība maču atsāka ļoti apņēmīgi, jau pirmajā minūtē labā pozīcijā izvirzot Poļuhoviču, bet vēl pēc brīža ar bīstamu tālsitienu izceļoties Sandrai Voitānei. Mača 55. minūtē pēc Ševcovas izpildītā stūra sitiena Zaičikova ar galvu sita bumbu pret vārtu pārliktni, bet minūti vēlāk mājinieces ātrajā pretuzbrukumā lika nodrebēt Latvijas komandas vārtu stabam. Pēc sekojušā stūra sitiena Voitāne izsita bumbu no Vaivodes sargāto vārtu līnijas.

Neskatoties uz pretinieču sasparošanos uzbrukumā, spēles 63. minūtē Latvijas izlase ieguva vadību, kad pēc Karlīnas Miksones centrējuma moldāvietes neveiksmīgi raidīja bumbu savos vārtos. Pēc šī pavērsiena spēle turpinājās ar Moldovas komandas pārsvaru, tomēr bez izteiktām vārtu gūšanas iespējām. Vaivode 88. minūtē pārliecinoši tvēra sitienu no soda laukuma robežas, bet kompensācijas laikā viņa precīzi spēlēja bīstamā izgājienā.

Pret Moldovu mūsu komanda spēlēja arī pērn Nāciju līgā, mājās uzvarot ar 5:0, bet viesos cīnoties neizšķirti 3:3.

Iepriekš turnīra pirmajā kārtā piektdien Latvijas izlase savā laukumā dramatiskā cīņā ar 3:4 atzina Ziemeļmaķedonijas pārākumu, bet Moldova izbraukumā ar 0:2 zaudēja Slovēnijai. Citā otrās kārtas cīņā otrdien slovēnietes viesos ar 5:0 sagrāva Ziemeļmaķedoniju.

Galvenais treneris Romāns Kvačovs šajā sasaukumā sastāvā bija iekļāvis spēlētājas no pieciem pašmāju klubiem, Austrijas, Islandes, Turcijas un Polijas.

Nākamās turnīra spēles mūsu komanda aizvadīs maija un jūnija mijā pret Slovēniju – vispirms izbraukumā, bet dažas dienas vēlāk arī savā laukumā.

Kvalifikācijas turnīru divos apļos Latvijas valstsvienība aizvada C līgā. Pie automātiskas vietas finālturnīrā, kas risināsies Šveicē, tiks katras A līgas apakšgrupas pirmo divu pozīciju ieguvējas. Pārējo septiņu ceļazīmju liktenis izšķirsies divās "Play-off" kārtās, kas notiks no oktobra līdz decembrim. No C līgas "Play-off" posmam kvalificēsies piecu apakšgrupu uzvarētājas un trīs labākās no otro pozīciju ieguvējām.

Līdztekus tam C līgas komandas cīnās par iespēju pakāpties uz B līgu nākamajam UEFA Nāciju līgas un kvalifikācijas ciklam. Šādu paaugstinājumu iegūs katras C līgas apakšgrupas uzvarētāja.

Kā ziņots, kvalifikācijas turnīrs tiek organizēts saskaņā ar komandu veikumu UEFA Nāciju līgas turnīrā, dalībniecēm esot sadalītām A, B un C līgās. Latvijas izlase savā UEFA Nāciju līgas debijas sezonā sacentās C līgā un tika līdz pārspēlēm par pakāpšanos līgu augstāk, tomēr tajās atzina Slovākijas pārākumu un līdz ar to palika C līgā.