Noslēdzošajā un izšķirošajā 2024. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra B līgas otrās kārtas mačā Latvijas WU-19 sieviešu izlase otrdien Rīgā ar rezultātu 4:0 (4:0) uzvarēja Azerbaidžānu un ierindojās savas apakšgrupas otrajā pozīcijā. Latvija ir starp pretendentēm uz labāko no otro pozīciju ieguvējām, kas iegūs ceļazīmi uz nākamā atlases cikla A līgu.

Līdz ar to gan WU-17, gan WU-19 izlases Eiropas čempionāta atlases otrās kārtas turnīrus šogad noslēgušas ar divām uzvarām trīs spēlēs.

Latvijas izlases sākumsastāvā tika veiktas divas izmaiņas, pirmoreiz turnīrā starta vienpadsmitniekā dodoties vārtsardzei Madarai Matrevicai un pussardzei Alisei Gindrai.

Spēli mūsu komanda sāka pārliecinoši, iegūstot teritoriālo pārsvaru un jau pēc četrām minūtēm izvirzoties vadībā, kad ar skaistu sitienu no distances savus pirmos vārtus turnīrā guva Nikola Preijere. Arī turpinājumā spēle ritēja ar laukuma saimnieču pārsvaru, kas 32. minūtē nesa arī otros vārtus – Alīnas Ansones nopelnīto 11 metru soda sitienu realizēja kapteine Amēlija Lipšāne un guva savus trešos vārtus sacensībās. Pēc pāris minūtēm savus pirmos vārtus guva arī pati Ansone, nepiesegta noslēdzot centrējumu no stūra sitiena.

Teicamo pirmo puslaiku ar saviem pirmajiem vārtiem jau kompensācijas laikā noslēdza Marina Teļukeviča, kura realizēja Santas Sanijas Vuškānes nopelnīto pendeli.

Otrajā puslaikā spēles ritējums bija nemainīgs – Latvijas izlase kontrolēja bumbu un regulāri pietuvojās pretinieču soda laukumam, bet Azerbaidžānas futbolistes draudus Matrevicas sargātajiem vārtiem neradīja. Pirmo sitienu pa vārtiem pretinieces izpildīja 83. minūtē, kad Matrevica tvēra bumbu pēc spēcīga soda sitiena. Rezultāts otrajās 45 minūtēs gan vairs nemainījās.

Iepriekš Rīgā un Salaspilī notikušajā turnīrā Latvijas izlase ar 1:4 zaudēja Bulgārijai un ar 5:1 apspēlēja pērn A līgā vietu zaudējušo Melnkalni. Azerbaidžānas jaunietes iepriekš ar 0:4 zaudēja Melnkalnei un ar 0:1 atzina Bulgārijas pārākumu. Citā trešās kārtas spēlē otrdien bulgārietes atspēlējās pret Melnkalni un uzvarēja ar 2:1.

Otrās kārtas B līgā notiek cīņa par iekļūšanu A līgā nākamajam kvalifikācijas ciklam. Pie šādas iespējas tiek apakšgrupu uzvarētājas un viena no otro pozīciju īpašniecēm ar labākajiem rādītājiem pret savas grupas pirmo un trešo vietu ieguvējām.

Kopvērtējumā Bulgārija izcīnīja pirmo vietu ar maksimāli iespējamajiem deviņiem punktiem, Latvijai seši punkti un otrā pozīcija, Melnkalne ar trim punktiem bija trešā, bet Azerbaidžāna pie punktiem netika, noslēdzot kopvērtējuma tabulu.

Latvijas WU-19 izlase B līgas pirmās kārtas turnīrā pērn oktobrī Bulgārijā iekrāja pa punktam pret mājiniecēm un Gruziju, ieņemot trešo vietu un netiekot uz A līgu, kur otrajā kārtā tiek dalītas ceļazīmes uz finālturnīru. Tas jūlijā notiks Lietuvā.

Galvenās treneres Lienes Vācietes vadībā turnīrā Latviju pārstāvēja septiņu vietējo, kā arī Itālijas un Anglijas klubu futbolistes.