Neticami spraigā un emocijām nokaitētā gaisotnē aizvadītajā svētdienā Rīgas 49. vidusskolas sporta zālē norisinājās Rīgas Futbola federācijas (RFF), Futbola Turnīru asociācijas (FTA) un Latvijas Futbola federācijas (LFF) organizētā 2023./2024. gada Latvijas veterānu (40+) čempionāta finālturnīrs telpu futbolā, pēc kura zelta godalgas sacensību kopvērtējumā izcīnīja "DSV Latvia" vienība, savukārt Cerību kausu ieguva "Sportima FC" telpu futbolisti.

Kā vēstīts, pēc iepriekšējā jeb trešā sabraukuma noskaidrojās visi sacensību finālisti, spēcīgākajā jeb A grupā spēkojoties "DSV Latvia", FK 02, ASK "Kadaga", "Jūrmala" un Aizkraukles SAMGUS vienībām, bet B apakšgrupā attiecīgi "Sportima FC", FK "Viesulis", Ludzas "Latgols", "Sigulda" un "Ķekavas novads" komandām. Izšķirošajā turnīra stadijā abu grupu komandas ņēma līdzi kvalifikācijas sabraukumos iekrātos kopvērtējuma punktus.

Veterānu čempionāta A grupā svētdien spriedze sacensību dalībniekus un līdzjutējus turēja saspringumā līdz pat pašai turnīra izskaņai. Par to uzskatāmi liecina arī maču protokoli – puse no desmit cīņām noslēdzās neizšķirti, bet no atlikušajām piecām tikai divās kāda komanda spēja savu pārākumu apliecināt ar vairāk nekā divu vārtu handikapu.

Par apakšgrupas uzvarētāju un tādējādi arī zelta godalgu ieguvēju kopvērtējumā kļuva "DSV Latvia", kas četros mačos iekrāja astoņus punktus, bet galīgajā vērtējumā – 25. Tomēr intriģējošākie turnīra notikumi risinājās noslēdzošajā cīņā - duelī starp SAMGUS un "Jūrmala" vienībām. Lai iegūtu pirmo vietu grupā, finišētu pirms "DSV Latvia" (abām komandām tad būtu vienāds punktu skaits, bet labāka vārtu attiecība aizkraukliešiem) un kopvērtējumā ierindotos sudraba pozīcijā, SAMGUS komandai bija nepieciešams panākums ar vismaz četru vārtu starpību. Turklāt, kas pats interesantākais, zaudējums mačā pret jūrmalniekiem dotu iespējas SAMGUS kopvērtējumā iegūt trešo vietu, jo tad vienāds punktu skaits (4) būtu ASK "Kadaga", FK 02 un "Jūrmala", bet savstarpējo spēļu bilances dēļ vietu zemāk ieņemtu ASK "Kadaga", tādējādi galīgajā vērtējumā paliekot ārpus pirmā trijnieka.

Neraugoties uz dažādajiem iespējamajiem scenārijiem, Aizkraukles komanda devās laukumā ar pilnu apņēmību gūt nepieciešamo uzvaru ar četru vārtu pārsvaru, spēja gūt trīs, bet pašā cīņas izskaņā neizmantoja ideālu izdevību ceturtajiem, tādējādi pēc 3:0 uzvaras iegūstot otro vietu A grupā, bet ceturto čempionāta kopvērtējumā (17 sakrāti punkti). Kopvērtējuma otrajā vietā tādējādi ASK "Kadaga" (18), trešajā FK 02 (18), bet piektajā jūrmalnieki (13).

Tikmēr finālturnīra B grupā, kā minēts, uzvaru posmā un arī Cerību kausu kopvērtējumā ieguva "Sportima FC" (16), atstājot aiz sevis FK "Viesulis" (16) un "Latgols" (11), bet divās noslēdzošajā vietās ierindojoties attiecīgi "Sigulda" (7) un "Ķekavas novads" (4) komandām.

Uzreiz pēc noslēdzošajām spēlēm risinājās svinīgā laureātu sveikšana, laureātiem saņemot kausus un medaļas, bet piemiņas balvu – katrai no dalībniecēm. Sumināti tika arī čempionāta labākie individuālajās nominācijās – kā vērtīgākais spēlētājs tika atzīts čempionu pārstāvis Vitālijs Laužels, par labāko vārtsargu organizatori atzina viņa komandas biedru Alekseju Pavlovu, savukārt prasmīgākā menedžera gods tika Artjomam Ignatjevam (SAMGUS). Sacensību rezultatīvāko spēlētāju saraksta priekšgalā finišēja Guntis Gabrāns (ASK "Kadaga"), sarūgtinot sāncenšu vārtsargus 16 reizes.

Informāciju sagatavoja:
Rīgas Futbola federācija