Otrajā 2024. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra Elites kārtas spēlē Latvijas U-19 jauniešu izlase sestdien Ziemeļmaķedonijā ar rezultātu 0:3 (0:1) zaudēja Ukrainai.

Pēc turnīra pirmās spēles Latvijas izlases sākumsastāvā notika viena izmaiņa – iekrāto brīdinājumu dēļ mačs bija jāizlaiž Kevinam Cēsniekam, kura vietā cīņā devās Ivans Smirnovs.

Saspringtā cīņā pirmie vārtu gūšanas iespēju 18. minūtē izveidoja Latvijas futbolisti, kad pēc bumbas atņemšanas izgājienā tika izvirzīts Emīls Evelons. Viņa raidījumu atsita vārtsargs, bet atkārtotu mēģinājumu Roberts Bočs raidīja vārtiem pāri. Pēcāk vairāki bīstami uzbrukumi izdevās Ukrainas pārstāvjiem, liekot spēlē iesaistīties arī mūsu vārtsargam Leonardam Čeveram.

Iniciatīvai pārejot Ukrainas izlases pusē, pretinieki 34. minūtē izvirzījās vadībā, kad pēc individuālā reida precīzi no soda laukuma robežas sita Matvijs Ponomarenko. Pēc šī pavērsiena palielinājās Latvijas izlases uzbrukumu jauda - vārtus centās apdraudēt Alans Kangars, Evelons un Kristofers Jamonts, tomēr rezultāts palika nemainīgs.

Otro puslaiku pārliecinošāk sāka Ukrainas komanda, un pēc 60 nospēlētām minūtēm tā savu pārsvaru dubultoja – Valteram Puram nospēlējot ar roku, uz mūsu komandas vārtiem tika nozīmēts 11 metru soda sitiens, kuru realizēja pirmo vārtu autors Ponomarenko.

Nonākusi neapskaužamā situācijā, Latvijas izlase centās mainīt spēles gaitu un izveidoja vairākus bīstamus uzbrukumus. Ļoti tuvu gūtiem vārtiem 81. minūtē bija Jamonts, kura spēcīgi raidītā bumba satricināja vārtu pārliktni. Centieni atspēlēties gan rezultātu nedeva, un 89. minūtē tika ielaisti arī trešie vārti, izgājienā precīzam esot Timuram Tutierovam.

Iepriekš pirmās kārtas spēlēs trešdien Latvijas izlase piedzīvoja sāpīgu zaudējumu Šveicei (0:1), savukārt Ukraina ar 2:0 uzvarēja mājiniekus. Citā otrās kārtas mačā sestdien Šveice ar 2:0 pārspēja Ziemeļmaķedoniju.

Noslēdzošā spēle pret Ziemeļmaķedoniju mūsu komandai paredzēta otrdien. Komandas tajā sadalīs apakšgrupas trešo un ceturto vietu.

Galvenais treneris Viktors Dobrecovs uz izlasi izsaucis futbolistus no septiņiem pašmāju klubiem, kā arī komandām Itālijā, Čehijā, Austrijā un Slovēnijā. Ārzemēs spēlē deviņi no 20 valstsvienības kandidātiem.

Eiropas U-19 čempionāta finālturnīrs jūlijā notiks Ziemeļīrijā. Tam kvalificēsies tikai apakšgrupu pirmo vietu ieguvēji.

Kvalifikācijas pirmās kārtas turnīrā Latvijas U-19 izlase, kuru tobrīd vadīja čehu speciālists Jakubs Dovalils, pērnajā oktobrī Rīgā cīnījās neizšķirti 1:1 ar Ungāriju, ar 0:3 zaudēja Norvēģijai un ar 8:0 sagrāva Gibraltāru, ierindojoties apakšgrupas otrajā vietā un sasniedzot Elites kārtu. Arī iepriekšējā sasaukuma Latvijas U-19 izlase kvalificējās Elites kārtai, kur trīs mačos tika pie viena punkta.