Latvijas U-19 jauniešu izlase trešdien Ziemeļmaķedonijā sāka 2024. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas sacensību Elites kārtas turnīru, pašā mača izskaņā ar 0:1 (0:0) piekāpjoties Šveicei.

Spēli Latvijas izlase sāka ļoti aktīvi un ar augstu presingu, regulāri nogādājot bumbu pretinieku soda laukuma tuvumā. Tiesa, kā pirmais spēlē nopietni iesaistījās Latvijas komandas vārtsargs Leonards Čevers, kamēr otrā laukuma galā mazliet līdz teicamai iespējai vārtu priekšā pietrūka Emīlam Evelonam.

Puslaika vidū pēc centrējuma Latvijas izlasi no vārtu zaudējuma glāba tikai veiksme, bet beigu daļā iniciatīva jau bija pārgājusi Šveices futbolistu pusē. Pateicoties agresīvai cīņai par bumbu, nopietni draudi Latvijas izlases vārtiem gan neradās, bet uzbrukumā veiksmi no tālās distances izmēģināja Kristaps Grabovskis.

Otro puslaiku ar vairākiem raidījumiem pa vārtiem un stūra sitieniem sāka šveicieši. Daudz darba vārtos bija Čeveram, tomēr ar saviem uzdevumiem aizsardzībā komanda galā tika pārliecinoši. Puslaika vidū pēc ilgāka pārtraukuma izdevās apdraudēt arī pretinieku vārtus, kad pēc stūra sitiena šveicieši izmisīgi izsita bumbu no vārtu līnijas.

Šveices komanda centās daudz uzbrukt un apliecināt savu favorītes statusu, uz ko Latvijas futbolisti atbildēja ar nemainīgi aktīvu cīņu par bumbu un asiem pretuzbrukumiem, vienā no kuriem laba iespēja pavērās laukumā uz maiņu nākušajam Markusam Ivulānam. Citā epizodē pēc bumbas atņemšanas no labas pozīcijas garām vārtiem sita Efraims Valutadatils, kurš arī spēlē iesaistījās no rezervistu soliņa.

Par spīti Latvijas futbolistu labajam sniegumam spēles pēdējā minūtē veiksme uzsmaidīja pretiniekiem, kad pēc vairākiem veiksmīgiem bumbas rikošetiem tā atrada ceļu vārtos.

Citā pirmās kārtas mačā trešdien Ukrainas jaunieši ar 2:0 uzvarēja mājiniekus.

Mūsu komandai 23. martā sekos tikšanās ar Ukrainu, bet turnīra noslēgumā 26. martā gaidāma spēle pret Ziemeļmaķedoniju.

Galvenais treneris Viktors Dobrecovs uz izlasi izsaucis futbolistus no septiņiem pašmāju klubiem, kā arī komandām Itālijā, Čehijā, Austrijā un Slovēnijā. Ārzemēs spēlē deviņi no 20 valstsvienības kandidātiem.

Eiropas U-19 čempionāta finālturnīrs jūlijā notiks Ziemeļīrijā. Tam kvalificēsies tikai apakšgrupu pirmo vietu ieguvēji.

Kvalifikācijas pirmās kārtas turnīrā Latvijas U-19 izlase, kuru tobrīd vadīja čehu speciālists Jakubs Dovalils, pērnajā oktobrī Rīgā cīnījās neizšķirti 1:1 ar Ungāriju, ar 0:3 zaudēja Norvēģijai un ar 8:0 sagrāva Gibraltāru, ierindojoties apakšgrupas otrajā vietā un sasniedzot Elites kārtu. Arī iepriekšējā sasaukuma Latvijas U-19 izlase kvalificējās Elites kārtai, kur trīs mačos tika pie viena punkta.