Latvijas Futbola federācija (LFF) turpina aktīvu dalību "Erasmus+" projektā FAIRER, kas ir vērsts uz futbola organizāciju iesaistīšanu sabiedrības labklājības veicināšanā un cīņā pret radikalizāciju. Lai pārbaudītu izstrādē esošās vadlīnijas un diskutētu par dažādiem risinājumiem, šomēnes Rīgā tika organizētas darba grupu tikšanās.

Darba grupās pulcējās fanu kustību un klubu pārstāvji, kā arī LFF valdes locekļi un darbinieki, Valsts probācijas dienesta un Rīgas pašvaldības policijas pārstāvji.

FAIRER vadlīniju testēšanas vispārējais mērķis ir pārbaudīt vadlīnijas un to potenciālo efektivitāti radikalizācijas mazināšanā futbola līdzjutēju un sabiedrības līmenī. Vadlīnijas ietver soļus, lai savlaicīgi atklātu radikalizācijas pazīmes futbola līdzjutēju uzvedībā un tās pienācīgi risinātu, piedāvājot stratēģijas sociālo pārmaiņu kopīgai radīšanai ar līdzjutēju iesaistīšanu un veidojot iedarbīgus sadarbības pasākumus starp klubiem, iestādēm un organizācijām, kuru mērķis ir cīnīties pret radikalizāciju.

Projektā iesaistītie partneri kopā ar Rumānijas, Ziemeļīrijas, Latvijas un Maltas federācijām ir arī Modēnas un Redžio di Emilijas universitātes Itālijā. Vadlīniju testēšana paralēli notiek arī pārējās projektā iesaistītajās valstīs, lai vasarā Rīgā vēl vienā tikšanās reizē turpinātos darbs pie projekta nākamajiem soļiem.

Kā skaidrots, šī projekta mērķis ir izstrādāt un praksē pārbaudīt vadlīnijas, kuras futbola federācijas, klubi, citas sporta organizācijas un valstu iestādes var ievērot, lai novērstu un apkarotu radikalizāciju gan futbolā, gan plašākā sabiedrībā. Šis projekts iezīmē svarīgu soli ceļā uz aktīvāku futbola federāciju lomu sabiedriskajos procesos, tāpēc, ņemot vērā, ka šī ir arvien nopietnāka problēma Eiropas Savienībā, šīs vadlīnijas tiek izstrādātas tā, lai tās būtu izmantojamas visās ES valstīs.

Kas ir radikalizācija?

Process, kurā indivīds vai grupa pieņem arvien radikālākus uzskatus pretstatā politiskajam, sociālajam vai reliģiskajam pamatstāvoklim. Tehnoloģijām attīstoties un sabiedrībai polarizējoties, tā kļūst par arvien sarežģītāku problēmu un nopietnu apdraudējumu visai ES.